Himahella

Blonditiina testasi: "Korealainen" kaalipiirakka

© Tiina Rantanen

Kaalipiirakka on klassikko, jolle päätin torstai-iltani iloksi antaa hieman uudenlaista makua. Ja vaikka lähdinkin tekemään kaalipiirakkaa Blondikeittiössä ihan intuitiolla, väitän, että sain aikaiseksi yhden parhaista kaalipiirakoistani. Ja piirakan teko oli helppoa kuin mikä. Iltateeni saikin yllättäen  korealaisen twistin.

Kristallipallon kertomaa –  gochujang on vuoden 2018 sriracha

© Tiina Rantanen

Kun katselin ruokatrendien kristallipalloon vuodenvaihteessa, sieltä näkyi gochujang, eli käyttämällä valmistettu korealainen chilitahna. Kristallipallo väitti ihan vakavissaan, että gochujang on vuoden 2018 sriracha! Tämän tiedon siis poimin jostakin kansainvälisestä trendikatsauksesta, en ole keksinyt sitä omasta päästäni.

Olennaisena osana korealaiseen keittiöön kuulva  gochujang antaa ruokaan kuin ruokaan oman, tunnistettavan makuvivahteensa.  Tahna sopii käytetttäväksi niin liha, kala kuin kasvisruokiin. Gochujang (lempinimeltään Gochu tai suomalaisittain Kossu) maistuu usein kotimaassaan bibimbabissa, pataruuissa ja lihojen marinadeissa. Täytyypä todeta, että jo ensimmäinen kokeilukerta oli hyvin addiktoiva!

Tulisuutensa ja makunsa gochujang saa pääasiassa punaisista chileistä. Chilipippuri tuli Koreaan portugalilaisten kauppiaiden mukana Yi-dynastian aikana 1700-luvulla. Korealaiset osasivat jo tuolloin valmistaa maustetahnaa fermentoimalla soijapavuista. Chilin viljelyn yleistyessä syntyi gochjangin resepti.

Sriracha puolestaan  on thaimaalainen chilikastike, joka on saanut nimensä Si Rachan kaupungin mukaan. Sriracha-kastike valmistetaan tyypillisesti aurinkokuivatuista chileistä, valkosipulista, etikasta, sokerista ja suolasta. Kastike on paksumpaa ja vähemmän tulista kuin esimerkiksi Tabasco.

Gochujangia on ollut marketeissa jo pari vuotta, mutta pakkaus on ollut iso, 500 g. Se on aika hurja määrä chilitahnaa sinkkutalouteen. Nyt Gouchua saa sinkkutalouteenkin parimmin sopivassa 170 gramman pakkuksessa.

Tuorelehtitaikina on vuodenvaihteen 2017-2018 löytö

© Tiina Rantanen

Kokeilin Lidlissä myytävää tuorelehtitaikinaa eli Chef Select puff pastrya jo vuodenvaihteessa, kun tein Himahellaan blinipiirakkapostuksen. Ihastuin heti käyttövalmiin tuotteen helppouteen sekä myös sen makuun. Ostinkin pari taikinarullaa jääkaappiini ns. vierasvaraksi. 275 gramman taikinapaketista kun loihtii alta aikayksikön niin suolaista kuin makeaa tarjottavaa. Paketissa on jopa leivinpaperi, joten taikinan voi rullata suoraan pellille ja täyttää mieleisinsä täyttein.

Blinipiirakka syntyy helposti tuorelehtitaikinasta. 

Alla on kaalipiirakan ohje, jonka ainekset ovat hyvin simppelit, korealainen maustetahna on ainoa eksoottinen ainesosa. Ja luonnollisesti piirakkaan voi käyttää sen 500 g pakastettua lehtitaikinaa tai tehdä ihan itse rahka-voitaikinan ( rahkaa, voita ja jauhoja kaikkia saman verran, sellaiset 200 grammaa kutakin), mutta tämä piirakka on sellainen Blondikeittiölle tyypillinen ”Herkkuja helposti” – kaalipiirakka.

© Tiina Rantanen

 

”Korealainen” kaalipiirakka

2 x 275 g tuorelehtitaikinaa

Täyte

kilon valkokaali

2 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä

2-3 rkl voita

1 tl inkivääritahnaa

3 rkl ruokokidesokeria tai siirappia

2 tl sormisuolaa

2 rkl balsamicoa

1 tl gochujang-chilitahnaa

Voiteluun

1 kananmuna

  1. Suikaloi kaali hyvin hienoksi raasteeksi. Silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Sulata voi paistokasarissa ja kuullota siinä ensin sipuleita viitisen minuuttia. Lisää kaaliraaste ja jatka kuullottamista 10-15 minuuttia. Lisää ruokokiedesokeri ja anna kaalin karamellisoitua hetken aikaa. Lisää inkivääritahna, suola ja chilitahna. Sekoita hyvin. Lisää kaalin joukkoon balsamico ja hauduta kaalia vielä noin 15 minuuttia. Anna täytteen jäähtyä hetki.
  3. Rullaa tuorelehtitaikina levyksi uunipellille.  Levitä kaalitäyte taikinalevylle siten, että reunoihin jää sentin verran tyhjää. Nosta toinen taikinalevy kaalitäytteen päälle ja ummista reunat haarukalla painellen.
  4. Tee taikinaan koristeviiltoja tai pistele taikina haarukalla. Voitele piirakka kananmunalla.
  5. Paista kaalipiirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin kullanruskea.
© Tiina Rantanen

Juomavinkki:

Korealainen kaalipiirakka maistuu teen kanssa.  Kokeile mustaa, savustettua Lapsang Souchong – teetä kaalipiirakan kaverina.

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: "Korealainen" kaalipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *