Himahella

Klassikkoruoka: Amerikkalainen juustokakku

© Tiina Rantanen

Jos kerran herkutellaan, niin herkutellaan sitten kunnolla, tuntuu olevan jenkkien motto. New York ilmoittaa olevansa suussa sulavan juustokakun kotikaupunki, vaikka vanhat eurooppalaiset keittokirjat todistavat toisin.

Jonkinlaista paistettua juustokakkua on leivottu Euroopassa ainakin 1450-luvulta asti ja amerikkalaisen Mary Randolfin vuonna 1824 ilmestyneestä kirjasta The Virginia Housewife löytyy Lemon Cheesecaken eli sitruunajuustokakun ohje. Tämä ei nykkiläisiä haittaa, sillä heidän mielestään juustokakku ei ollut THE Cheesecake ennen kuin he kehittivät siitä oman versionsa.

Minä muistan tarkalleen, koska juustokakku astui elämääni. Se tapahtui Englannissa kesällä 1979 ollessani Eastbournessa kielikursseilla. Tosin ensiksi hieroin tuttavuutta englantilaistyyppisen eli hyydytetyn juustokakun kanssa, jota tarjottiin isäntäperheessäni sunnuntaiaterian jälkiruokana. Kakun tai lähinnä piirakan ainekset oli suoraan pussista ja se syntyi kädenkäänteessä. Ihastus oli kuitenkin iskenyt kipinää ja nopeasti löysin amerikkalaisen version, jota olenkin sitten valmistanut yli 30 vuotta lähes samalla reseptillä. Amerikkalaista juustokakusta kehkeytyi myös oman perheeni lempikakku, jota oli oltava tarjolla kaikissa perhejuhlissa. Ja hyväähän se onkin, ei siitä mihinkään pääse.

Suurimman juustokakkubuumin aikaan 1980-luvun puolivälissä olin töissä kaupan keskusliikkeen kokeilukeittiössä. Valikoimaan oli tyrkyllä Amerikasta tulleita juustokakun päällisiä eli Cheese Cake Topping -tölkkejä. Jenkkilässä niitä oli jo silloin tarjolla hyllymetreittäin. Kaupan mielestä aika ei ollut kypsä, joten suomalaiset eivät vielä silloin päässeet amerikan herkusta osalliseksi. Itse ihastuin erityisesti Cherry Toppingiin eli kirsikkahillokkeeseen juustokakun päällä. Mutta vielä 2010-luvullakin kotimaisista marjoista, kuten vadelmista soseutettu melbakastike kruunaa juustokakun herkullisesti. Nyt ehkä muistakin syistä kuin tuotteen saatavuudesta johtuen.

Ohje: Amerikkalainen juustokakku

© Tiina Rantanen

Juustokakusta on tullut klassikkoleivonnainen. Sen makua voi toki tuunata. Tässä muutama matkan varrella hihaan tarttunut variaatio aiheesta:

 

Tuunattu juustokakku sai marenkihunnun

Pääsiäisenä  päätin tehdä juustokakun perheaterialle jälkiruoaksi.  Tein kakun ylläolevan ohjeen mukaan,  mutta tällä kertaa en tarjonnutkaan sitä marjakastikkeen kanssa, vaan jatkoin tortun tuunaamista. Levitin jäähtyneen juustokakun päälle puolen sentin kerroksen raparperihilloketta, jonka olin maustanut hillotulla inkiväärillä. (Keväämmällä kauppoihin ilmestyy valmista raparperisosetta ainakin Pirkka-tuotemerkillä, joka käy tähän herkkuun mitä mainioimmin. )

Inkiväärinen raparperihilloke

2 l (900 g) raparperipaloja

½ dl vettä

2 dl hillosokeria

1/2 dl hienonnettua, hillottua inkivääriä

  1. Laita raparperipalat ja vesi kattilaan. Sekoita kuumennuksen ajan, ettei seos pala pohjaan. Keitä miedolla lämmöllä edelleen sekoitellen, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
  2. Lisää hillosokeri ja keitä muutama minuutti.
  3. Lisää hillottu inkivääri ja jäähdytä hillo.

Sen jälkeen valmistin koko komeuden päälle vielä sveitsiläisen marengin. Sveitsiläinen marenki valmistetaan vatkaamalla valkuaisia ja sokeria vesihauteessa, jolloin marenki kypsyy. Massan pitäisi saavuttaa 60 asteen lämpötila, mutta kyllä sen vatkaimella tuntee ja silmä kertoo, kun marenki on valmista. Se on kiiltävää ja vaahtoon jää selkeitä huippuja.  Yhtä valkuaista kohden sveitsiläiseen marenkiin tarvitset ½–1 dl hienoa sokeria.

Sveitsiläinen marenki

4 valkuaista 2 ½ dl sokeria

  1. Erottele keltuaiset valkuaisista. Varo, että yhtään keltuaista ei joudu valkuaisen joukkoon, sillä silloin valkuaiset eivät vaahtoudu.
  2. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia ja sokeria pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää.
  3. Nosta kulho kylmään veteen  ja vatkaa vielä noin minuutin ajan, jotta marenki hieman jäähtyy.
  4. Levitä marenki pehmeästi kakun päälle. Halutessassi voit myös pursottaa marengin. Ruskista pinta halutessasi kaasupolttimella tai nopeasti kuumassa uunissa.
© Tiina Rantanen

Töhöttämisen jälkeen koristelin kakun ananaskirsikoilla.  Ja siinä se, hyvinhän tuo teki kauppansa.

Herkullisia leivontahetkiä toivottaa

Blonditiina

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Amerikkalainen juustokakku

Sirpamamma

Olen syönyt tätä amerikkalaisen perheen vieraana ja oli herkullista kermavaahvon kera.

Himahellan Tiina

Ei sitä muuten klassikoksi pääsisikään 🙂 On se aika herkku!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *