Himahella

Blondin joulujansson

Niin kauan kun aatonaaton iltaani on kuulunut haudoilla käynti, tuo naapurimaan joulupöytään kuuluva suolainen ja kermainen herkku eli janssoninkiusaus on ollut osa myös minun joulumenutani.
Janssoninkiusaus kuuluu ruotsalaisten joulupöytään. 

   


Jouluna riittää hommaa ja huisketta aivan riittävästi. Siksi tämä jansson syntyykin alle 10 minuutissa  pakastetusta peruna-sipulisekoituksesta uunivalmiiksi ja odottaa sitten valmiiksi muhineena haudoilta palaavia.
Blondin janssonissa ei käytetä anjovista vaan ravintolfileitä. Mielestäni janssonissa pitää olla reilusti kalaa ja käytän siihen myös ronskisti sillipurkin lientä.  Ei siis mikään jokaipäiväinen terveysherkku suolan ja rasvan suhteen! Suolapurkilla en omaa janssonia tehdessäni sitten käy. 
Eilen ripsautin kerman joukkoon hieman kanelia. Toimii, sillä kuuluuhan kaneli osa myös anjoviksien mausteliemen maustesekoitusta.
Blondin joulujansson
4-6 annosta
3 pussia (à 500 g) peruna-sipulisekoitusta
noin 100 g ravintolafileitä (tai anjovista)
3/4 dl ravintolafileiden lientä
1 dl tillisilppua
1/2 l kuohukermaa
ripaus kanelia
Lado jäinen peruna-sipulisekoitus ja anjovikset kerroksittain voideltuun vuokaan.  Ripsauta kerman joukkoon hieman kanelia.
Kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes jansson on kypsä.

Tarjoa etikkapunajuurien ja suolakurkkujen kanssa.

Ravintolafileet ovan huomattavasti edullisempia kuin anjovikset.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blondin joulujansson

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *