Himahella

6 x suolainen piirakka

 

Helposti valmistuvat suolaiset piirakat sopivat niin illanistujaisiin, juhlapöytään kuin arkeenkin. Näillä Blondikeittiön resepteillä onnistut varmasti!

© Tiina Rantanen

Blonditiinan sipulipiirakka

1 paketti (400 g) rukiista piirakkataikinaa tai perunaruistaikinaa

Täyte

6 (700 g) punasipulia

140 g amerikanpekonia

50 g voita

1 rkl muskavadosiirappia tai fariinisokeria

1 tl tavallista tai 2 tl sormisuolaa

2 rkl balsamiviinietikkaa

125 g sinihomejuustoa

Lisäksi

2 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1/2 tl vastajauhettua mustapippuria

  1. Sulata pakastetaikinaja painele se voideltuun (halkaisija 22-24 cm) irtopohjavuokaan siten, että taikina nousee pari senttiä vuoan reunoille.
  2. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 225-asteissessa uunissa.
  3. Kuori ja viipaloi punasipulit niin ohuiksi renkaiksi kuin saat. Silppua pekoni.
  4. Ruskista pekoni ja ota pois pannulta. Lisää voi pekonirasvan joukkoon ja kun voi on sulanut, lisää sipulirenkaat. Kypsennä niitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Varo ruskistamasta. Kun sipulit ovat pehmenneet lisää pannulle siirappi, suola ja etikka. Nosta levyn lämpöä siten, että sipulirenkaat kiehahtavat kunnolla.
  5. Levitä sipuliseos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Ripottele sipuleille pekonisuikaleet ja murennettu sinihomejuusto.Nostele ainekset sekaisin sipulin kanssa.
  6. Sekoita munat ja kerma keskenään, mausta pippurilla. Kaada seos sipuliseoksen päälle.
  7. Paista piirasta 225-asteisessa uunissa vielä 20-25 minuuttia.
  8. Tarjoa piiras haaleana.
© Tiina Rantanen

 

”Korealainen” kaalipiirakka

2 x 275 g tuorelehtitaikinaa

Täyte

kilon valkokaali

2 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä

2-3 rkl voita

1 tl inkivääritahnaa

3 rkl ruokokidesokeria tai siirappia

2 tl sormisuolaa

2 rkl balsamicoa

1 tl gochujang-chilitahnaa

Voiteluun

1 kananmuna

  1. Suikaloi kaali hyvin hienoksi raasteeksi. Silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Sulata voi paistokasarissa ja kuullota siinä ensin sipuleita viitisen minuuttia. Lisää kaaliraaste ja jatka kuullottamista 10-15 minuuttia. Lisää ruokokidesokeri ja anna kaalin karamellisoitua hetken aikaa. Lisää inkivääritahna, suola ja chilitahna. Sekoita hyvin. Lisää kaalin joukkoon balsamico ja hauduta kaalia vielä noin 15 minuuttia. Anna täytteen jäähtyä hetki.
  3. Rullaa tuorelehtitaikina levyksi uunipellille.  Levitä kaalitäyte taikinalevylle siten, että reunoihin jää sentin verran tyhjää. Nosta toinen taikinalevy kaalitäytteen päälle ja ummista reunat haarukalla painellen.
  4. Tee taikinaan koristeviiltoja tai pistele taikina haarukalla. Voitele piirakka kananmunalla.

Paista kaalipiirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin kullanruskea.

© Tiina Rantanen

Levypiirakka 

Ohje on kirjasta Rantanen: Helppo olla vege (2017, Cozy Publishing)

Pohja

250 g maitorahkaa

250 g voita

5 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

Täyte

3 dl keitettyä riisiä (1 1/2 dl kuivaa)

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

2 sipulia

2 rkl öljyä

1 pkt (250 g) Härkistä (tai saman verran kypsää, maustettua jauhelihaa)

1 tl savustettua paprikajauhetta

1/2 tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 dl silputtua, säilöttyä paprikaa tai suolakurkkukuutiota

Voiteluun

1 kananmuna

Pinnalle

seesamin- tai unikonsiemeniä

  1. Sekoita rahka-voitaikinan ainekset keskenään. Anna taikinan levätä viileässä noin tunnin ajan.
  2. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunia kahdeksan minuuttia. Pane kananmunat kylmään veteen ennen kuorimista.
  3. Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla öljytilkassa. Lisää joukkoon Härkis ja mausteet. Kypsennä pari minuuttia ja lisää säilötty paprika/suolakurkkukuutiot.
  4. Hienonna munat ja sekoita munasilppu keitetyn riisin kanssa Härkis-seoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
  5. Kauli taikina levyksi. Levitä täyte toiselle puolelle taikinalevyä ja käännä toinen puoli kanneksi. Liimaa saumat kiinni vesitilkan avulla.
  6. Pistele taikina ja voitele munalla. Koristele pinta halutessasi seesamin- tai unikonsiemenillä.
  7. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

 

© Tiina Rantanen

 

Salaattipiirakka kyproslaiseen tapaan

Piirakan idea on se, että salaatti kootaan kypsän piiraspohjan päälle. 

Pohja

400 g neljän viljan ruokapiirakkataikinaa (Myllyn Paras)

voita vuoan voiteluun

Täyte

2 suippopaprikaa

terttu kirsikkatomaatteja

loraus oliiviöljyä

200 g halloumijuustoa

10 kirsikkatomaattia tai 2 luumutomaattia

15 cm pala kurkkua

1 varhaissipuli varsineen

kourallinen rucolaa tai muuta salaattisekoitusta

10 kivetöntä kalamata-oliivia

tuoretta basilikaa

ripaus mustapippuria

ripaus sormisuolaa

1-2 rkl neitsytoliiviöljyä

1 rkl balsamicoa

Lisäksi

tsatsikia tai mintulla maustettua kreikkalaista jogurttia

  1. Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele irtopohjainen (halkaisija 26 senttiä) piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan siten, että taikina nousee reunoille.
  2. Jotta reunat pysyvät ylähäällä pohjan paiston aikana, pane taikinan päälle leivinpaperi ja täytä vuoka herneillä tai piirakkapainoilla. Voit myös tehdä alumiinifoliosta soikion, jonka avulla tuet taikinan reunaa vasten sen valumisen ehkäisemiseksi.
  3. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, poista painot ja jatka paistamista vielä 5-8 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä.
  4. Pyöräytä suippopaprikat ja kirsikkatomaatit oliiviöljyssä. Viipaloi hallumijuusto. Grillaa paprikoita ja tomaatteja noin 10 minuuttia, kunnes paprikoiden pinta mustuu. Grillaa halloumijuustoon rusketusraidat.
  5. Koko jäähtyneen piiraspohjan päälle salaatti, johon kokoat viipaloitua grillattua paprikaa, halkaistuja kirsikkatomaatteja, suikaloitua kurkkua, silputtua varhaissipulia ja rucolaa. Asetele hallumipalat päällimmäiseksi ja koristele torttu basilikalla ja oliiveilla. Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Halutessasi voit valuttaa päälle myös hieman hyvää neitsytöljyä ja muutaman roiskauksen balsamicoa.

Voit käyttää piirakassa niitä kasviksia, mitä sinulla sattuu olemaan. Esimerkiksi tähänkin piirakkaan sopisi mainiosti grillattu kesäkurpitsa tai munakoiso.

 

© Tiina Rantanen

Spanakópita

eli kreikkalainen pinaatti-fetapiirakka

Ohje kirjasta Rantanen, Launonen: Illallistarinoita (2017, Cozy Publishing)

8-10 annosta

6–7 arkkia filotaikinaa

voisulaa tai oliiviöljyä

Pinaattitäyte

450 g pinaattia

2-3 sipulia

1 dl pinjansiemeniä

1 rkl oliiviöljyä

ripaus mustapippuria

1 tl suolaa

400 g kuttufetaa

Rahkatäyte

500 g maitorahkaa tai kreikkalaista jogurttia

2 kanamunaa

1 dl silputtua minttua

2–3 rkl sokeria

Pinnalle

2 rkl hunajaa

kanelia

1.Valmista ensin juustotäyte. Sekoita rahkan tai jogurtin joukkoon munat, sokeri ja minttu.

2. Paahda pinjansiemenet kuivalla teflonpannulla. Höyrytä huuhdeltupinaatti kypsäksi ja hienonna se. Pilko ja kuullota sipuli ja lisääpinaatti pannulle. Mittaa joukkoon pinjansiemenet ja lisää pippuria ja suolaa maun mukaan.

3, Avaa sulanut filotaikinapaketti. Levitä leivinpaperin päälle 25 sentin kokoisen, reunalliseen uunivuokaan muutama taikinalevy päällekkäin pohjaksi ja sivele levyn väliin oliiviöljyä tai voisulaa.

4, Levitä pohjalle ensin pinaattia, sitten fetaa ja rahkaa ja lopuksi pari taikinalevyä. Toista niin kauan kuin täytteitä riittää. Pane lopuksi kaksi taikinalevyistä piiraan kanneksi ja siveli niidenkin väliin rasvaa. Painele reunat kiinni ja liimaa yhteen tarvittaessa oliiviöljyllä.

5, Leikkaa piirakka terävällä veitsellä neliöiksi ennen paistamista.

6, Valuta päälle hunajaa ja ripottele pinnalle kanelia. Paista 175 asteessa noin 40-50 minuuttia eli kunnes pinta on kullanruskea.

 

© Tiina Rantanen

Quiche Lorraine eli kinkku-juustopiiras

400 g valmista Neljän viljan ruokapiirakkataikinaa

tai

125 g voita tai margariinia

125 g  jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)

3/4 dl kylmää vettä

Täyte

noin 300 g (2-4 kpl)  purjoa

2 rkl öljyä

250-300 g  palvikinkkua tai pekonia

3 kananmunaa

noin 2 dl  kermaa

2 dl ranskankermaa

3 dl juustoraastetta

2 rkl silputtua tuoretta basilikaa

 ripaus mustapippuria

 ripaus muskottipähkinää

  1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
  2. Levitä taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
  3. Pese, halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja jäähdytä.
  4. Leikkaa kinkku ja juusto pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa. Jos käytät pekonia Käristä pekoni pannulla ja paista purjo pekonirasvassa.
  5. Sekoita kananmunat, kerma ja ranskankerma ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
  6. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa ylemmälle ritilätasolle.
  7. Tarjoa lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.

Piirakkaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 x suolainen piirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *