Himahella

Anna taikinan levätä yön yli - 5 herkullista sämpyläohjetta

 

Rukiisten aamusämpylöiden maun salaisuus on jääkaappikohotus ja pitkä paistoaika. © Tiina Rantanen

Yön yli kohonnut taikina on ihanasti hieman hapan, ja sämpylät säilyvätkin tuoreena pidempään. Aamulla ei tarvitse kuin nostella lusikalla taikinaa pellille ja paistaa sämpylöitä haluttu määrä. Helppoa ja herkullista!

Rustiikkiset aamusämpylät

noin 20 sämpylää

laktoositon, vegaani

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

2-3 tl suolaa

1 1/2  dl ruisleipäaineksia (Myllyn Paras) tai ruisjauhoja

2 dl sämpyläjauhoja

8-10 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisleipäaines ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3.  Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja paista uunissa 220 asteessa 35min. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.
  5. Vinkki! Taikina säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten voit aina paistaa juuri sen määrän, minkä kulloinkin haluat syödä.
© Tiina Rantanen

Granolalla tuunatut aamiaissämpylät

noin 20 sämpylää

laktoositon, vegaani

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

1,5 dl granolaa

2 dl sämpyläjauhoja

8-10 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauhot ja sämpyläjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.
© Tiina Rantanen

Levänneet burgerisämpylät

8 isoa tai 12 pientä sämpylää

2 1/2 dl vettä

1/2 dl maitoa

25 g tuore hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2 rkl sokeria

1 1/2 tl suolaa

1 kananmuna

1/2 dl sulatettua voita

noin 9 dl (erikois)vehnäjauhoja

Voiteluun

1 kananmuna

Koristelun

seesaminsiemeniä

  1. Murentele hiiva yleiskoneen kulhoon, lisää kädenlämpöiset nesteet ja sokeri. Jos käytät kuivahiivaa, käytä lämpimämpää (42 asteista) taikinanestettä. Anna seistä noin viisi minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia.
  2. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula nesteen joukkoon.
  3. Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella noin 10 minuutin ajan. Taikina on löysähköä. Ripottele taikinalle hieman jauhoja ja peitä kulho. Pane taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli tai noin 8 tunniksi.
  4. Nosta noussut taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 8-12 osaan. Pyöritä palat sämpylöiksi.
  5. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan.
  6. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja pistä laakea vesiastia uunin pohjalle. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
© Tiina Rantanen

Mustat burgerisämpylät

8-12 kappaletta

2 1/2 dl vettä

1/2 dl maitoa

25 g tuore hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2 rkl jauhettuja hiilitabletteja

2 rkl sokeria

1 1/2 tl suolaa

1 kananmuna

50 g sulatettua voita

noin 9 dl erikoisvehnäjauhoja

Voiteluun

1 kananmuna

Koristeluun

seesaminsiemeniä

  1. Murentele hiiva yleiskoneen kulhoon, lisää kädenlämpöiset nesteet, sokeri ja jauhettu hiili. Jos käytät kuivahiivaa, käytä lämpimämpää (42 asteista) taikinanestettä. Anna seistä noin viisi minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia
  2. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula nesteen joukkoon
  3. Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella noin 10 minuutin ajan. Taikina on löysähköä. Ripottele taikinalle hieman jauhoja ja peitä kulho. Pane taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli tai noin 8 tunniksi.
  4. Nosta noussut taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 8-12 osaan. Pyöritä palat sämpylöiksi.
  5. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan.
  6. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja pistä laakea vesiastia uunin pohjalle. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
© Tiina Rantanen

Saaristolaissämpylät

Saaaristolaisämpylät maistuvat mainiolta kalan ja vahvanmakuisen juuston kanssa. Tarjoa niitä graavilohen tai katkarapuskagenin kanssa brunssilla. Tee silloin sämpylöistä pienempikokoisia.

noin 12  kappaletta

½  l piimää

50 g  hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa

1 ½  dl tummaa siirappia

1  tl suolaa

2  dl ruislesettä

1  dl kaljamaltaita

noin  8 dl vehnäjauhoja

fenkolinsiemeniä

(2 tl lakristsijuurta)

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä kuumempaa taikinanestettä.2
  2. Lisää siirappi, suola, leseet, maltaat ja mausteet. Sekoita hyvin. Lisää taikinaan vehnäjauhot, älä vaivaa taikinaa liikaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
  3. Ripota pinnalle jauhoja, peitä liinalla ja pistä taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli.
  4. Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota sämpylät vielä pellillä.
  5. Paista 225 asteessa 10 – 15 min tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.
napueslider
Pienet saaristolaissämpylät ovat täytetty kuvassa katkarapuskagenilla. Saaristolaissämpylät ovat herkkua myös vahvan juuston kanssa tarjottuna. © Tiina Rantanen

Sämpyläterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna taikinan levätä yön yli - 5 herkullista sämpyläohjetta

KiTa

Ohjeessa ei ollut että laitetaanko hiiva kädenlämpöiseen veteen ja voiko käyttää kuivahiivaa? kokeilin kuivahiivalla ei kohonnut yhtään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *