Himahella

Blondi testasi: Sydämelliset Munster-perunat

Sain joululahjaksi Gåbbas Gårdin Aira Sévonilta kilon verran sydämenmuotoisia perunoita. Käsin ja valikoiden pellolta poimittuja Luojamme taideteoksia. Tänään oli aika taikoa tuosta ihanuudesta lounasherkku.
Sydänperunat ovat Luojan omaa taidetta suoraan perunapellosta. 

Rakastan perunaa, se on ainoita elintarvikkeita, johon en usko koskaan kyllästyväni. Lisäksi siitä saa loihdittua vaikka minkälaista herkkua, sillä vain mielikuvitus on perunankäytössä rajana.

Mutta mitä lajiketta nuo sydämelliset perunat ovat? Aira vastasi kysymykseeni Facebookissa: 
”Kyllä on kaikinpuolin artesaaniperunaa. Punainen on Highland Burgundy Red ja siniraitainen on Shetland Black, molemmat viktoriaanisen ajan väriperunaharrastuksen jäänteitä. Ja niitä voi itsekin viljellä, mutta kohopenkissä ja hyvin idätettynä. Saanti ei ole suurensuuri, mutta maku on ihana.” Ja niin todella olikin!

Toinen asia josta pidän, on juusto. Jouluna juustot jäivät nauttimatta, joten  ydistin nyt tähän perunaherkkuun jääkaapissani jo lemahtelevan Munster-juuston ja kerman. Ei siis mikään ihan kevytherkku, mutta maanantainahan vasta alkaa uusi, kevyempi elämä.

Munster, Alsacen haiseva lahja maailmalle
Munster-juusto on kotoisin Vosgesin vuoristosta, koillisesta Ranskasta, missä munkit kehittivät sen jo ensimmäisellä vuosituhannella. Juuston nimi viittaa juuri luostariin –monastère.  Munsterilla on myös EU-suojattu A.O.C -aluperämerkintä.
Munsterjuusto on aromikas ja vahvasti tuoksahtava. 

Munster on oranssikuorinen, pehmeämassainen, voimakkaan makuinen juusto, joka seurana tarjoillaan usein kuminansiemeniä.  Alsacessa sen kanssa juodaan paikallista gewürztraminer-viiniä.
Munster-kiekko voi olla läpimitaltaan 7–19 cm ja painaa 120 grammasta 1,5 kilogrammaan. Munsteria kypsytetään isoissa kiekoissa vähintään kolme viikkoa, päivää ja pienissä vähintään kaksi viikkoa, minä aikana sitä käännellään ja huuhdellaan joka toinen päivä. Kuukauden vanhana juusto on valmista, mutta usein sen annetaan kypsyä pari, kolme kuukautta.
Munsterperunat on klassinen perunagratiini. 

Sydämelliset munsterperunat
noin kilo jauhoisia perunoita
120 g Munster-juustoa
suolaa
mustapippuria
1 tlk (2-3,3 dl) kuohukermaa
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
(1/2 tl kuminoita)
Puolita hyvin pestyt perunat.  Asettele ne uunivuokaan ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.  Kuutioi juusto ja jaa se perunoiden päälle. Ripottele päälle persilja ja kaada päälle reippaasti kermaa.
Kypsennä perunoita 225 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja paistos saanut väriä.
Tarjoa  liharuokien lisäkkeenä tai sellaisenaan raikkaan salaatin kanssa.

Munsterperunat käyvät liharuokein lisäkkeeksi tai nautitaan sellaisinaan salaatin kanssa. 

Gisselbrecht Gewurtztraminer Tradition 2014, 13,79 euroa
Gewutztraminer kuuluu viininä samaan sarjaan kuin Munster juustona: joko rakastat tai vihaat sitä. Tämä kukkainen, aromikas ja puolimakea valkoviini on kuitenkin erinomainen paritus samoilta kotikulmilta juuston kaveriksi. Ei se suotta ole ruokamaailman klassikkopari. 

Jälkikirjoitus: 
Loput perunoista katosivat tällä tavoin!

Ja mädin kanssa Munster-perunat toimivat myös haaleina!


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blondi testasi: Sydämelliset Munster-perunat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *