Himahella

Banoffee Pie vie kielen

Banoffee Pie tai Banoffee Cake on äkkimakea leivonnainen tai jälkiruoka, joka alkoi muutama vuosi  sitten tulla vastaani kaikkialla. Pakkohan herkku oli silloin testata ja se siitä tulikin perheeni nuoriso-osaston herkku. Ohje on yksinkertainen: keksipohjalle levitetään toffeekastiketta muistuttavaa kondensoitua maitoa, viipaloituja banaaneja ja komeus kruunataan kermavaahdolla. Koristellaan kaakao- tai pikakahvijauheella. Minä tosin olen unohtanut kuvan piirakastani nuo jauheet, koska käyttämäni pekaanipähkinät ovat kauniita ihan sellaisenaan. Mutta se on makukysymys.

Ensimmäinen tekemiseen liittyvä pohdinnan aihe oli karamellisoitu maitotiiviste. Sitä saa valmiina kaupan hyllystä, mutta sen voi valmistaa myös itse. Kokkiryhmissä käytiin kiivasta keskustelua kumpi on parempaa, itse tehty vai valmis.  No minä kokeilin molempia vaihtoehtoja.

Näin tee karamellisoidun maitotiivisteen

Kotitekoinen versio tehdään siten, että makeutettua kondensoitua maitoa sisältävästä säilyketölkistä poistetaan etiketti ja maitotölkki pannaan kattilaan kiehuvaan veteen. Sitten sitä keitellään poreilevassa vedessä 3-5 tuntia. Kyllä, luit oikein, se vie sen verran aikaa. Minä keittelin tölkkejäni laiskana ihmisenä vain tuon minimiaja eli kolme tuntia ja toffeekastikkeeni jäi blondiksi. Maku oli kyllä hyvä, joten hukkaan se ei mennyt. Viisi tuntia olisi tehnyt kastikkeesta takuuvarmasti brunetten.

Tölkkejä keitellessäsi täytyy pitää huolta, että kattilassa riittää vettä pitkän keittämisen aikana. Joten tarkkaile tilannetta ja lisää sitä tarvittaessa. Ja eikä vain yhtä purkkia kannata keittää, keitä 4-5 purkkia samoilla lämmöillä.

Oikotie onneen

Saadakseni värikontrastia piirakkaani, päädyin tekemään sen sitten teollisuuden valmiiksi karamellisoimasta tuotteesta. Argentiinassa tämä herkku tunnetaan nimellä Dulce de leche eli makea maito. Se on kyllä syntisen ihana tuote, jos siis pitää makeasta. Viime kesän suurin hitti grillikutsujen jälkiruokana oli tuoreet mansikat, vaniljajäätelö, keksimurut ja tuo ihana toffeekastike. Miltei sama ainekset siis kuin Banoffee Piessa. Mikä muuten kesällä estäisi korvaamasta banaaneja piirakassa mansikoilla? Manoffee Pie?  Toimii takuuvarmasti. Piiras valmistuu kädenkäänteessä, sillä varsinainen aktiivinen valmistusaika on noin puoli tuntia. Keksipohjahan voi olla valmiina pakastimessa ja sen vain täyttää juuri ennen tarjoilua. Pohjahan sulaa jo torttua täyttäessä ja on helppo irrottaa hieman kohmeisena irtopohjavuoasta.

Piirakka on todella makea, joten sitä riittää pienikin pala makeanhimon tyydyttämiseen. Mutta kielen se vie mennessään. Ttsekkaa Himahellaan tekemäni video aiheesta alta.

Banoffee Pie eli toffeinen banaanipiirakka

8-10 annosta POHJA 1 pkt (260 g) Bastogne- keksejä 1 dl (60 g) pekaanipähkinöitä 1,5 dl sulatettua voita TÄYTE 1 tlk (397 g) karamellisoitua maitotiivistettä 3-4 banaania 3,3 dl kuohukermaa KORISTEEKSI pekaanipähkinöitä kaakaojauhetta tai pikakahvijauhetta

1. Hienonna keksit ja pähkinät monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu rasva. Painele seos 22-24 senttiä halkaisijaltaan olevan irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Reunojen tulee nousta noin kolmen sentin korkeuteen. Pane keksipohja hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen. 2. Levitä karamellisoitu kondensoitu maito keksipohjan päälle. Viipaloi banaanit ja asettele ne kauniisti kastikkeen päälle. 3. Vaahdota kerma ja levitä se ilmavasti banaaniviipaleiden päälle. Koska torttu on todella makea, vaahtoa ei tarvitse makeuttaa. 4. Suikaloi pekaanipähkinät ja koristele torttu pähkinäsuikaleilla. Banoffeen koristeluun kuuluu perinteisesti kaakao- tai pikakahvijauhe. Sihtaa jauhetta kakun pintaan vasta juuri ennen tarjoilua.

Banoffee terveisin, Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Banoffee Pie vie kielen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *