Himahella

Ahvenanmaa - koronakesän risteilykohde

Viking Line risteilee kesällä 2020 Ahvenanmaalle. © Tiina Rantanen

Koronakevät on ollut matkailualalle raskas ja tappiollinen. Nyt kun rajoituksia on vähitellen purettu, palataan varovaisesti normaaliin elämään. Mutta koronakartalla punaisena hehkuva Ruotsi on edelleenkin matkustuskiellossa eikä matkustajalaivat seilaa Tukholman satamaan. Niinpä ahvenanmaalainen laivayhtiö Viking Line aloitti heinäkuun alussa risteilymatkat kotisatamaansa Maarianhaminaan. Sain olla mukana neitsytmatkalla 13 muun toimittajan kanssa.

Olen niitä riskiryhmäläisiä, jotka ovat ottaneet koronan eli covid-19 -viruksen vakavasti. Kevät kului sosiaalisia kontakteja vältellen ja varovainen olen edelleenkin taudin suhteen. Viime viikolla Viking Line tiedotti, että laivayhtiö on ensimmäisenä varustamona maailmassa saanut luokituslaitos Det Norske Veritas Germanischer Lloydin (DNV GL) My Care -menetelmän mukaisen verifioinnin. Verifiointi koskee yhtiön kaikkia seitsemää alusta sekä toimintoja kuudessa terminaalissa ja vahvistaa Viking Linen kykyä hallita ja ehkäistä infektioriskejä, mukaan lukien covid-19.

”Matkustajiemme ja työntekijöidemme turvallisuus on aina kaikkein tärkeintä, myös vallitsevan pandemian aikana. Olemme jo pitkään tehneet työtä tartuntatautien ehkäisemiseksi ja päätimme nyt hankkia kolmannen osapuolen arvioinnin covid-19-tautiin liittyvän työmme laadun varmistamiseksi. Työntekijöidemme suuret ponnistukset ovat vaikuttavia. Heidän osaamisensa ja sitoutumisensa ansiosta olemme saavuttaneet tämän,” kertoo Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses lounastaessamme Smakbyssä.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoi lounaalla laivojen koronatoimenpiteistä © Tiina Rantanen

Ahvenanmaalle Helsingistä kolmesti viikossa (ma, ke ja pe) risteilevään M/S Gabriellaan mahtuu 2 400 matkustajaa, ja koronarajoitusten vuoksi laivaan otetaan vain puolet siitä määrästä. Se täyttyikin heti seuraavalla lähdöllä perjantaina 3.7.2020. Meidän matkallamme oli todella väljää, sillä neitsytmatkalle Helsingistä Maarianhaminaan oli uskaltautunut noin 500 matkustajaa.

”Tämä on nyt sellaista slow cruisingia, jonka aikana on mahdollista nauttia rauhassa merestä, hyvästä ruoasta ja oman porukan seurasta”, Viking Linen viestintäpäällikkö Christa Grönlund kuvailee.

”Risteilyn hinta on alkaen 142 e/henkilö, kun kaksi aikuista matkustaa B4-luokan hytissä. Hinta sisältää buffet-illalliset ja aamiaiset mennen tullen. Á la Carte -illalliset maksavat muutaman euron enemmän ja ruokailuvaihtoehdot sekä mieleisensä hyttiluokan voi valita varausta tehdessä.”

Koronantorjunta näkyi läpi risteilyn. Turvavälikuulutuksia tuli säännöllisin väliajoin ja kaikkialla, mm. hisseissä, oli tarjolla käsidesiä.

Food Garden-ravintollassa on tarjolla kesäinen kolmen ruokalajin menu. © Tiina Rantanen

Food Gardenissa illallista nauttiessamme hieman jo hymyilytti, sillä joka toinen paikka pöydässä oli vapaa. Niinpä huutelimme toisillemme pöydän päästä toiseen. Ahvenanmaan risteilyllä ruoat kuuluvat matkan hintaan ja Food Gardenissa on tarjolla kolmen ruokalajin kesämenu, jossa on niin kala-, liha- kuin kasvisvaihtoehtokin. Illallisen voi kruunata viinipaketilla, jonka hinta on 24 euroa.

Paluumatkalla nautimme illallisen Buffet-ravintolassa. Sitä odotin mielenkiinnolla, sillä korona-aikana buffa on ollut minulle no-no jo pelkän ajatuksen tasolla. Mutta täällä saattoi huokaista helpotuksesta ja rentoutua. Ruokaa otetaan omilla aterimilla, jotka laitetaan käytön jälkeen linjaston päässä omaan keräilyastiaan. Lisäksi monet ruokalajeista ovat valmiiksi annosteltu pieniin, linjastosta poimittaviin astioihin. Buffassa oli ehkä vähemmän ruokalajeja kuin tavallisesti, mutta kaikki olivat hyviä ja kauniisti tarjolla. Vähemmän oli siis näin enemmän.

Kokit annostelivat lämpimät ruoat valmiiksi lautasille, joten olo oli kuin à la carte -ravintolassa. Tällaisten tarjoilutapojen toivoisi säilyvän buffassa viruksen kadottua maisemista. Jo ihan ruoan hävikin vuoksi. Nyt kun myös söit kaiken mitä otit.

Buffetissa oli huomioitu kauniisti koronasäännökset. Illallista isännöivät Viking Linelta Christa Grönlund ja Pekka Rajala. © Tiina Rantanen

Mitä olisi risteily ilman viihdettä? Humpalle ei nyt vieraan ihmisen kanssa uskaltaisi, mutta Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander on ideoinut konseptin, jolla koronan takia keikoitta jääneet artistit kiertävät kolmella laivalla esiintymässä. Neitsytristeilyn artisti oli Mikko Harju ja jatkossa kuullaan muun muassa PMMP-duosta tutuksi tullutta Mira Luotia ja Ressu Redfordia.

Itselleni kolahti viihdepuolella illan myöhäisinä tunteina esiintynyt bluesmies James King.  Ray Charlesia muistuttava harmaahiuksinen herra todella otti yleisönsä ja sai Blondiltakin sukat pyörimään jaloissa!

Kahdeksan tuntia Ahvenanmaalla

Samoin kuin Tukholmassa Maarianhaminassa on päivä eli kahdeksan tuntia aikaa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin. Laiva saapuu satamaan klo 8 ja lähtee takaisin Helsinkiin klo 16.

Maarianhamina on pieni ja kompakti, joten jalan siihen ehtii tutustua vallan mainiosti. Länsisatamasta Itäsatamaan kävelee vain 10 minuutissa. Laivaterminaalia vastapäätä on myös pyörävuokraamo, josta saa näppärästi menopelin allensa. Autonkin voi ottaa mukaan laivaan 40 euron hintaan ja risteilymatkustaja voi ajaa sen ulos koska haluaa. Näin saarta voi ottaa laajemminkin haltuunsa, sillä välimatkat ovat lyhyitä, pisimmilläänkin vain 40 kilometriä. Itse ottaisin auton mukaani, sillä pelkkä taksimatka kodistani terminaaliin maksaa miltei tuon autopaikan verran.

Merenkulkumuseo ja hienosti entisöity Pommern-laiva sopii koko perheen vierailukohteeksi. © Kaisa Virtanen

Merenkulkumuseo sopii koko perheelle

Me aloitimme päivämme vierailemalla Ahvenanmaan merenkulkumuseossa ja s/v Pommernissa. Museo valittiin Vuoden museoksi vuonna 2016. Museon interaktiivisissa näyttelyissä voi tutustua Ahvenanmaan ylvääseen merenkulkuhistoriaan. Oman elämyksensä tarjoaa myös purjealus Pommern, joka on maailman ainoa alkuperäisasussaan säilytetty nelimastoparkki. Kohde on mainio koko perheelle, sillä audiokuulokkeilla niin aikuiset kuin lapset saavat omalle ikäryhmälleen sovitetun esittelyn laivasta ja sen historiasta.

Stallhagen panimon myymälässä voi nähdä myös merenpohjasta nostetun samppanjapullon ja ostaa Historic Beer -olutta, joka on replika merenpohjasta löytyneestä oluesta. Panimoa meille esittelivät  Johanna Dahlgren ja Timo Vetriö. © Tiina Rantanen

Oluenystävä suunnistaa Stallhagenin panimolle

Laivaterminaalista lähtee joka arkipäivä Viking Linen bussi Stallhagenin panimolle. Stallhagen on Ahvenanmaan vanhin ja suurin olutpanimo, jonka tuotantotilat sijaitsevat Grelsbyssä, 18 km päässä Maarianhaminasta. Perillä ollaan 10.30-13.

Paikalliset oluenystävät perustivat Stallhagen Ab pienpanimon vuonna 2004 ja nyt osakkeenomistajia on yli 2700. Nimi Stallhagen tulee kuninkaankartanosta, jonka mailla panimo sijaitsee Grelsbyssä. Panimon yhteydessä toimii Green Key -ympäristösertifioitu Pub Stallhagen, joka tarjoaa ruokaa, panimokierroksia ja olutmaistajaisia. Panimomyymälästä voi ostaa kotiin viemisiksi Stallhagenin olutta sekä muita paikallisia tuotteita.

Smakbyn isäntä on Ahvenanmaan tunnetuin kokki

Mediamatkalla nautimme lounaan Smakbyssä, jonka isäntä on yksi Pohjoismaiden tunnetuimmista kokeista, Michael Björklund. Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi monista suosituista ruokaohjelmista jo 90-luvulta alkaen, lisäksi hän on pidetty ravintoloitsija ja aktiivinen hyvän lähiruoan puolestapuhuja. Mies on pärjännyt hyvin Bocouse d´Or kisassa sekä valittu Vuoden kokiksi niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Smakbyn sijaitsee Kastelholman linnan vieressä. Paikan isäntä on Michael Björklund. © Tiina Rantanen

Kun Micke tuli tervehtimään meitä, en meinannut tunnistaa miestä, vaikka olen tavannut hänet monesti! Micke oli osallistunut viime talvena Ruotsin televisiossa pyörineeseen Selviytyjät-kisaan ja voittanut sen. Fidziltä palasi 2 1/2 kuukauden koitoksen jälkeen mies, joka oli kadottanut reissussa parikymmentä kiloa elopainostaan! Fyysisestikin rankka kisa oli siis kyseessä, joten isot onnittelut sen voittajalle!

Smakbyn sijaitsee Kastelholman linnan kupeessa. Makukylässä on tarjolla niin lounasta kuin päivällistä, mutta voi siellä kahvillakin piipahtaa nauttimassa sitä kuuluisaa Ahvenanmaan pannukakkua. Ravintolan listoilla näkyy niin rakkaus pohjoismaiseen ruokaan kuin kauden sesongit.

Ahvenanmaan pannukakku nautitaan perinteisesti luumukiisselin ja kermavaahdon kanssa. © Tiina Rantanen

Ahvenanmaa elää sesonkien mukaan

”Kausivaihtelut ja se mitä lähiluonto tarjoaa, ovat hyvin syvällä Ahvenanmaan ruokakulttuurissa. Perinteenä on aina ollut, että sitä syödään mitä on saatavilla”, kertoo Mat Ålandin projektipäällikkö Tiina Björklund.

Saarella kun ollaan, välimatkat ovat Ahvenanmaalla todella lyhyitä. Niinpä ruoantuotantokin tapahtuu kirjaimellisesti lähellä – maksimissaan 50 kilometrin päässä. Ahvenanmaalla ruokatuotteet valmistetaan lähes aina käsityönä. Tällaisia uniikkeja herkkuja kutsutaan artesaaniruoiksi.

Matkailijalle onkin tarjolla niin merenpohjassa varastoitua samppanjaa, savustettua rakkolevää, ilmakuivattua lihaa, raakamakkaraa, pienpanimo-oluita ja omenamehua. Saaristo antaa tuotteille aivan omanlaisensa maun.

”Raikas merituuli, puhdas ilma, viljava maa ja pitkä kasvukausi antavat tuotteille omintakeista aromikkuutta. Saaristolaismeijerin maitotuotteissa, leudossa ilmastossa viihtyvissä hedelmissä ja vihanneksissa voi maistaa puhtauden ja meren raikkauden.”

Ahvenanmaalaisten leipomoiden kansallisleipä on litteä hemvete-grahamleipä. Se sopii niin aamiaisleiväksi kuin saaristolaisen mustanleivän tapaan kalakeiton kaveriksi.

”Ahvenanmaalaisissa kaupoissa on myytävänä artesaanituotteita, jotka tuotetaan aivan kulman takana. Kahviloissa ja ravintoloissa voi maistaa herkkuja, jotka on valmistettu naapurissa tuotetuista raaka-aineista.”

Björklund kertoo, että paikalliset tuottajat tuntevat viljelijät ja lehmät nimeltä sekä tilat, joilta raaka-aineet tulevat.

”Ahvenanmaalla voi bongata lehmiä, metsäkauriita ja lampaita ympäri saarta. Ja koska saarella kasvaa paljon kasveja ja yrttejä luonnonvaraisesti, on laiduntavan karjan ruokavalio monipuolinen. Se vaikuttaa lihan laatuun ja makuun.”

Ravintoloita jokaiseen makuun

Ahvenanmaan ravintolakarttakin on monimuotoinen ja monet saaren ravintoloista löytyvät White Guide Nordicin ravintolaoppaasta: Nautical, Indigo ja Kvarter5 Maarianhaminassa, HavsVidden Getassa ja Smakbyn Kastelholmassa.

” Tarjontaa löytyy laidasta laitaan gourmet-, panimo- ja tilaravintoloista idyllisiin kahviloihin ja kaikkeen siltä väliltä. Suosittelen maistamaan vaikkapa lammasmakkaraa ja hunajaolutta, jotka ovat paikallisia herkkuja”, Björklund vinkkaa.

Ahvenanmaalla tapahtuu ympäri vuoden

Ruoasta kiinnostuneille ihmisille Ahvenanmaalla on kaksi tapahtumaa ylitse muiden. Syyskuun 18.-20. päivä 2020 vietetään Sadonkorjuujuhlia , jolloin ihmisillä on mahdollisuus tutustua paikallisiin maatiloihin. Maatiloilla on myynnissä tuoreita sadonkorjuuantimia, leivonnaisia ja lähiruokatuotteita, kuten juustoja, hilloja, mehuja ja lihaleikkeleitä. Valikoimissa on myös paikallisia käsitöitä. Olen vieraillut Sadonkorjuujuhlilla kaksi kertaa ja voin lämpimästi suositella tätä hienosti ja tyylillä toteutettua tapahtumaa!

Lue myös:  Skördefesten – Sadonkorjuujuhla Ahvenanmaalla

Sadonkorjuujuhlia eli Skördefestejä juhlitaan Ahvenanmaalla aina syyskuun lopussa.

Ahvenanmaa vihannoi  toukokuussa 2021. Se on avointen maatilojen jokakeväinen tapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2017. Keväisenä viikonloppuna nautitaan ensimmäisestä parsasadosta ja kukkivista omenapuista.

Molempien tapahtumien aikana useat ravintolat tarjoavat erityisiä teemamenuita sadonkorjuun ja parsan tiimoilta.

Koronakevään jälkeen Ahvenanmaan risteily oli reissublondille yhtä juhlaa.

Risteilyterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ahvenanmaa - koronakesän risteilykohde

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *