Himahella

Blonditiina maailmalla: Kapmaa tarjoaa viiniä, golfia ja uskomattomia auringonlaskuja

Etelä-Arfikka-rantatie

Sateenkaarivaltioksi kutsuttu Etelä-Afrikka on monimuotoinen, vastakohtaisuuksien maa. Silmiä hivelevän kaunis maa tarjoaa niin rantamaisemia, kaupunkien sykettä kuin villieläimiä. Erityisesti Kapin alueeseen ovat mieltyneet viinifriikit , hyvän ruoan ystävät ja golfin harrastajat.

En tule koskaan unohtamaan sitä jäähyväisauringonlaskua, joka värjäsi taivaan liekkimereksi lähtiessämme Kapkaupungista kohti Suomea. Se oli kuin suoraan luontofilmeistä, jossa kirahvit kulkevat savannilla akaasiapuiden katveessa.  Juuri ihana valo on yksi Etelä-Afrikan kiehtovimmista asioista.  Se saa näkemään maailman ihan uusin silmin. Paljon kauniimpana. Kotona sitten ihmettelin vaateostoksiani. Olin ostanut itselleni värejä,  jotka Suomen sinisessä valossa näyttivät lähinnä omituisilta!

Etelä-Afrikka-auringonlasku

Etelä-Afrikassa puhutaan 11 kieltä

Etelä-Afrikka sijaitsee sellaisen 13 tunnin lentomatkan päässä Afrikan mantereen eteläisimmässä kolkassa, missä Atlantti ja Intian valtameri kohtaavat toisensa. Sateenkaarivaltioksi kutsuttu, apartheidin päättymisen jälkeen syntynyt Etelä-Afrikan tasavalta koostuu monesta etnisestä ryhmästä ja kulttuurista. Pelkästään virallisia kieliä on maassa 11. Monimuotoisuus leimaa myös maisemaa. Ne vaihtuvat alavilta rannikoilta ylänköihin, aukeista savanneista vuoristoon ja vehreistä tasangoista Kalaharin autiomaan kuivaan karuuteen.

Etelä-Afrikka-ruska

Olimme Etelä-Afrikassa huhtikuussa, jolloin syksy teki tuloaan ja matkan aikana ruska saapui viinitarhoille. Lämpöä oli suomalaiselle sopivasti 20-25 astetta. Ilmasto onkin Etelä-Afrikassa ihanteellinen: päivää voi paistatella hiekkarannalla nautiskellen tai golfkentällä swingiä hioen. Loman voi ottaa joko rennosti tai aktiviteettien täyttämänä – maassa on loistavat puitteet muun muassa golfaukseen, vaellukseen ja pyöräilyyn.

Me käytimme aikamme Etelä-Afrikassa ajamalla ympäri Stellenboschia viinitilalta toiselle, syömällä hyvin ja ihastelemalla upeita golfkenttiä. Tukikohtamme, Zandberg Country House, sijaitsi reilut kymmenkunta kilometriä Stellenboschin keskustan ulkopuolella, viinitarhojen keskellä. Patioltani avautui näkymä viinitarhalle, joka notkui kypsiä Pinotage-rypäleitä ja köynnösten taustalla häämötti Table Mountain eli Pöytävuori.

Hotellialueella sijaitsi iloksemme yksi Viinimaan parhaiksi rankatuista ravintoloista, 96 Winery Road. Pitkän päivän jälkeen oli luksusta siirtyä illalla ravintolan takkatulen lämpöön ja herkkujen ääreen. Täällä pääsi maistelemaan fine dining -tyyllin valmistettua hyppyantilooppia tai vaikkapa jänistä kolmella eri tapaa. Ravintola vannoo lähiruoan nimeen ja listalla on edustava valikoima paikallisia viinejä, luonnollisesti myös omistajan, Ken Forresterin tuotteita.

Etelä-Afrikka-prätkät

Asuminen ja liikkuminen

Kapkaupunki on Etelä-Afrikan valkoisin kolkka, ja viinimailla ajellessa saattaa erehtyä olevansa Euroopassa. Hollantilaisten kaupparatsujen perustama kaupunki on myös vastakohtien yhtymäpaikka. Kapkaupungin keskustassa urbaanin elämänmenon hektisyyttä rauhoittavat vaikuttavat vuorimuodostelmat ja loputon valtameri. Moottoriteiden varsilla sijaitsevat townshipit, eli miljoonien köyhien afrikkalaisten asuttamat slummialueet muistuttavat, että suurimmalle osalle Kapkaupungin asukkaista arki on selviytymistaistelua elämän perustarpeiden hankkimiseksi.

etelä-afrikka-mama.jpgeteläete

Wineland kutsuu

Vain tunnin ajon päässä Kapkaupungista, vuorten keskellä, tuotetaan valtaosa kaikesta Etelä-Afrikan viinistä. Maisemat viinilaaksoissa ovat henkeäsalpaavat – Afrikka on muutakin kuin savannia ja slummeja. Köyhyydestä ei näy jälkeäkään, rahan voi melkein haistaa. Matkailijalle viinimaat on tehty helposti lähestyttäviksi: turistibussit kantavat ryhmiä Kapkaupungista maistelemaan viinejä, ja auton vuokraaminenkin on halpaa.

 

Etelä-Afrikka-vanhat-köynnökset

Ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin Etelä-Afrikan lounaiskärkeen vuonna 1655 vain kolme vuotta sen jälkeen, kun hollantilainen kuvernööri Jan van Riedbeeck perusti Kapinmaalle hollantilaisen siirtokunnan. Viiniköynnöksiä tuotiin Kapinmaalle Saksasta ja Espanjasta.

Monet Etelä-Afrikan tunnetuimmista viinitiloista sijaitsevat Stellenboschin ympäristössä. Valinnanvaraa on, sillä viinialueelle sijoittuu lähes 160 viinintilaa, joista suurin osa pitää ovensa auki alueella liikkuvien viininystävien iloksi. Stellenbosch Wine Routes on maan vanhin ja selkeästi opastetut taipaleet helpottavat turistien matkaa Etelä-Afrikan tunnetuimmalla ja kauneimmaksi tituleeratulla alueella.

Stellenbosch on Kapkaupungin jälkeen Western Capen provinssin toiseksi vanhin eurooppalainen asutus. Sen perusti Kapmaan kuvernööri Simon van der Stel vuonna 1679. Stel nimesi kaupungin itsensä mukaan – nimi Stellenbosch tarkoittaa ”Stelin metsää”. Kaupunki sijaitsee Eerste-joen varrella ja on kuuluisa alueen viinituotannosta. Myös Stellenboschin kaupungista löytyy lukuisia ravintoloita ja viinibaareja, joissa pääsee maistamaan alueen viinejä.

Etelä-Afrikka-Pinotage

Stellenboschin viinintuotantoalue on ilmastoltaan ja maaperältään varsin vaihtelevaa. Rannikon läheisyyden ja merituulien ansiosta eteläisillä tarhoilla viljellään muun muassa Sauvignon Blanc, Chardonnay ja Pinot Noir -lajikkeita. Lämpimät vuorien suojaamat laaksot soveltuvat lämpimässä ilmastossa viihtyville lajikkeille ja tarhoilla näkee Cabernet Sauvignon, Pinotage ja Shiraz -viljelmiä.

 

Etelä-afrikka-malay

 

Cape Cuisine edustaa paikallista ruokatyyliä

Etelä-Afrikan ruoat ovat yhtä vaihtelevia ja moninaisia kuin siellä asuvat kansat ja sinne saapuneet siirtolaiset. Ja se näkyy ja maistuu lautasella. Ruokatyyliä kutsutaan ”cape cuisine” tai ”Cape Malay” –keittiöksi. Valkoihoiset syövät maassa erilaista ruokaa kuin alkuperäiskansat, ja erilaisia ovat myös etenkin Britanniasta saapuneiden afrikaans-kieltä puhuvien buurien ruokatottumukset. Ruoat saadaan pääsääntöisesti läheltä , kasvikset ja hedelmät omasta maasta, ja karjaa kasvatetaan maassa laajalti. Rannikolla pyydetään paljon kalaa ja äyriäisiä, sisämaassa metsästetään riistaa. Grillissä kypsennettäviin lihaherkkuihin lukeutuvat kudu, impala, hyppyantilooppi ja strutsi. Ruoka on hyvää ja annokset runsaita, mutta varovaisesti maustettua.

Eteläafrikkalaisessa braai-juhlassa yhdistyvät maan värikäs historia sekä uusimmat ruokatrendit. Lautasilta löytyy on sekoitus hollantilaisia, englantilaisia, malesialaisia ja intialaisia makuja. Grillijuhlan täydentää paikalliset viinit. Braai eli grillaus on Etelä-Afrikassa todella suosittua. Melkein jokaisesta esikaupungista löytyy yhteinen grillauspaikka. Braaivleis eli grillattu liha on tavallinen tarjoilu erilaisissa juhlissa ja muissa sosiaalisissa tilaisuuksista. Makkarat ovat Etelä-Afrikassa yleisiä, ja etenkin boerewors tulinen makkara, joka tarjotaan sämpylän sisällä ja jossa höysteenä on sipulia ja tomaattia, on yleinen pikaruoka.

Eikä eteläafrikkalainen braai ole mitään ilman maassa tuotettua viiniä.

Etelä-afrikka-golf

 

Toinen toistansa näyttävämpiä golfkenttiä

Etelä Afrikassa on pelattu golfia jo 1800-luvun lopulta ja maasta löytyy paitsi erinomaisia kenttiä, myös maailmanluokan pelaajia.

Golfaajalle Kapkaupunki on unelmien täyttymys. Kenttätarjonta on monipuolista, laadukasta ja runsasta. Kapkaupungin ympäristössä on lähes 30 varteenotettavaa kenttää. Kierroshinnat vaihtelevat 30 ja 90 euron välillä. Keskimäärin kierros maksaa noin 40 euroa.Golfia pelataan viinimaiden väliin jäävissä laaksoissa, toinen toistaan näyttävämmän vuorijonon varjossa, tai rannikon läheisyydessä. Kapkaupungin parhaat kentät ovat helmiä, joita lajin harrastajat saapuvat ihastelemaan joka puolelta maailmaa. Mikä parasta, golfin pelaamisesta ei joudu maksamaan yhtä järjettömiä kierrosmaksuja kuin Euroopan suosikkikohteissa kuten Espanjassa.

Etelä-Afrikan suurimman luonnonlaguunin rannalla sijaitseva Arabella on yksi Kapkaupungin tunnetuimmista kentistä. Jo ajomatka Arabellaan on mieleenpainuva kokemus. Meren rantaa seuraavalta serpentiinitieltä aukeaa mykistävät näkymät Atlantin rannoille ja ulapalle.

Arabellan monipuolinen kenttä on äärimmäisen haastava. Varsinkin sisääntulon viimeisillä rei’illä vaaditaan tarkkoja lyöntejä tuulen puhaltaessa rantajärveltä. Kierroksen jälkeen voi rentoutua kentän yhteydessä toimivan Western Cape -hotellin kylpylässä tai uima-altaalla, johon laskeutuvat näyttävät vesiputoukset.

Etelä-Afrikka-viininkaatoo

Etelä-Afrikka pähkinänkuoressa

Asukasluku

49 miljoonaa asukasta.

Kieli

Maassa on 11 virallista kieltä, joista yleisimmät ovat englanti ja afrikaans. Lisäksi on 9 alkuperäisväestön kieltä, yleisimpinä zulu ja xhosa.

Pinta-ala

1 219 912 km²

Pääkaupunki

Pretoria, n. 2 milj. asukasta

Uskonnot

Eteläafrikkalaisista lähes 80 % on kristittyjä.

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

Etelä-Afrikan rand (ZAR)

Hintataso

Etelä-Afrikan hintataso on jonkin verran edullisempi kuin Suomessa.

Varsin korkeasta rikollisuusasteesta huolimatta Etelä-Afrikka on normaalia varovaisuutta noudattavalle reissaajalle turvallinen matkailumaa. Tyhmänrohkea ei kannata olla – yksin liikkumista tulee välttää myöhään illalla, autoillessa ovet kannattaa pitää lukittuina eikä arvoesineitä ole syytä kantaa mukana.

Reissuterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina maailmalla: Kapmaa tarjoaa viiniä, golfia ja uskomattomia auringonlaskuja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *