Himahella

Amarone-viini - Italian joululahja maailmalle

Yhteistyössä Zenato Winery ja Fine Brands Oy

Amarone-punaviini on kuin joulu pullossa. Sergio Zenaton  valmistetaan vain huippuvuosina. © Tiina Rantanen

Joulu- ja talvikausi on täyteläisten ja vahvojen punaviinien aikaa. Vierailin syyskuussa Zenaton viinitalossa Valpolicellassa katsomassa miten amarone-viini syntyy. Italiassa tämän tyyppisiä viinejä on perinteisesti pidetty ns. mietiskelyviineinä, Vino da Meditazione, jotka sopivat tarjottaviksi kun ihminen haluaa rauhassa nauttia itsensä seurasta tai tapaa hyvän ystävän. Amaronet ovat myös arvostettuja lahjaviinejä näin joulusesonkina.

Alberto Zenato on ylpeä viinitarhoistaan. © Tiina Rantanen

Kipuamme Alberto Zenaton kanssa mäkeä ylös Zenaton Costalungan viinitarhoille Sant´Ambrogio di Valpolicellassa, Italiassa. Tältä 35 hehtaarin kokoiselta tarhalta avautuu huikea näkymä Gardajärven yli.

”Gardajärven läheisyyden ansiosta tarhalla vallitsee kasvuolosuhteille otollinen mikroilmasto”, Alberto Zenato kertoo. Kaikkiaan viinitalolla on 70 hehtaaria viinitarhoja Luganan ja Valpolicella Classicon parhailla alueilla.

Zenaton Costalungan tarhalta avautuu näkymät Gardajärvelle. © Tiina Rantanen

Zenato on perheomisteinen viiniliike, jonka Sergio Zenato perusti vuonna 1960. Eli 2020 on yrityksen 60-vuotis juhlavuosi.

Alberto Zenato esittelee juuri kypsymässä olevia rypäleitä isännän ylpeydellä. Zenaton amaronessa käytettävät Corvina, Rondinella ja Oseleta tulevat näiltä Costalungan tarhoilta. Neljäntenä lajikkeena talon amaronessa käytetään Croatinaa.

” Isäni Sergio opetti minut ja siskoni Nadian rakastamaan viinitarhojaan. Hän näytti, miten Valpolicella Classicon kukkuloiden maaperä eroaa alavammasta Valpolicellasta ja opetti, ettei taitavinkaan viinintekijä kykene loihtimaan laadukasta viiniä kehnoista rypäleistä. On tehtävä valintoja määrän ja laadun välillä. On muistettava mitä merkitsee kun viinipullon kyljessä on oma nimi,” Alberto sanoo vakavoituen.

Sadonkorjuu oli käynnissä syyskuussa Zenaton Costalungan viinitarhoilla. © Tiina Rantanen

Venetosta löytyy koko punaviinien kirjo

Veneton alue on tuotantomääriltään Italian suurin viinialue, jossa kukoistaa pitkät viininviljelyperinteet. Varsinkin alueen punaviineissä on tyypillisesti jotain tunnistettavan venetolaista. Viineissä maistuu ennen kaikkea Corvinan, Molinaran ja Rondinellan rypälekolmikko, joka on muualla äärimmäisen harvinainen. Venetolaisista punaviineistä löytää koko täyteläisyysasteiden kirjon. Maailmalla tunnetuimpia ja suositumpia punaviinejä ovat vahvat ja täyteläiset amaronet sekä ripassot.

”Zenaton viinifilosofia nojaa vahvasti oman alueen rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin sekä perinteen kunnioittamiseen, mutta myös jatkuvaan uudistumiseen ja laadun kehittämiseen”, Alberto Zenato kertoo lounaalla kun maistelemme Ripassa-viiniä jänispastan kaverina. Ripassa onkin parhaimmillaan riistan ja selkeän makuisten liharuokien kaverina.

Alberto Zenato suosittelee amaronea juustojen ja riistaruokien kumppaniksi. © Tiina Rantanen

Amarone syntyi vahingossa

Amaronen intensiivisen maun salaisuus piilee apassimento-viininvalmistustekniikassa, jossa viini valmistetaan puoliksi kuivatuista rypäleistä. Vaikka amarone-viinien valmistusmenetelmä on ikivanha, viiniä on myyty amarone-nimellä vasta puolen vuosisadan ajan. Nimi tulee italiankielisestä sanasta amaro eli kitkerä, katkera, karvas.

Amaronen eli virallisemmin Amarone della Valpolicellan syntymä oli puhdas vahinko. Sotien jälkeisenä aikana erään tuottajan valmistama recioto oli päässyt käymään loppuun asti ja makeaksi tarkoitetusta jälkiruokaviinistä olikin tullut kuivaa.

Tuottaja ihastui vahinkoviiniinsä, olihan se erittäin täyteläinen, runsaan makuinen ja tuoksuva. Niinpä amaronen valmistus vakiintui osaksi alueen viinitarjontaa ja sen suosio kasvoi vähitellen. Varsinainen läpimurto tapahtui 1980-luvulla, kun amerikkalaiset kuluttajat ihastuivat amaroneen.

Amarone-viiniä varten sypäleitä kuivatetaan 4 kuukautta. © Tiina Rantanen

Amarone-viinit ovat käsityötä

Amarone valmistetaan mahdollisimman pitkään köynnöksissä kypsyneistä ja makean mehukkaista, terveistä rypäleistä. Sadonkorjuu tapahtuu syyskuussa käsityönä.

Rypäleitä kuivatetaan isoissa laatikoissa 3-4 kuukautta, jolloin niistä haihtuu vettä ja jäljelle jäävästä rypälemehusta tulee aromeiltaan intensiivisempää ja sokeripitoisempaa. Näin puolittain rusinoituneista rypäleistä saadaan viiniä, joka on runsasta ja täyteläistä.

Perinteisesti rypäleet on kuivattu olkilaverien päällä, mutta nykyisin kuivatus tapahtuu hygieniasyistä katoksessa puu- tai muoviristikoilla. Suuremmat tuottajat, joihin Zenatokin kuuluu, kuivaavat rypäleensä erityisissä ilmastoiduissa kuivatushuoneissa, fruttaioissa. Jotta rypäleet kuivuisivat tasaisesti, niitä käännellään säännöllisesti kuivumisen aikana. Sekin tapahtuu käsityönä.

Viininvalmistus alkaa tammikuussa

Tammi–helmikuussa kuivuneet rypäleet puristetaan. Käyminen tapahtuu hitaasti alhaisessa lämpötilassa, jonka aikana viinistä kehittyy kypsän hedelmäinen, jopa rusinamainen. Suu löytää valmiista viinistä kuivatun luumun ja kirsikan aromeita. Myös alkoholi maistuu, onhan sitä amaronessa yli 14 prosenttia.

Terästankeista viini siirretään tammitynnyreihin, joissa viinin annetaan kypsyä kolme vuotta. Pullotuksen jälkeen kypsytystä jatketaan vielä pullossa. Ei siis ihme, että kaikkien näiden valmistusvaiheiden johdosta viinipullolliselle kertyy myös hintaa.

Amarone-viinit kestävät varastointia hyvin, oikein varastoituina yli kymmenenkin vuotta.

Zenaton Amaronet kypsyvät kellarissa 36 kuukautta. © Tiina Rantanen

Amarone kuuluu Blondin jouluyöhön

© Alko

Minulle Zenato Amarone della Valpolicella Classico , 40,90 euroa, on itsessään kuin pullotettu joulu. Se on ollut jo vuosikymmenen ajan perheeni jouluyön nautiskeluviini, joka korkataan juustojen seuraksi puolen yön aikoihin. Viinin luumuiset, kirsikkahilloiset, viikunaiset ja suklaiset aromit viettelevät jo tuoksullaan ja suussa lämmin, suuri ja pehmeä, loputtoman pitkä ja moniulotteinen makumaailma kruunaa tunnelmallisen jouluillan. Se pärjää jopa suklaalle, jos jouluyö kaipaa makeaa päätöstä.

 

Zenaton Ripasso sopii selkeiden liharuokien kaveriksi. © Tiina Rantanen

Ripasso on amaronen pikkusisko

Toinen Valpolicellan suosiotaan kasvattava viini on ripasso. Ripasso on italiaa ja tarkoittaa uudelleen käytettyä. Viiniä kutsutaan joskus myös pikku-amaroneksi.

Ripasso-menetelmällä viini valmistetaan ensin normaalisti kuten punaviini yleensäkin ja sen jälkeen se käytetään uudelleen amarone-viinin valmistuksesta jääneen kuorimassan kanssa. Näin viiniin kehittyy enemmän makua ja pehmeyttä. Viinin feminiinisen luonteen vuoksi Zenato nimesi ripasso-menetelmällä valmistettun viininsä

 Zenato Ripassa Valpolicella Superioreksi, 20,98 euroa.

© alko

Ripassot ovat monikäyttöisiä viinejä, koska ne ovat tuhteja ja hapokkaita ja sopivat siksi esimerkiksi riistan, juustojen ja pataruokien kanssa tarjottavaksi.

Fine Brands Oy juhli 10-vuotis taivaltaan Zenatolla Italiassa

Olin kutsuvieraana tällä lehdistömatkalla,  jolla Find Brands Oy samalla juhli 10-vuotista olemassaolooaan. 2009 perustettu yritys tuo maahan ja markkinoi laadukkaita viinejä ja muita alkoholijuomia ympäri maailmaa.  Pääpainopiste on Euroopan klassisissa viinialueissa, kuten Toscana, Veneto ja Piemonte Italiassa, Champagne ja Alsace Ranskassa sekä Katalonia ja Ribera del Duero Espanjassa.  Heidän edustamansa perheomisteiset ja keskisuuret viinitalot ovat kansainvälisesti tunnettuja ja arvostettuja ja tuotteita löytyy Alkon valikoimasta. Kuten juuri Zenatonkin viinejä.

Niinpä yrityksen toimitusjohtaja  Riikka Roiha pääsi signeeraamaan tynnyrin Zenaton kellarissa juhlavuoden kunniaksi.

 

Fine Brandsin Riikka Roiha signeeraa tynnyrin yrityksen 10-vuotisjuhlien kunniaksi. © Tiina Rantanen

Amarone-terveisin

Blonditiina

Blondi vieraili nyt toista kertaa Zenaton viinitalossa. Edellinen vierailu oli vuonna 1998.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Amarone-viini - Italian joululahja maailmalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *