Himahella

Blonditiina testasi: Alkon helmikuun uutuudet

Alkon helmikuun uutuudet

Viinikirjoittajilla on kerran kuussa mahdollisuus tutustua Alkon uutuuksiin lehdistöpruuvissa. Alkuvuosi on uutuuksien osalta hiljaisempaa, joten nostan tämänkertaisesta maistosta esille muutaman mielenkiintoisen erikoisuuden.

Alkoholitonta, kiitos

Alkoholiton vaihtoehto nostaa koko ajan päätänsä ruokamaailmassa. Monesti alkoholittomat viinit ovat osoittautuneet ainakin minun suussani pettymykseksi. Ne kun ovat pääsääntöisesti olleet viinejä, jotka on valmistettu poistamalla niistä alkoholi. Joka nyt kuitenkin on viinissä se tärkeä, makuun vaikuttava ainesosa. Helmikuun tastingissa oli maistettavana kuusi alkoholitonta viiniä. Kovin korkeita pisteitä en niille nakutellut, sillä lähes kaikki niistä olivat makeita viinejä.

 

Roomi kulinaarijuoma
© Alko

Roomi on kulinaarijuoma

Yksi alkoholittomista juomista erottui joukosta heti. Ensi maistamisella tiesin mitä minulla on suussani, sillä tutustuin Roomiin jo alkusyksystä. Roomi on nimittäin lajinsa erikoisuus. Se ei ole alkoholiton viini eikä sitä EU-säädösten mukaan saa mehuksikaan kutsua. Niinpä lanseeraustilaisuudessa päätimme kutsua sitä kulinaarijuomaksi. Kertoohan se, mistä Roomissa on kysymys. Juomasta, jota nautitaan hyvän ruoan kanssa.

Roomit valmistettaan Ruotsissa luonnonmukaisesti kasvatetuista marjoista, Mehut maustetaan luonnollisilla raaka-aineilla , vaikkapa kuusenkerkkä-  ja seljankukkasiirapilla. Sokeria niissä ei ole.  Nenä löytää  tuoksusta ja suu mausta viineistä tuttuja makuja: pippuria, vaniljaa  ja tammea. Alkoon listattu Roomi Svarta Vinbär Aronian raaka-aineet ovat mustaherukka, aroniamarjat, vesi ja kuusernkerkkäsiirappi. Ja mausteena on se nenänkin löytämä mustapippuri!

Kuluttajalle juomaa joutuu ehkä hieman selittämään, se kun ei ole viini, vaikka sillä on hintaa saman verran kuin viinipullolla. Ja että Roomi on nimenomaan tarkoitus nauttia yhdessä ruoan kanssa. Suosittelisin kokeilua roseeksi jätetyn pihvin kanssa. Ja samaa juomaa voi sitten nauttia kovien, suolaisten juustojen kanssa.

“Ruotsalaisissa ravintoloissa Roomit ovat tarjolla mm. Mathias Dahlgrenilla, ja Oaxenissa. Roomia tarjottiin myösviime kesäkuussa vietetyissä Carl Philipin ja Sofian häissä”, Roomin omistaja Michael Toivio kertoi syksyllä.

Roomi Svarta Vinbär Aronia, Ruotsi, alkoholiton, 11, 87 euroa.

 

Hyviä sinkkupulloja

Kutsun sinkkupulloiksi puolikkaita pulloja, sillä se on juuri sopiva määrä viiniä yksinäisen illan iloksi. Ja jos seuraa löytyykin, riittää siitä reilu lasillinen kummallekin.

Quinta la Rosa -punaviini
© Alko

Ruokaviini Portugalista

Sokkotestissä pidin kovasti portugalilaisesta Quinta de la Rosa -punaviinistä. Melkein riemusta kiljaisin, kun näin viinin hinnan, 8,99 euroa. Kunnes huomasin, että kyse on puolikkaasta pullosta. Mutta kyllä sen verran perjantaipullooni olen valmis sijoittamaan.

Portugalilaisista alkuperäisrypäleistä tehty viini on merkitty kategoriaan roteva ja voimakas. Niinpä täyteläinen ja tanniininen punkku kaipaakin ruokaa seurakseen. Punaisesta lihasta valmistetut liharuoat, kuten talviset padat viihtyisivät viinin seurassa. Myös  kovat juustot olisivat varmasti herkullinen paritus.

Quinta de la Rosa, Portugali, 8,99 e (0,375 l)

 

Clos fu Bois on kalifornialainen valkoviini
© Alko

Talvi-illan chardonnay

Olen tammitettujen chardonnay-viinien ystävä, enkä häpeä mieltymystäni yhtään. Joskus vaan on saatava valkkaria, jossa on runsainmitoin kaikkea: hedelmisyyttä, voita, toffeeta ja vaniljaa. Mutta puolikas pullo tyydyttää tuon tarpeen mainiosti.

Sinkkuiltojen valkkaripulloksi sopii siis Kaliforniasta kotoisin oleva Clos du Bois Chardonnay, joka on intiaanikesän 2014 satoa. Runsas ja paahteinen valkoviini on kuitenkin hyvähappoinen ja kypsän sitruksinen, mikä tekee siitä hyvän ruokaviinin. Nauttisin tätä mielelläni grillatun tai paistetun lohen tai vaikkapa linturuokien kanssa. Ja kyllä se possunkin kanssa painisi ihan tasavertisena kumppanina.

 Clos du Bois Chardonnay, Kalifornia, 9, 88 e (0,375 l)

 

Shiraz-luohuviini Australiasta
© Alko

 

Kuohuvaa punaviiniä

Törmäsin Shiraz-rypäleistä valmistettuihin kuohuviineihin ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten Australiassa. Ihastuin tuohon kuplivaan, jossa on mielestäni samaa rentoutta kuin ausseissa itsessään. Sitä ei pidä arvioida pikkusormi pystyssä, vaan avoimin mielin. Se ei ole ns. helppo viini, mutta mielenkiintoinen, ilman kyseiseen sanaan liittyvää piilomerkitystä.

Coonawarrasta kotoisin oleva kuohuviini on siis tummanpunainen ja erittäin kuiva shiraz-kupliva. Se ei ole mikään tyttöjen lipittelyviini, mutta itse viihtyisin hyvin kesäisissä grillipartyissa tämä kupliva lasissani. Se sopisi erinomaisesti mix grill -tyyppisen ruoan kaveriksi. Mutta koska grilliaika vielä odotuttaa itseään, voisin kokeilla tuota juomaa markkolaisten karitsapullien kaverina.

Katnook Founder´s Block Sparkling Shiraz Brut 2013, Australia, 17,98 e


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Alkon helmikuun uutuudet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *