Teen kaveriksi: Buttermilk biscuits eli piimäskonssit

piimaskonssit
Tämä ohjekokeilu sai alkunsa siitä, kun ystäväni kysyi Facessa, että tarkoittaako buttermilk suomeksi todellakin piimää. Juu, kyllä tarkoittaa, tai ainakin jenkkiohjeita duunaillessani tarttuisin silloin piimätölkkiin. Nyt leivontainspiraation iskiessä kotikaapissa ei ollut piimää, joten tartuin sitten kreikkalaiseen jogurttiin. Sitä kun minulla on aina kaapissa. Mutta kutsutaan tätä reseptiä kuitenkin buttermilk biscuits -ohjeeksi.  Suomennos voisi olla piimäskonssit tai piimäteeleivät. Piimä on muuten Atlantin takana nyt tosi trendikästä. Sitä käytetään niin leivontaan, marinadeihin kuin kastikkeisiin.
Amerikassa biscuit ei vättämättä tarkoita keksiä, vaan leivinjauheella ja soodalla kohotettua pientä, aavistuksen makeaa leipästä.
Klassiset buttermilk biscuits ovat todella suosittuja varsinkin etelävaltioissa. Ja jokaisen omalla Grannyllä on tietty maailman paras ohje. Niitä syödään paitsi aamiaisella ja brunssilla, myös pääaterioilla lihan ja kastikkeen kanssa. Aamulla ne popsitaan makeiden lisukkeiden kuten hillon, hedelmätahnojen, siirapin tai hunajan kera, mutta myös pekonin, munien ja makkaroiden kanssa.
Sukulaissuhde skonsseihin eli englantilaisiin teeleipiin on vähintäinkin vahva, joten siksi tarjoaisinkin näitä joko kiireettömällä aamiaisella tai vaikkapa sunnuntain iltapäiväteellä.

piimaskonssit2

Klassinen jenkkiohje on tehty pelkästä vehnäjauhosta, mutta en tiedä mikä terveysintoilu meikäläiseen iski.  Sekoitin joukkoon 1/3 jauhomäärästä sämpyläjauhoja. Ja mielestäni viljaisuus teki asialle pelkästään hyvää. Ohjeesta tulee pellillinen skonsseja.
Buttermilk biscuits
eli piimäteeleivät
16 kappaletta
4 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 rkl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl sodaa
1/2 tl suolaa
100 g kylmää voita
2 1/2 dl piimää tai kreikkalaista jogurttia
1 muna
1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
2. Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja suola. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se taikinan joukkoon.  Tai pistä ainekset monitoimikoneeseen.
3. Sekoita keskenään piimä/jogurtti ja kananmuna ja kaada jauhoseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kokoa taikinasta jauhotetuilla käsillä pallo. Jos teet taikinan monitoimikoneella, käytä konetta kunnes taikinasta muodostuu pallo.
 piimaskonssit-taikina

4. Taputtele taikinasta pari senttiä paksu levy. Ota taikinasta juomalasilla tai muotilla kakkusia.

5. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja pane leipäset paperille. Paista 12-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Varo paistamasta liian kuivaksi!

6. Otettuasi pellin uunista, sipaise halutessasi vielä lämpimien leipästen päälle hieman voita ja ripottele päälle vähän sokeria. Tarjoile vastaleivottuina, sillä piimäskonssit kuivahtavat melko nopeasti.

Piimäskonssien kaveriksi sopii mainiosti kotitekoinen puolukka curd. Sen ohjeen löydät täältä.

Puolukkacurd_Himahella
Lue lisää siitä, miten keität hyvän teen: Nyt on aika nauttia teetä ja sympatiaa
teetäjasympatiaa
Terveisin
Blonditiina

Instagram

  • Time to say goodbye to the sunny summer? Summer 2018 was long and hot. Loved it! #summer2018
  • Well done boys! Päivässä ykköseksi! Onnea! #mitämämalagas #gasellit #proudmama
  • Classicfood from Provence: Ratatouille #himahella #comingsoon #classicfood #vegeterian #yammy😋
  • Ei lisättävää! #duunissa #äidinreseptit #sesongissa
  • A sunny gift from the couple next door! #sunflower🌻 #summer #august
  • Blondikeitiön cordon bleu eli sveitsinleike pienellä twistillä. #classicfood #blonditestaa #swisscheese #herrasnellman #cordonbleu
  • Syksy ja sipulikeitto, itkettävän hyvää! #soupalaoignon #legruyereaop #swsscheese #winterfooodandheatwave #classicfood

blonditiina

Keskustelu

Täälläpäin biscuitille levitetään voita tai voita ja hunajaa tai voita ja hilloa, tai sitten puolikkaiden väliin laitetaan aamiaismakkaraa, kinkkua tai pekonia ja/tai kananmuna. Tai sitten puolikaille kaadetaan runsaasti valkokastiketta, johon on lisätty kahvia ja pekonia mausteeksi (red-eye gravy). Biscuiteja syodään aamupalaksi kahvin tai teen kanssa.
P.S. Täällä biscuit ei koskaan tarkoita keksiä.

P.P.S. Lounaan tai päivällisen lisäkkeenä yleisempi (ainakin täällä Etelässä) on ”dinner roll,” joka on pullan tapainen mutta rasvaisempi ja pehmeämpi muttei makea pieni sämpylä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.