Himahella

Blonditiina testasi: Gluteenittomat puolukkapiiraat

© Tiina Rantanen

Myönnän avoimesti, että en ole gluteeniton leipurimestari, sillä onnekseni en sairasta keliakiaa enkä saa vehnästä muitakaan vatsaoireita. Kun sovin keliakikkoystäväni kanssa päiväkahvitreffeistä, päätin leipoa kahvipöytään jotain gluteenitonta, joka maistuu meille molemmille. Marja-aikaan olen selvinnyt tarjoiluasiasta yleensä pavlovalla, joka on yleensä kahvipöydän hitti ruokavalioon katsomatta.

Blonditiinan helpot gluteenittomat puolukkapiiraat

Löysin pakastimestani Pirkan Gluteenittoman pullataikinan, jonka olin saanut testattavakseni jo keväällä sen tultua kauppoihin. Mainitsen tuotemerkin siksi, että toista vastaavaa tuotetta ei kaupoissa ole. Gluteenittomia muro- ja piirakkataikinoita kyllä löytyy, mutta ei gluteenitonta pullataikinaa. Kesko toikin sen markkinoille ihan kuluttajien toiveiden perusteella. Samassa sarjassa on myös gluteeniton kauraleipätaikina.

Gluteenittomasta pullataikinasta voi leipoa perinteisiä pullia tai pitkoja ja sitä voi käyttää piiraspohjana esimerkiksi marja- tai rahkapiiraissa. Taikinapaketin hinta on 3,30 euroa.

© Tiina Rantanen

Pakastetaikina on muistettava ottaa jo edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan, jotta leipominen onnistuu ennen h-hetkeä. Taikina tosin sulaa huoneenlämmössä viidessä tunnissa, mutta hidas sulatus on aina asialle eduksi.

Toinen tärkeä seikka on se, että taikinaa leipoessa leivinalustan tulee olla todella puhdas, jos kyseessä on keliakikko, jolle pullia tarjotaan. Pienikin määrä gluteenipitoisia vehnäjauhoja saattaa tehdä isoja tuhoja potilaan suolinukalle. Keliakian kanssa ei ole leikkimistä!

Taikina on vähän tarttuvaista, mutta jos käytät leivonnan apuna jauhoja, käytä gluteenitonta jauhoseosta. Jos kaapistasi löytyy riisi- tai maissijauhoja, voit käyttää niitäkin. Pullat saa toki pyöritettyä ihan käsissäkin. 450 gramman pakkauksesta tulee kuusi pikkupullaa.

Annoin pullien kohota leivinliinalla peitettynä 45 minuuttia kuumalla vedellä täytetyn vesialtaan päällä. Sen jälkeen painoin pulliin juomalasilla kolot täytettä varten. (Jos kastat lasin jauhoihin työn helpottamiseksi, muista taas se gluteenittomuus!) Tämän jälkeen voitelin pullat munalla. Pullataikina ei ole vegaani, sillä taikinan aineluettelosta löytyy maito, voi ja muna. Mutta tuote on laktoositon.

© Tiina Rantanen

Koska vihanneslokerossani oli puolukoita, päätin tehdä kahvipöytään puolukkapullia. Onhan se nyt todellista sesonkiherkkua.  Sekoitin keskenään 4 desiä puolukoita 1 dl sokeria ja 2 rkl perunajauhoja. Maustoin seoksen 1 teelusikallisella kardemummaa ja 2 tl vaniljasokeria. Puolukoita on hyvä murskata vähän, jotta täyte on mehevää.  Tämän jälkeen lusikoin täytteen pullille.

Samalla ohjeella voisi tehdä marjoja vaihtamalla myös mustikkapiirakoita.

© Tiina Rantanen

Koristelin pullat vielä mantelirouheella (raesokerikin käy) ja pistin ne 225-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Uunista tulon jälkeen peitin pullat leivinliinalla. Ennen tarjoilua puuteroin piirakat vielä tomusokerilla.

Miltä gluteenittomat puolukkapiirakat maistuivat?

Mikä oli arvio lopputuloksesta? Maistuiko? Täytyy vilpittömästi sanoa, että tuote yllätti minut positiivisesti. Varsinkin marjapiirakan tyyppisessä leivonnaisessa pullataikinan hieman mureneva rakenne (Gluteeni kun vaikuttaa juuri taikinan sitkoon!) oli vain asialle eduksi ja lopputuloksena oli herkku, joka maistuu ihan kaikille.

Lisäksi tuote on näppäränä apuna silloin, mikäli gluteeniton leivonta ei ole osa arkipäivää raaka-aineiden tai taidon suhteen.

© Tiina Rantanen

Ohje: Helpot gluteenittomat puolukkapiiraat

Nyt vain kahvi tippumaan ystävääni odotellessa!

Gluteenittomin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Gluteenittomat puolukkapiiraat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *