Himahella

Blondin valinta: Vuoden keittokirja on vuoden 2015 keittokirja

Blondin valinta vuoden 2015 keittokirjaksi on Henri Alénin ja Annukka Oksasen Vuoden keittokirja – Henkan kotiruokaa koko vuodeksi, Readme. Pidän kirjasta tosi paljon, sillä siinä ei turhia piperretä ja ainekset löytyvät lähimarketista. Siksi se sopii kotikokinkin keittiöön. Jos ostat yhden keittokirjan tänä jouluna, osta tämä.
Henkkahan on tullut tunnetuksi myös somekokkina, jonka tweettejä seuraa lähes 40 000 ihmistä. Suurimman hypen sai aikaiseksi Mutti-kastike, joka on periaatteessa ihan klassinen italialainen tomaattikastike. 
Vuoden keittokirjan julkkareita juhlistettiin ravintola Murussa.

Tarkemman arvioni Vuoden keittokirjasta löydät alla olevasta Himahellan linkistä.
https://kotiliesi.fi/himahella/henri-alen-ja-tomi-bjorck-kokit-kotiruoan-asialla/
Alla olevaa ranskalaishenkistä, herkullista kuhaa tarjottiin kirjan julkkareissa Henkan omistamassa ravintola Murussa.
Kuhaa ja antiboisekastiketta on ranskalaisten lahja ruokamaailmalle.
Kuhaa ja antiboisekastiketta à la Henri Alén
4  ( à noin 150 g) kuhafileetä
voita
vehnäjauhoja
kapriksia
suolaa ja pippuria
ANTIBOISEKASTIKE
2 valkosipulinkynttä
1/2 punasipuli
10 basilikanlehteä
10 kivetöntä Kalamata-oliivia
1 1/2 dl oliiviöljyä
4 timjaminoksaa
5 luumutomaattia
1 sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria
Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Hienonna punasipuli ja basilika. Leikkaa oliivit neljään osaan.
Lämmitä oliiviöljy kädenlämpöiseksi ja lisää siihen valkosipulit, timjami ja puolet basilikasta. Anna maustua puoli tuntia huoneenlämmössä.
Tee tomaattien kantoihin pienet ristiviillot.
Kalttaa tomaatit eli upota ne noin 10 sekunniksi runsaaseen määrään kiehuvaa vettä – kunnes kuori alkaa hieman irrota. Nosta tomaatti reikäkauhalla kulhoon, jossa on jääkylmää vettä tai anna niiden jäähtyä juoksevan veden alla. Leikkaa tomaatit lohkoiksi, poista siemenet ja kanta. Leikkaa tomaatinliha sentin kokoisiksi kuutioiksi.
Siivilöi mausteöljy tomaattien päälle. Sekoita joukkoon lopuksi punasipuli, oliivinpalat, sitruunan mehu ja loput basilikasta. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valmista kuhafileet. Poista kuhafileistä ruodot. Mausta kevyesti suolalla. Pyöräytä vehnäjauhoissa ja paista fileet voissa kullanruskeiksi. Lisää pannulle noin 1 rkl valutettuja kapriksia. Kapristen määrää voi säädellä oman maun mukaan.
Asettele kalat lautaselle ja annostele päälle antiboisekastiketta.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blondin valinta: Vuoden keittokirja on vuoden 2015 keittokirja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *