Aussit grillaavat jouluna

Surffareita Bondi Beachilla Sydenyssä.
Australia voi näyttää äkkiseltään jenkkilältä, mutta aussimentaliteetti onkin sitten tyystin erilainen. Meno on rentoa ja huoletonta, eikä elämää oteta turhan vakavasti. Australiassa eletään jouluna parasta grillausaikaa.
Beer, beach, barbeque and mates, siinäpä elämän tärkeimmät asiat. Tai ainakin melkein. Istuskelin oluttuoppini kanssa Bondi Beachin rantakuppilassa Sydneyssä ja kuuntelin viereisessä pöydässä istuvien surffareiden keskustelua toisella korvalla.
– How do you fancy a Barbie in my place on Sunday?
– No worries, mate!
Pienellä viiveellä Blondikin ymmärsi, että kaverukset eivät sopineet nukkeleikeistä, vaan sunnuntaisista grillijuhlista toisen hemmon kotona. Barbie eli BBQ on tärkeä osa australialaista ruokakulttuuria ja sosiaalista elämää. Barbeque tarkoittaa paitsi grillausta myös ulkogrilliä, jossa ritilän tilalla on tukeva parila, ja jonka alla eivät hehku hiilet vaan palaa iloinen tuli. Barbeque-grilli on yhtä yleinen Australiassa kuin sauna Suomessa.

Kenguru loikkasi grilliin

– Grillistä nouseva ja kesäillassa leijuva tuoksu tuo välittömästi mieleeni hyvän ruuan, kylmän oluen, svengaavan musiikin sekä hauskan seuran, kertoi Banrock Stationin Tony Sharley käännellessään kengurupihvejä grillissä. Olimme bonganneet matkan ensimmäisen ja ainoan kengurunpoikasen aamupäivällä, joten hiilillä tirisevä lihavalikoima ei ensi näkemällä herauttanut vettä kielelle. Sittemmin paikallinen pussieläin osoittautui herkullisen mureaksi grillilihaksi.
Paikallisista erikoisuuksista lautaselta saattaa löytyä myös krokotiilin, opossumin tai emun lihaa. Meren antimista grillissä tirisee vaikkapa barramundia tai meriahventa, äyriäisistä sitten puhumattakaan.
Australialaiset syövät runsaasti lihaa ja lihan vienti ulkomaille on merkittävää. Tilaston mukaan Australiassa on lampaita 160 miljoonaa päätä eli noin yhdeksän lammasta asukasta kohti. Niinpä edustustilaisuuksissa ei lampaanlihan tarjoamista pidetä sopivana. Se on arkiruokaa.
Siirtolaisvirtojen vaikutuksesta aussikeittiö on herkullinen yhdistelmä aasialaisia makuja ja eurooppalaisia ruokaperinteitä. Varsinkin grilliruokien kanssa tarjottavissa lisäkkeissä oli usein aasialainen twisti. Korianteri, limettimehu ja inkivääri maistuivat monissa salaateissa.

Grillipartyt joulupäivänä

Joulu ajoittuu maapallon toisella puolella keskelle kesäloma- ja grillaussesonkia. Kuusi, lahjat, pukki ja joululaulut kuuluvat asiaan, mutta jouluateria valmistuu usein takapihan grillissä. Vaihtoehtoinen jouluateria nautitaan rannalla piknik-korista. Joulupukki saattaa tupsahtaa paikalle todennäköisemmin surffilaudalla kuin porovaljakolla.
Vieraat tuovat grillipartyihin mukanaan jotakin syötävää tai juotavaa, mutta on erittäin epäkohteliasta tulla juhliin täysien kauppakassien kanssa. Kohtuus on siis kohteliaisuutta maapallon toisella puolella.
Näistä ohjeita yhdistelmällä saat loihdittua ”Down under” -henkiset barbiekutsut:

Dukkah

Australiassa tarjottiin usein ruokaa odotellessa leipää ja herkullista dukkah-seosta öljyn ja balsamicon kanssa. Perinteinen egyptiläinen mausteseos tehdään pähkinöistä ja mausteista.
1 1/2 dl hasselpähkinöitä
1 dl kuorittuja manteleita
2 rkl korianterin siemeniä
1 rkl juustokuminaa
1 1/2 dl seesaminsiemeniä
1 tl mustapippuria
2 tl sormisuolaa ( esim. Maldon)
1. Paahda pähkinät ja mantelit, korianterin siemenet ja kumina paistinpannulla.
2. Jauha seos tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi.
3. Paahda seesaminsiemenet kullanruskeiksi ja yhdistä rouheeseen. Mausta dukkah suolalla ja pippurilla.
Tarjoa grillatun leivän ja oliiviöljy-balsamicoseoksen kanssa. Dukkahia voi myös ripotella salaattien mausteeksi.

Munakoisotahna

3 munakoisoa
1/2 dl oliiviöljyä
2 murskattua valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl silputtua timjamia
1 dl paksua turkkilaista jogurttia
KORISTEEKSI
tuoretta timjamia
1. Halkaise munakoisot ja grillaa ne kypsiksi miedolla lämmöllä.
2. Kaavi pehmennyt sisus munakoisoista ja soseuta se. Mausta sose suolalla, pippurilla, murskatulla valkosipulilla, tuoreella timjamilla ja sitruunamehulla. Anna jäähtyä.Lisää jäähtyneeseen tahnaan jogurtti.
Tarjoa grillatun pita-leivän kanssa.

 Grillatut pita-leivät

4 pita-leipää
1 rkl öljyä
1. Halkaise pitaleivät ja voitele ne öljyllä. Paahda leivät grillissä.

 Osterit Kilpatrick

Sydney on kuuluisa herkullisista osteristaan. Pekonilla ja worcestershire-kastikella maustetut grillatut Oysters Kilpatrick ovat erittäin suosittuja.
1 annos
6–12 osteria
100 g pekonia
1 kevätsipuli
2 viipaletta pekonia
1/2 dl  Worcestershire-kastiketta
1/2 dl ketsuppia
1 sitruuna
1 tl tabascoa
1. Avaa osterit, irrota liha ja pane liha takaisin kuoreen.
2. Silppua kevätsipuli ja ripottele se ostereille. Sekoita keskenään maustekastikkeet ja sitruunamehu. Lusikoi kastike ostereille. Hienonna pekoniviipaleet ja jaa silppu ostereille.
3. Pane osterit suolapedille ja grillaa uunin grillivastuksen alla 5-10 minuuttia eli kunnes pekoni ruskistuu. Tarjoa vaalean leivän kanssa.

Tonnikalaa viininlehdessä

Grillattu tonnikala käärittiin suolaan säilötyn viininlehteen. Meillä saman asian ajaa mustaherukkapensaan lehti.
4 tonnikalapihviä
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
2 rkl oliviiöljyä
8 suolaliemeen säilöttyä viininlehteä tai tuoretta mustaherukkapensaanlehteä
1. Raasta sitruunankuori, murskaa valkospuli ja hienonna persilja.Sekoita mausteet oliiviöljyyn.
2. Kuivaa tonnikalapihvit talouspaperilla ja voitele ne mausteseoksella molemmin puolin. Kääri jokainen pihvi kahten viininlehteen ja sivele
päälle oliiviöljyä.Grillaa kalaa 2-3 minuuttia molemmin puolin kunnes kala on haluamassasi kypsyysasteessa.
Tarjoa thainuudelisalaatin tai korianteriperunoiden sekä sitruunalohkojen kanssa.

Grillivartaat aussikokkien tapaan

Fuusioruokaa Ben O’Donoghuen ja Curtis Stonen tapaan.Jättiravuista, tuoreesta ananaksesta ja halloumi-juustosta kootut vartaat viimeistellään tulisella salsalla.
12 jättikatkaravun pyrstöä
1 tuore ananas
250 g halloumi-juustoa
TULINEN SALSA
5 (mietoa) chiliä
1 limetin kuori ja mehu
1 tl sokeria
5 rkl öljyä
1/2 dl silputtua minttua
1 tamarillo eli puutomaatti
LISÄKSI
12 puista varrastikkua
1. Pane bambuvartaat likoamaan veteen puoleksi tunniksi.
2. Tee salsa. Grillaa chilit hiilenmustiksi. Pane chilit jäähtymään muovipussiin. Kuori chilit, poista siemenet ja suikaloi malto. Pane suikaleet kulhoon ja sekoita joukkoon limetin kuori ja mehu, sokeri, öljy, minttu ja kuroritun tamarillon liha.
3. Kuori jättiravut, jätä koristepyrstö. Kuori ja kuutioi ananas, leikkaa halloumi tasakokoisiksi paloiksi.
4. Pujota bambutikkuihin vuorotellen katkarapu, ananas- ja juustopala.Grillaa vartaita kunnes katkaravut ovat läpikypsiä ja ananas ja juusto saaneet hieman väriä.
5. Valuta vartaiden päälle varovasti salsaa ja tarjoa loppu salsa erikseen.

Lammaskebab

Lammas on arkiruokaa, mutta se maistuu herkulliselta kreikkalaiseen tapaan grillattuna. Adelaidin alueella on paljon kreikkalaisten jälkeläisiä, mikä näkyy alueen ruokakulttuurissa.
500 g lampaan ulkofileetä
1/2 dl hunajaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 rkl silputtua rosmariinia
ripaus mustapippuria
suolaa
1. Sekoita keskenään hunaja, sitruunankuori ja mausteet. Kääntele fileet hunajassa ja anna niiden maustua parin tunnin ajan.
2. Pujottele lihapalat vartaisiin. Pane lihan väleihin sitruunaviipaleita ja rosmariininoksia. Grillaa vartaita 1–2 minuuttia molemmin puolin.
Voitele marinadilla kypsenneksen aikana. mausta liha kypsänä suolalla.

Avokado-tomaattisalaatti

kilo luumutomaatteja
4 kypsää avokadoa
1 1/4 dl silputtua korianteria
3/4 dl sitruunamehua
1/2 dl neitsytoliiviöljyä
sormisuolaa
ripaus mustapippuria
1. Halkaise tomaatit ja pane ne uunipannulle. Kuivaa tomaatteja 100 asteisessa uunissa kaksi tuntia. Pidä uunin luukku raollaan
kuivaamisen aikana.
2. Kuori avokadot, poista kivet ja suikaloi hedelmäliha. Silppua korianteri.Sekoita kulhossa sitruunamehua ja öljy, mausta seos suolalla ja pippurilla.
3. Asettele tarjoiluvadille puolikuivatut tomaatit ja viipaloidut avokadot. Ripottele salaatille korianterisilppu ja lusikoi salaattikastike kasvisten päälle. Peitä salaatti kelmulla ja anna maustua jääkaapissa puolen tunnin ajan.

Thainuudelisalaatti

300 g keitettyä munanuudeleita
2 eriväristä paprikaa
2 sipulia varsineen
15 cm pala kurkkua
1 ruukullinen (50 g) rucolaa
(kourallinen mizunaa)
KASTIKE
3 limetin mehu
¾ dl seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta
1–2 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 punainen chili
2 tl tummaa ruokosokeria tai fariinisokeria
1 ruukku korianteria
LISÄKSI
1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Tee salaattikastike. Purista limeteistä mehu, lisää joukkoon öljy, soija, murskatut valkosipulinkynnet, raastettu inkivääri, hienonnettu chili sekä silputtu korianteri.
3. Valuta kuumat nuudelit ja sekoita kastike niiden joukkoon.
4. Suikaloi paprikat, viipaloi kurkku ja sipuli. Yhdistä salaattiainekset, keitetyt nuudelit, rucola ja mizuna suoraan tarjoilukulhoon. Viimeistele salaatti pähkinöillä.
Tarjoile heti sellaisenaan tai grilliruokien lisäkkeenä.

Haaleat korianteriperunat

kilo pieniä uusia perunoita
2-4 valkosipulinkynttä
2 1/2 dl paksua turkkilaista jogurttia
1/2 dl silputtua minttua
1/2 dl silputtua korianteria
ripaus mustapippuria
ripaus merisuolaa
1. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi merisuolalla maustetussa vedessä. Jos perunat ovat kookkaita, puolita ne ennen keittämistä. Kaada perunoista vesi pois ja anna niiden hieman jäähtyä.
2. Sekoita keskenään jogurtti, hienonnettu valkosipuli ja yrtit. Mausta jogurtti suolalla ja pippurilla. Kääntele seos perunoiden joukkoon.
Tarjoa haaleana lihan tai kalan lisäkkeenä.

Grillatut persikat

Grillatut persikat saavat mielenkiintoisen säväyksen maustepippurista. 
4 persikkaa
2 rkl tummaa muscovado-sokeria
1 tl maustepippuria
3 rkl voita
LISÄKSI
2 dl ranskankermaa
2 rkl inkiväärisiirappia
1. Halkaise persikat ja poista niistä kivet. Juuri ennen tarjoilua mausta persikat maustepippurilla ja sokerilla. Lusikoi persikoiden päälle voinokareita. Grillaa persikoita grillivastuksen alla kunnes ne ovat vaaleanruskeita.
2. Pane annoskulhoihin kaksi persikanpuolikasta ja lusikoi päälle inkiväärisiirapilla maustettua ranskankermaa. Voita tarjota persikat myös hyvän vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit

Kommentoi juttua: Aussit grillaavat jouluna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Gasellit oli  tänään livenä  EVS-showssa! #gasellit #jänskättää #evslive #mitämämalagas
  • Pienen perheen jouluun sopivat tapakset. #hkjoulu #joulutapas
  • De.Buris debut at Valpolicella! #tasteoftime @de.buris #winetraveller #visititaly
  • Lazy sunday at Lake Garda!  #bellaitalia🇮🇹 #visitgardalake #foodtraveller #winetraveller #visititaly🇮🇹
  • One night at Verona! #visititaly🇮🇹 #foodtraveller#winetraveller #bellaitalia🇮🇹 #visitverona
  • Swans of Lake Garda! #visitgardalake #visititaly🇮🇹 #wineraveler #foodtraveller
  • One Romeo and two Julias! #visitverona #romeoandjuliet

blonditiina

X