
Alsacelainen sunnuntailounas - leipurin lihapata ja omenatorttu

Yhteistyössä Interbrands ja viinintuottajat
Baeckoffe on tyypillinen alsacelainen perinneruoka, joka toi mieleeni karjalanpaistin ja merimiespihvin hybridin maistellessani sitä Domaine Fernand Englin viinitilalla. Leipurin patana tunnettu ruokalaji muistuttaa meikäläisiä ruokalajejamme siinä, että erilaisia lihoja kypsennetään uunissa miedossa lämmössä useita tunteja. Perinteisesti Baeckoffeen käytetään kolmen eläimen lihaa. Nautaa katolilaisille, sianlihaa protestanteille ja lammasta juutalaisille.
Alsacessa vuoka suljetaan perinteisesti vuoraamalla se leipätaikinalla, ja siksi pataa kutsutaankin Leipurin padaksi. Mutta kannellinen pata ajaa saman asian. Pataa voi tällöin sekoittaa välillä ja lisätä tarvittaessa viiniä.
Baeckoffe eli alsacelaisen leipurin lihapata
kilo karjalanpaistilihaa
300 g lampaanlihaa
Marinadi:
1 porkkana
pala selleriä
1-3 valkosipulinkynttä
puolikas purjo
3 laakerinlehteä
muutama timjamin ja/tai rosmariinin oksa
suolaa, pippuria
1/2-1 pullo riesling-valkoviiniä
Lisäksi
4 sipulia
2 porkkanaa
1 1/2 kg perunoita
suolaa, mustapippuria
2-3 dl vettä
- Tee marinadi. Kuori ja viipaloi porkkana, selleri, valkosipulinkynsi ja purjo. Sekoita kaikki marinadin ainekset.
- Pane lihakuutiot marinadiin ja anna maustua seuraavaan päivään.
- Kuori ja viipaloi sipulit ja porkkanat. Kuori ja viipaloi perunat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
- Valuta marinadi talteen ja nostele lihat erilleen kasviksista. Pane tilavaan, kannelliseen pataan marinoituja kasviksia, muita kasviksia ja perunoita kerroksittain lihan kanssa. Mausta kukin kerros suolalla ja pippurilla. Jätä perunakerros päällimmäiseksi.
- Lisää pataan valutettu marinadi ja pari desilitraa vettä niin, että neste ei peitä päällimmäisiä perunoita. Kypsennä 150-asteisessa uunissa tiiviisti kannella 3-4 tuntia.
- Tarjoa padan kanssa vihreää salaattia.
Jälkiruoaksi nautimme alcaselaista omena- ja viinirypäletorttua. Perusohje on sama, joten korvaa omenapiirakan omenat samalla määrällä siemenettömiä viinirypäleitä tai tummia luumuja.
Tarte Aux Pommes à L’Alsacienne
eli alsacelainen omenatorttu
8 annosta
Pohja
125 g voita
1,5 dl ruokosokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
Täyte
noin 500 g hapokkaita omenoita ( tai siemenettömiä viinirypäleitä tai tummia luumuja!)
4 keltuaista
1 dl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
2 dl kuohukermaa
- Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää joukkoon muna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekoittaen taikinaan. Älä enää vatkaa. Levitä murotaikina voideltuun piirakkavuokaan (24 cm).
- Kuori omenat ja poista siemenkota. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Viipaloi omenat ja asettele kauniisti piirakkapohjalle. Kypsennä piirakkaa uunissa 15 minuuttia.
- Yhdistä sillä aikaa keltuaiset, sokerit, kaneli ja kerma. Kaada seos omenalohkoille ja kypsennä vielä noin 35 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt.
- Tarjoa lämpimänä tai haaleana vaniljajäätelön kanssa.
Viinivinkki:
Leipurin padan kanssa tarjotaan tietenkin alsacelaista riesling-valkoviiniä. Kokeile Alkon tilausvalikoimasta löytyvää Domaine Fernand Engelin luomuviiniä: Engel Silberberg Cuvée St Michel Riesling 2014
Lue myös:
Alsacen perheyritykset panostavat luomuun
Klassikkoruoka: Merimiespihvit

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Alsacelainen sunnuntailounas - leipurin lihapata ja omenatorttu