Banoffee Pie on makea trendiherkku

Yhteistyössä

Banoffee Pie tai Banoffee Cake on äkkimakea leivonnainen tai jälkiruoka, joka alkoi yhtäkkiä tulla vastaani kaikkialla. Erilaisia versioita siitä löytyi leivontablogeista, pinnailin muutamia herkkukuvia Pinterestistä ja ohjeista käytiin vilkasta keskustelua Facebookin kokkisivustoilla. Pakkohan herkku oli testata.

 

Ohje on yksinkertainen: keksipohjalle levitetään toffeekastiketta muistuttavaa kondensoitua maitoa, viipaloituja banaaneja ja komeus kruunataan kermavaahdolla. Koristellaan kaakao- tai pikakahvijauheella. Minä tosin olen unohtanut piirakastani nuo jauheet koska käyttämäni pekaanipähkinät ovat kauniita ihan sellaisenaan. Mutta se on makukysymys.

Ensimmäinen tekemiseen liittyvä pohdinnan aihe oli karamellisoitu maitotiiviste. Sitä saa valmiina kaupan hyllystä, mutta sen voi valmistaa myös itse. Kokkiryhmissä käytiin kiivasta keskustelua kumpi on parempaa, itse tehty vai valmis. No minä kokeilin molempia vaihtoehtoja.

Kotitekoinen karamellisoitu maitotiiviste

Kotitekoinen versio tehdään siten, että makeutettua kondensoitua maitoa sisältävästä säilyketölkistä poistetaan etiketti ja maitotölkki pannaan kattilaan kiehuvaan veteen. Sitten sitä keitellään poreilevassa vedessä 3-5 tuntia. Kyllä, luit oikein, se vie sen verran aikaa. Minä keittelin tölkkejäni laiskana ihmisenä vain tuon minimiajan eli kolme tuntia ja toffeekastikkeeni jäi blondiksi. Maku oli kyllä hyvä, joten hukkaan se ei mennyt. Viisi tuntia olisi tehnyt kastikkeesta takuuvarmasti brunetten. Tölkkejä keitellessäsi muista pitää huolta, että kattilassa riittää vettä pitkän keittämisen aikana, joten tarkkaile tilannetta ja lisää sitä tarvittaessa. Ja eikä vain yhtä purkkia kannata keittää, keitä 4-5 purkkia samoilla lämmöillä.

Bannoffee pie

Banoffee Pien voi tehdä myös mansikoista

Saadakseni värikontrastia piirakkaani, päädyin tekemään sen sitten teollisuuden valmiiksi karamellisoimasta tuotteesta. Argentiinassa tämä herkku tunnetaan nimellä Dulce de leche eli makea maito. Se on kyllä syntisen ihana tuote, jos siis pitää makeasta. Viime kesän suurin hitti grillikutsujen jälkiruokana oli tuoreet mansikat, vaniljajäätelö, keksimurut ja tuo ihana toffeekastike. Miltei samat ainekset siis kuin Banoffee Piessa. Mikä muuten kesällä estäisi korvaamasta banaaneja piirakassa mansikoilla? Mannoffee Pie? Toimii takuuvarmasti. Ja piiras valmistuu kädenkäänteessä, varsinainen aktiivinen valmistusaika on noin puoli tuntia. Keksipohjahan voi olla valmiina pakastimessa ja sen vain täyttää juuri ennen tarjoilua. Pohjahan sulaa jo torttua täyttäessä ja on helppo irrottaa hieman kohmeisena irtopohjavuoasta.

Piirakka on todella makea, joten sitä riittää pienikin pala makeanhimon tyydyttämiseen. Mutta kielen se vie mennessään.

Makeaa elämää Banoffee Pien parissa toivottaa,
Himahellan Tiina

Katso myös Banofee pien resepti!

Instagram

  • Who is coming to dinner? #tetedemoine #workingmama #saltimboccachicken #easycooking #ilovecheese
  • I love cheese! #tetedemoine  #cheeselover #swisscheese #carpaccio #ilovecheese
  • This angel allways makes me smile! I think she also likes bubbles! #visitfrance🇫🇷 #winetravel #visitreims
  • Morningcoffee at Reims! #visitreims #visitfrance🇫🇷 #foodtraveller #winetravel #piperexperience
  • Bubbling day at Piper-Heidsieck! #piperexperience #bubbling #winetravel
  • One day at Champagne! #piperexperience @essiavellan #piperheidsieck
  • Peipsiläinen sipulipiirakka, Sibula Pirog, on ”pakko maistaa” -ruoka. #visitpeipsi #foodtraveller  #kostjasibulatalu

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi juttua: Banoffee Pie on makea trendiherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X