Himahella

Bataattimoussaka ja Romanovin mansikat - vegen sunnuntailounas

Bataattimoussaka on välimerellinen kasvisruoka, joka saanut inspiraationsa kreikkalaisesta moussakasta.

Bataattimoussaka syntyi kokkisodan tyyliin, kun kutsuin poikani vaimoineen sunnuntailounaalle. Enhän ollut nähnyt heitä livenä koronan vuoksi moneen viikkoon  ja liveikävä oli kova. Poikani on kasvisyöjä, mutta kutsun häntä naureskellen Stockholm vegetarianiksi, koska hän syö myös satunnaisesti kalaa, juustoja ja munia. Näillä rajoituksilla mama sitten lapselleen kokkaa.

Bataattimoussakan nimeämisestä ruokapuristit voivat kohotella kulmiaan, sillä ohje poikkeaa paljon kreikkalaisesta klassikkoruoasta.  Mutta moussakasta se ajatus kuitenkin tähän kasvisruokaan lähti. En tehnyt valkokastiketta, vaan käytin moussakaan jääkaapistani löytyneen  juustofondue-paketin murenneltuna, mutta ohjeeseen kirjaamani juustot toimivat myös tässä ruoassa mainiosti.

Kasvismoussakan kaveriksi ei tarvittu kuin vihreää salaattia ja tuoretta leipää. Jälkiruoaksi nautimme klassikkoherkun, Romanovin mansikat. Koska aurinkokin tuli kylään, hotel Maman terassilla maistui aperitiivina roseespritzeri.  Sama chileläinen roseeviini oli myös erinomainen paritus bataattimoussakalle. 

Roseespritzer

1 dl roseeviiniä

vadelmanmakuista kivennäisvettä

mansikoita

tuoretta minttua

jäitä

1. Mittaa roseeviini viinilasiin ja täytä lasi kivennäisvedellä. Koristele juoma mansikoilla ja tuoreella mintulla. 

Bataattimoussakaan voi käyttää juustona mozzarellaa, fetaa tai valmista juustofondyyta murenneltuna.

Bataattimoussaka

6-8 annosta

2 (800 g) bataattia

2 munakoisoa

suolaa

oliiviöljyä

Kasviskastike

3 (500 g) sipulia

6-8 valkosipulinkynttä

3 (200 g) porkkanaa

3 vartta lehtiselleriä

1/2 dl öljyä

1/2 dl balsamiviinietikkaa

2 tlk (yht 800 g) tomaattimurskaa

1/2 tl chilihiutaleita

1 rkl Provencen yrttiseosta

2 dl vettä

1 tl suolaa

1 rkl sokeria tai hunajaa

Lisäksi

3 palloa mozzarellaa tai 2 pkt fetajuustoa tai 1 pkt valmista juustofondyyta murenneltuna

1 ruukku basilikaa

  1. Aloita kasviskastikkeesta. Silppua sipulit, hienonna valkosipulinkynnet. Raasta porkkanat ja lehtiselleri.
  2. Kuullota sipuleita öljyssä viisi minuuttia, lisää muut kasvikset ja jatka kypsentämistä vielä 5-10 minuuttia. Lisää pannulle balsamiviinietikka ja anna sen kiehahtaa. Lisää pannulle tomaattimurska, vesi ja mausteet. Anna kastikkeen kypsyä hiljalleen 30-60 minuuttia. Tarkista suola.
  3. Pane uuni ja grillivastukset kuumenemaan 250 asteeseen. Viipaloi munakoisot ja ripottele niille hieman suolaa. Anna munakoisojen ”itkeä” vartin verran. Kuivaa viipaleet ja ripottele pinnalle öljyä. Kypsennä uunin grillivastusten alla kunnes viipaleet saavat väriä, noin 10 minuuttia.
  4. Kuori ja viipaloi bataatit noin 1/2 cm viipaleiksi. Silppua basilika ja viipaloi juustot. Lado bataatit voideltuun uunivuokaan. Lusikoi niiden päälle kasviskastiketta, munakoisoviipaleita, basilikasilppua ja juustoviipaleita. Toista.
  5. Kypsennä bataattimoussakaa 200-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Anna vuoan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
  6. Tarjoa bataattimoussaka (kreikkalaisen)salaatin ja tuoreen leivän kera.

Romanovin mansikat on mansikka-aikaan sopiva jälkiruoka.

Romanovin mansikat

1 l (tuoreita) mansikoita

2 tl appelsiininkuoriraastetta

1 appelsiinin mehu

1 dl sokeria

1 dl sitruslikööriä (esim. Cointreau)

Lisäksi

kermavaahtoa

marenkimuruja

  1. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuori. Purista appelsiinista mehu.
  2. Mittaa halkaistut mansikat muiden aineiden kanssa kulhoon ja nosta kulho jääkaappiin maustumaan 2-3 tunniksi.
  3. Tarjoa romanovin mansikat kermavaahdon kanssa ja koristele halutessasi murskatuilla marengeilla.

Roseeviini sopii niin terassijuomaksi sprizerinä kuin kasvisruoan kaveriksi.

Viinivinkki:

Kasvisruoan kaverina maistui mainiolta chileläinen, Pinot Noir -rypäleistä valmistettu kuiva ja keskihapokas roseeviini Cono Sur Bicicleta Reserva Pinot Noir Ros 2019 -hanapakkaus, 26, 90 e/2 l. 

Kokkausterveisin 

Blonditiina

 

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bataattimoussaka ja Romanovin mansikat - vegen sunnuntailounas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *