Himahella

Alsacen perheyritykset panostavat viineissä luomuun

Yhteistyössä Interbrands ja viinintuottajat

Guebwillerissä viinitarhat nauttivat auringosta. © Tiina Rantanen

Alsacen viinirinteet ovat kauneimmillaan syyskuukausina, kun kumpuileva maisema hehkuu auringossa ja rypäleitä notkuvat viiniköynnökset odottavat sadonkorjuuta. Piipahdin syyskuussa Alsacessa kolmella viinitilalla, joissa uskotaan niin perinteisiin kuin yhä lisääntyvässä määrin luonnonmukaiseen viljelyyn.

Alsace sijaitsee aivan Ranskan koillisimmassa kulmassa, jossa alueen pittoreskit viinikylät muodostavat etelästä pohjoiseen kulkevan helminauhan, joka jää Vogeesien vuorten ja Rein-joen väliin. Alue tunnetaan idyllisistä, arkkitehtuuriltaan saksalaisvaikutteisista kylistään, raikkaista valkoviineistä ja tietenkin tuhdin herkullisesta keittiöstä. Onhan alue kuulunut historiansa aikana vuorotellen niin Ranskalle kuin Saksalle, joten sanotaankin, että Alsacessa yhdistyy molempien maiden parhaat puolet. Kaikista Ranskan maakunnista alsacelaisravintolat ovat keränneet eniten Michelin-tähtiä.

Colmar on Alsacen viinipääkaupunki. © Tiina Rantanen

Omalla arvoasteikoillani Alsacen valkoviinit kuuluvat makumieltymysteni Top 3 -sarjaan mm. gastronomisten ominaisuuksiensa vuoksi. (Valkoisissa viineissä olen vannoutunut Ranskan ystävä, sillä ne kaksi muuta lempialuettani ovat luonnollisesti kupliva Champagne ja chardonnaylta maistuva Burgundi.)

Alsacen olosuhteet ovat viininviljelylle liki täydelliset. Vuoret suojaavat lännestä saapuvilta sadepilviltä, joten köynnökset kylpevät auringossa. Parhaat tarhat sijaitsevat rinteillä, ja kaikista otollisimmat sijainnit ovat saaneet Grand Cru -statuksen.

Alsace on valkoisten rypäleiden valtakuntaa

Ryhdikäs Riesling on Alsacen rypälekuningas. Muihin arvolajikkeisiin lukeutuvat parfyyminen Gewürztraminer, runsas Pinot Gris sekä kukkainen Muscat. Pinot Blanc on sekin suosittu ja siitä valmistetaan paljon myös crémant-kuohuviiniä. Pinot Noir taas on Alsacen tumma lajike, josta tehdään niin roseeta kuin vivahteikkaita punaviinejä. Varsinkin pinot noir -luomupunaviinit osoittautuivat tämän viinimatkan suureksi yllätysmomentiksi.

Myös luomuviljely valtaa Alsacessa alaa yhä suuremmassa määrin, jo 20 prosenttia alueen viineistä tuotetaan luonnonmukaisesti.

Schlumberger luottaa perinteisiin

Vuonna 1810 perustettu Schlumbergerin perheen viinitila sijaitsee Alsacessa Guebwillerin kylässä. Viinitarhoja on yhteensä 140 hehtaaria, ja puolet niistä on Grand Cru -luokiteltuja tarhoja. Näitä huipputarhoja ovat Kitterlé, Kessler, Spiegel ja Saering. 20 hehtaaria tarhoista viljellään biodynaamisesti. Tarhoilla kasvatetaan kolmea Alsacen neljästä Grand Cru – rypälelajikkeesta; Rieslingiä, Pinot Gris’tä ja Gewürztramineria. Laadun ylläpitämiseksi tilan vuosituotanto on rajoitettu 700 000 pulloon.

Domeines Sclumbergerin viinitarhat sijaitsevat jyrkillä rinteillä. © Tiina Rantanen

Tilalla kunnioitetaan perinteitä, mm. hevosia on aina käytetty tilan töissä.

”Emme ole koskaan luopuneet hevosten käytöstä. Mutta työhevosten on oltava rotua, joka pysyy työskentelemään jyrkillä rinteillä ilman huimausta, sillä tarhamme kohoavat lähes pystysuorasti ylöspäin”, Severine Schlumberger kertoo kun ajelemme maastoautolla viinitarhoilla, joissa tuskin uskallan katsoa autosta ulos. Taitavasti autoaan käsittelevä Severine edustaa Domaines Schlumbergerin seitsemättä sukupolvea. Hänen isänsä, Alain Beydon Schlumberger, pisti 13-vuotiaan tytön opettelemaan suoraan peruuttamista uudestaan ja uudestaan kapeilla, vaarallisilla hiekkateillä.

”Myöhemmin olen monesti mielessäni kiittänyt tästä taidosta isääni ja aion pistää myös omat kaksoseni muutaman vuoden kuluttua samankaltaiseen autokouluun.” Tilalla vierailevien on mahdollista päästä myös tälle vuoristorataa muistuttavalle tarhavierailulle 45 euron hinnalla.

Severine Sclumberger johtaa viinitaloa yhdessä veljensä kanssa. © Tiina Rantanen

Orgaaninen ja biodynaaminen viljely on osa Domaines Schlumbergerin ideologiaa. Kaikki viinit ovat täysin omaa tuotantoa, tilalle ei osteta rypäleitä, mehua tai viinejä.

”Viinit ovatkin osoitus luonnon ja ihmisen saumattomasta yhteistyöstä. Teemme kaikki viinit teknisesti samalla tavalla, joten niissä maistuu Alsacen maaperä ja ilmasto. Nämä, jos mitkä, ovat terroir-viinejä. Viinitarhat ovat kuin lapset, niihin satsaaminen tuottaa parasta satoaan vasta 20 vuoden jälkeen”, Severine nauraa.

Domaines Schlumbergerin Riesling Grand Cru Saering 2014  valittiin Vuoden Viiniksi 2018 Vuoden Viinit Kilpailussa. Kilpailuun osallistui tällöin 832 viiniä. Viini on myynnissä Alkon tilausvalikoimassa. Saeringin Grand Cru -tarha käsittää 20 hehtaaria. Sen kivikkoinen ja karu maaperä soveltuu erityisen hyvin Riesling -rypäleelle. Sato on pieni jo ihan luonnonolosuhteista johtuen, eikä Grand Cru – viiniä valmisteta kuin parhaina vuosina. Tuottajan mukaan viini on parhaimmillaan 7-10 vuotta pulloon merkityn vuosikerran jälkeen, mutta säilyy hyvin varastoituna 10 -15 vuotta.

Gustave Lorenzin kaikki tarhat ovat luomua

Gustave Lorenzin viinitalo sijaitsee Bergheimissa Keski-Alsacessa ja on edelleen täysin perheomisteinen. Vuonna 1836 perustettua yritystä luotsaa nyt kuudes sukupolvi, ja seitsemäs on kasvamassa bisnekseen hyvää vauhtia. Taloa johtaa tänä päivänä Georges Lorentz, jonka johdolla pääsemmekin tutustumaan niin sadonkorjuuseen kuin talon viineihin.

Gustave Lorenzin kaikilla viinitarhoilla on luomusertifikaatti. © Tiina Rantanen

Gustave Lorentzin tarhoilla kasvaa Alsacelle tyypillisiä lajikkeita kuten Rieslingia, Gewurztramineria, Pinot Gris’tä ja Muscatia.

Alsacessa sadonkorjuu alkaa tavallisesti syyskuun puolivälissä ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka.

”Aloitimme sadonkorjuun viime perjantaina, eli 13.9 ”, kertoo Georges Lorenz, kun katselemme 2014 valmistuneelle tuotantorakennukselle saapuvia rypälekuormia. ”Säät ovat suosineet meitä, sillä ilmat ovat olleet aurinkoisia, mutta eivät liian kuumia. Tuulet ovat viilentäneet ja kuivattaneet ilmaa.”

Pääsimme tutustumaan laajaan valikoimaan talon viinejä Georges Lorenzin johdolla. © Tiina Rantanen

Gustave Lorentzin kaikki 33 hehtaaria saivat luomusertifikaatin vuonna 2012, mukaan lukien heidän kuuluisat Grand Crunsa Kanzlerberg ja Altenberg.

”Grand Cru -viiniin hyväksytään vain yli 10-vuotiaiden köynnösten rypäleet. Näin varmistetaan, että niiden juuret ovat ehtineet tunkeutua syvälle jurakauden liuskekiviseen ja punasaviseen fossiileja sisältävään maaperään”, Georges Lorenz kertoo. Näiltä tarhoilta saadaankin persoonallisia mineraalisia viinejä, jotka myös ikääntyvät upeasti. Lorentzit kypsyttävätkin Kanzlerberg-viinejään viitisen vuotta ennen myyntiin laskua.

Viinitalon luomuviinisarja on nimeltään “Évidence”. Luomusarjan viineistä pinot blancia ja pinot noiria on saatavilla Alkon tilausvalikoimasta.

Domaine Fernand Engel on luomutuotannon pioneeri

Rorschwirissä sijaitseva Domaine Fernand Engel on sekin perheomisteinen viinitila, joka toimii täysin luonnonmukaisesti. 45-vuotiaalla tilalla siirryttiin luomutuotantoon jo vuonna 2001 ja luontoystävällisyys on huomioitu mahdollisimman hyvin kaikissa tuotantovaiheissa.

Domaine Fernand Engel on perheyritys, joka tuottaa tyylikkäitä luomuviinejä. © Tiina Rantanen

”Appeni Bernard, joka on tilan perustajan Fernand Engelin poika, sai pahan allergisen reaktion altistuttuaan kemikaleille. Sen seurauksena hän alkoi tutkia mahdollisuuksia siirtyä tilalla luomutuotantoon. Tila onkin luomutuotannossa Alsacen edelläkävijöitä”, talon toimitusjohtaja ja viinintekijä Xavier Baril kertoo.

Tällä hetkellä perhe omistaa 62 hehtaaria kahdeksan kylän alueella. Kaiken kaikkiaan palstoja on 160. Niinpä talolla on erilaisia maaperiä ja terroireja joka lähtöön.

”Haluan panostaa vahvasti viiniemme tuotekehitykseen. Etsimme optimaalisia kasvuolosuhteita juuri oikealle rypäleelle. Tarhoillamme kasvaa Sylvaner-, Pinot Blanc-, Riesling-, Muscat d`Alsace-, Pinot Gris-, Pinot Noir- ja Gewurztraminer-rypäleitä.”

”Uudet tarhat pidetään jopa viisi vuotta viljeltynä muilla kasveilla ennen kuin niille istutetaan viiniköynnöksiä. Näin voidaan olla varmoja, että viinitaudit kuolevat maaperästä”, isäntämme kertoo kävellessämme viinitarhoilla. Talon viineistä vuodesta 1995 vastannut mies on elävä esimerkki asialleen vihkiytyneestä, innovatiivisesta viinitekijästä. Vuosienkin jälkeen rakkaus lajiin ilmenee vahvasti niin pulppuavasta puheesta kuin vilkkaasta elehtimesestä.

Xavier Barilin innovaviitisuus viinintekijänä on maistettavissa Fernand Engelin viineissä. © Tiina Rantanen

Olen Alsacessa nyt neljättä kertaa ja ensimmäinen matkani viinialueelle oli vuosituhannen vaihteessa. Suurin yllättätysmomentti tällä reissulla oli se, miten alueen punaviinit ovat jotain ihan muuta kuin kuin ne kevyet ja vaatimattomat edeltäjänsä vielä parikymmentä vuotta sitten. Alsacen pinot noirit kun alkavat lähestyä tyyliltään burgundia, mutta hinnat ovat vielä normikuluttajan kukkaron saaavutettavissa olevalla tasolla.

Xavier Barilin luomat Tradition -sarjan pinot noir -punaviinit ovat saaneet inspiraationsa italialaisista amarone-viineistä. Punaviineihin käytetään nimittäin kolme prosenttia kuivattuja rypäleitä.

Talon pihalla näemme enkelipatsaan, joka kurkottaa syli avoimena kohti taivasta. Talon nimeä kuvaava patsas symboloi Fernand Engelin viinien ominaisuuksia, joita ovat mm. naisellisuus, vivahteikkuus, raikkaus, tyylikkyys, tasapaino ja ekologisuus. Nämä annetut adjektiivit oli helppo allekirjoittaa omalla suutuntumalla isäntämme johtamassa tastingissa. Ja niinpä useampi pullo talon viinejä lähtikin myymälästä matkalaukussa mukaani kotiin.

Talo on saanut erinomaisia arvioita viineistään maailman viinineniltä. Mm. Decanter ja Wine Enthusiast ovat antaneet talon viineille pääsääntöisesti yli 90 pistettä.

Alkon vakiovalikoimasta löytyy talon erittäin kuiva luomukuohuviini Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut 2017, jonka Viinilehti valitsi Vuoden kuohuviiniksi 2018.

© Marita Joutjärvi

Alsace-terveisin

Blonditiina

Viinimatka Alsaceen oli viinistä kirjoittaville toimittajille kohdistettu kutsumatka, jonka matkanjohtajana toimi Interbrandsin Jaana Virkki.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Alsacen perheyritykset panostavat viineissä luomuun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *