Himahella

Blonditiina testasi: Ruokakirja

Ruokatoimittaja Kaisa Nieminen ja valokuvaaja Riikka Kantinkoski kutsuivat kuluvalla viikolla aamiaiselle tutustumaan heidän vasta painosta tulleeseen Ruokakirjaansa (Cosy Publishing). Kaksikkon käsissä on syntynyt perinteinen suomalainen ruokakirja, joka nostaa suomalaisten arkiruokareseptit jälleen arvoon arvaamattomaan.

Kantinkoski-Nieminen

Riikkaa ja Kaisaa yhdistää intohimoinen suhde ruokaan.

”Olemme kiinnittäneet huomiota perinteisen pohjoismaisen ruokakulttuurin nousuun maailmalla. Haluamme  olla edelläkävijöitä tuomalla perinteiset suomalaiset reseptit tähän päivään. Tällä emme kuitenkaan tarkoita resepteihin kajoamista, vaan ne on säilytetty mummolanmakuisina ,” tekijät kirjoittavat kirjan esipuheessa.  ”Olemme molemmat tahoillamme pähkäilleet nykyisiä ruokatrendejä. Ne ovat arvokas lisä ruokakulttuuriimme ja avartavat ihmisten käsitystä muista kulttuureista ruoan keinoin. On silti tärkeää säilyttää oma ruokakulttuurimme ja jo perinteiksi muodostuneet reseptit.”

Miltä Ruokakirja maistui?

Ruokakirja – Suomalaista arkiruokaa satokauden mukaan on visuaalisesti rauhallinen ja ajaton. Joukossa olevat life style -kuvat puhuvat ruoan kanssa samaa kieltä. Keittokirjan parissa  voi meditoida lehteillen sivuja toisensa perään. Se herättää henkiin myös omat makumuistot, vaikka tekijät ovatkin lähes parikymmentä vuotta nuorempia ja eläneet lapsuutensa 80-luvulla.

Ruokakirja

Tämä kirja ei ihan heti vanhene. Se henkii ajattomuutta, jota trendit eivät heittele. Kuten ei kirjan ruokaohjeitakaan. Näitä reseptejä ei voi kutsua retroiksi, ne ovat jo ansainneet paikkansa klassikkoina. Ohjeista löytyy niin karjalanpiirakat, tiikerikakku, porsaankyljykset kuin tilliliha ja palapaisti.

Kirja noudattaa sesonkeja ja vuoden kiertokulkua. Ainekset ruokaohjeisiin löytyvät yhdenkin kirjaimen pikkumarketista. Kirjaa selaillessani en löytänyt ainesluetteloista yhtäkään eksoottista raaka-aineita. Nämä ruoat valmistuvat rehellisistä, suomalaisista raaka-aineista.

Blondi testasi toscakakun

Ruokakirjassa on jotakin samaa kuin Kotiruoka-kirjassa (Otava), joka on 100-vuotias suomalaisen keittiön perusteos. Omasta hyllystäni löytyy kirjan 56. painos  vuodelta 1994.

Kotiruoka-Ruokakirja

Minun on jo useamman viikon ajan tehnyt mieli tosca-/toskakakkua. Kielitoimisto hyväksyy molemmat kirjoitusmuodot. Kakku on saanut nimensä Puccinin Tosca-oopperan mukaan ja se on kehitetty Ruotsissa 1930-luvulla. Niinpä kaivoin rinnalle toskakun ohjeen Kotiruoka-kirjasta ja vertasin sitä Ruokakirjan toscakakkuun.

Ainekset molemmissa kakuissa olivat lähes identtiset. Kotiruoka-kirjan valmistustapa oli pehmeän sokerikakun eli ja munat ja sokeri vaahdotettiin ensin, kun taas Ruokakirjassa voi ja sokeri vaahdotettiin keskenään ennen kananmunien lisäämistä. Tämä luonnollisesti vaikuttaa hieman kakun rakenteeseen, samoin kuin se, että Kotiruoan kakkuohjeessa oli 25 grammaa eli 1/4 osan vähemmän rasvaa.

Toscakakun kuorrutukseen käytetään mantelilastuja, voita, sokeria, vehnäjauhoja ja kermaa/maitoa. Ainoa kritiikki ohjeen laatijalle on se, että kun pohjataikinaan kehotetaan käyttämään kermaa, mantelikuorrutuksessa on maitoa. Koska molemmat vaihtoehdot käyvät, ohjeessa olisi voinut lukea kermaa tai maitoa. Minä lisäsin täytteeseen sen ruokalusikallisen samasta kermapurkista kuin itse kakkutaikinaankin. Mutta tämä on jo pilkunviilausta.

Toscakakku-tekokuva

Ohje oli toimiva ja lopputuloksena kahvipöydässä oli oikein mehevä ja kostea toscakakku. Hyvin klassinen sellainen. Kuten kirjan ohjeiden luvataan olevankin. Kotiruoka maustoi kakkutaikinan vaniljalla, joten sitä tai raastettua sitruunankuorta voisi kakkutaikinaan hyvin lisätä. Itse olen joskus korvannut kerman punssilla. Mutta tämä on jo klassikko-ohjeen tuunaamista.

Kirjaa voi suositella oikeastaan kenelle tahansa. Niin aloittelijalle kuin hipsterikokille, joka haikailee lapsuutensa makumuistojen perään.

Hienoa työtä! Onnittelut tekijöille.

Blonditiina

Toscakakku

Ruokakirjan toscakakku

10-12 annosta

POHJA

100g pehmeää voita

1 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

2 rkl kermaa

VUOKAAN

voita ja korppujauhoja

KUORRUTUS

50 g voita

3/4 dl sokeria

2 dl mantelilastuja

1 rkl maitoa

1 rkl vehnäjauhoja

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää siivilän läpi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää lopuksi kerma. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun, halkaisijaltaan 20-22 cm irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia.
  2. Tee kakun kypsyessä kuorrutus. Sulata kattilassa voi, lisää sokeri ja anna sulaa. Sekoita joukkoon mantelilastut, maito ja jauhot. Anna kiehahtaa. Nosta uunin lämpötila 180 asteeseen. Levitä kuorrutus lähes kypsän kakun päälle ja paista vielä10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus on kullanruskea ja rapea. Irrota vuoasta hetki uunista ottamisen jälkeen. Jäähdytä hyvin ja tarjoa kahvipöydässä.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Ruokakirja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *