Himahella

Banoffee Pie on makea jenkkiherkku

Banoffee Pie

Yhteistyössä

Banoffee Pie tai Banoffee Cake on äkkimakea leivonnainen tai jälkiruoka, joka alkoi muutama vuosi sitten tulla  vastaani kaikkialla. Erilaisia versioita siitä löytyi leivontablogeista, pinnailin muutamia herkkukuvia Pinterestistä ja ohjeista käytiin vilkasta keskustelua Facebookin kokkisivustoilla. Pakkohan herkku oli testata. Omassa viitekehyksessäni piirakasta tuli varsinkin nuorison herkku.

 

Ohje on yksinkertainen: keksipohjalle levitetään toffeekastiketta muistuttavaa kondensoitua maitoa, viipaloituja banaaneja ja komeus kruunataan kermavaahdolla. Koristellaan kaakao- tai pikakahvijauheella. Minä tosin olen unohtanut piirakastani nuo jauheet koska käyttämäni pekaanipähkinät ovat kauniita ihan sellaisenaan. Mutta se on makukysymys.

Ensimmäinen tekemiseen liittyvä pohdinnan aihe oli karamellisoitu maitotiiviste. Sitä saa valmiina kaupan hyllystä, mutta sen voi valmistaa myös itse. Kokkiryhmissä käytiin kiivasta keskustelua kumpi on parempaa, itse tehty vai valmis. No minä kokeilin molempia vaihtoehtoja.

Kotitekoinen karamellisoitu maitotiiviste

Kotitekoinen versio tehdään siten, että makeutettua kondensoitua maitoa sisältävästä säilyketölkistä poistetaan etiketti ja maitotölkki pannaan kattilaan kiehuvaan veteen. Sitten sitä keitellään poreilevassa vedessä 3-5 tuntia. Kyllä, luit oikein, se vie sen verran aikaa. Minä keittelin tölkkejäni laiskana ihmisenä vain tuon minimiajan eli kolme tuntia ja toffeekastikkeeni jäi blondiksi. Maku oli kyllä hyvä, joten hukkaan se ei mennyt. Viisi tuntia olisi tehnyt kastikkeesta takuuvarmasti brunetten. Tölkkejä keitellessäsi muista pitää huolta, että kattilassa riittää vettä pitkän keittämisen aikana, joten tarkkaile tilannetta ja lisää sitä tarvittaessa. Ja eikä vain yhtä purkkia kannata keittää, keitä 4-5 purkkia samoilla lämmöillä.

Bannoffee pie

Bannoffee Pie

12 annosta

Pohja

1 pkt (260 g) Bastogne- keksejä

1 dl (60 g) pekaanipähkinöitä

1,5 dl sulatettua voita

Täyte

1 tlk karamellisoitua kondensoitua maitoa

3­-4 banaania

3,3 dl kuohukermaa

2 rkl kahvilikööriä tai 1 tl pikakahvijauhetta

Koristeeksi

1 dl (60 g) pekaanipähkinöitä

  1. Hienonna keksit ja pähkinät monitoimikoneessa. Sulata voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon.
  2. Pingota Ø 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Painele muruseos vuoan pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeuteen. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen.
  3. Levitä karamellisoitu kondensoitu maito keksipohjan päälle. Valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa ei tarvitse erikseen keittää toffeeksi.
  4. Leikkaa banaanit ohuiksi viipaleiksi ja asettele limittäin toffeen päälle.
  5. Vaahdota kerma, mausta liköörillä tai pikakahvijauheella. Levitä kermavaahto piirakan pinnalle. Koristele pekaanipähkinöillä.

Banoffee Pien voi tehdä myös mansikoista

Saadakseni värikontrastia piirakkaani, päädyin tekemään sen sitten teollisuuden valmiiksi karamellisoimasta tuotteesta. Argentiinassa tämä herkku tunnetaan nimellä Dulce de leche eli makea maito. Se on kyllä syntisen ihana tuote, jos siis pitää makeasta. Viime kesän suurin hitti grillikutsujen jälkiruokana oli tuoreet mansikat, vaniljajäätelö, keksimurut ja tuo ihana toffeekastike. Miltei samat ainekset siis kuin Banoffee Piessa. Mikä muuten kesällä estäisi korvaamasta banaaneja piirakassa mansikoilla? Mannoffee Pie? Toimii takuuvarmasti. Ja piiras valmistuu kädenkäänteessä, varsinainen aktiivinen valmistusaika on noin puoli tuntia. Keksipohjahan voi olla valmiina pakastimessa ja sen vain täyttää juuri ennen tarjoilua. Pohjahan sulaa jo torttua täyttäessä ja on helppo irrottaa hieman kohmeisena irtopohjavuoasta.

Piirakka on todella makea, joten sitä riittää pienikin pala makeanhimon tyydyttämiseen. Mutta kielen se vie mennessään.

Makeaa elämää Banoffee Pien parissa toivottaa, Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Banoffee Pie on makea jenkkiherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *