Himahella

Blonditiinan Italia: Piemonte-Toscana-Friuli-Garda-Abruzzo-Emilia-Romgana

antinori_penkki
© Tiina Rantanen

Olen varmaan jossakin entisessä elämässäni ollut italialainen mamma, sillä paikallinen life style sopisi minulle kuin nenä päähän. Ruokaa, viiniä, kulttuuria, muotia… Juuri niistähän dolce vita eli makea elämä koostuu! Niinpä olenkin reissannut tuossa Saapasmaassa miltei vuosittain ja keittiössäni syntyy viikottain italialaishenkisiä herkkuja.

Hitaiden nautintojen Piemonte

tryffeli
© Tiina Rantanen

Alban torilla tuoksui tryffeli. Kuvassa mustaa kesätryffeliä.

Italian luoteiskulmassa sijaitsevan Piemonten polveilevat kukkulat, aidot ihmiset sekä rikas ruoka- ja viinikulttuuri ovat saaneet sydämeni pamppailemaan monella reissulla.

Piemontelainen ruokakulttuuri on aina nojannut paikallisesti tuotettuihin raaka-aineisiin, jotka ovat laadukkaita ja mahdollisimman luonnonmukaisia. Piemonte on myös Slow Food -aateen koti.  Lisäksi Piemonte on barolo-punaviinin kotiseutu. Lue lisää postauksesta.

Hitaiden nautintojen Piemonte

Antinorien vieraana Toscanassa

Antinorin viinitalo on kiistämättä Italian tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinitaloja. Harvalla suvulla on yhtä pitkä historia viininvalmistajana: Antinorilla on tehty viiniä 26 sukupolven ajan. Lue postauksesta viinivierailustani mm. legendaarisella Tignanellon viinitilalla, josta on myös postauksen aloituskuva.

antinori_tynnyrit
© Tiina Rantanen

Antinorien vieraana Toscanassa

Viinireissussa Italian Friulissa

Italian koillisosassa kyyhöttävä Friuili tai pidemmin Friuli-Venezia Giulia, oli minulle vielä alkusyksystä tuntematon ja valloittamaton alue, vaikka Italiassa paljon olenkin reissannut. Viininenät löysivät Friuilin 1970-luvulla ja alue tunnetaankin nykyisin hienoista valkoviineistään. Maantieteellisestikin alue on melko uusi Italian kartalla, sillä vuoteen 1919 se kuului Itävalta-Unkarin keisarikuntaan. Seutu on aina ollut erilaisten väestöryhmien läpikulkualuetta.

livon_nelikentta

Viinireissussa Italian Friulissa

Garda on Italian helmi – Viisi vinkkiä matkalle

Gardajärvi on mielestäni pala kauneinta Italiaa. Olenkin ollut siellä useamman kerran, niin työmatkoilla kuin perhelomalla. Ja lähtisin koska tahansa uudestaan! Lisäksi Veneton alue on luonnollisesti tunnettu hyvistä viineistään ja Vin Italy -tapahtuma järjestetään vuosittain Romeon ja Julian kaupungissa Veronassa. Silloinkin on majoituttu 50 kilometrin päässä Gardajärvellä, sillä Veronan hotellit ovat messujen aikana tupaten täynnä.

italia_garda
© Tiina Rantanen

Näkymä järvelle upealta Villa Arcadiolta, hotellilta, jonka omistaa suomalainen Jaana Nakari miehensä Francesco Gazzieron kanssa.

Garda on Italian helmi – viisi vinkkiä matkalle

Heitä pasta pataan – Butta la pasta!

livon_pasta

Tätä postausta innosti Abruzzon reissu, jolla tutustuin teolliseen pastanvalmistukseen. Abruzzon maakunnassa, Fara San Martinon kylässä, sijaitsee Barillan jälkeen Italian toiseksi suurin pastatehdas De Cecco. Pastasuvun kantaisä oli mylläri Don Nicola de Cecco, joka tuotti tarinan mukaan alueen parasta vehnää.

Heitä pasta pataan -Butta la pasta!

Parmankinkku sulaa suussa

Pizzan ja pastan lisäksi italialaisesta ruoasta tulee mieleen ainakin parmankinkku ja parmesaanijuusto. Viimeksi mainitut ja monet muut herkut ovat kotoisin Pohjois-Italian maakunnasta nimeltä Emilia-Romagna. Yksi tärkeimmistä ruokamuistoistani on Bolognan kaupungin Diana-ravintolasta. Ravintolan omistajan 80-vuotias äiti opetti minulle miten tehdään oikeaoppisesti bolognese-kastike eli ragú! Siihen muuten käytetään valkoviiniä ja kastikkeen tulee hautua vähintäin kolme tuntia, mielummin pidempäänkin.

Parmankinkku sulaa suussa

Parmigiano-Reggiano on juustojen aatelia

Parmesaaniraaste on mauste ja höyste, jota ilman on vaikea kuvitella syövänsä italialaista ruokaa, varsinkaan pastaa. Aito Parmigiano-Reggiano on kallis juusto, joten ravintolassa tarjoilija raastaa sen suoraan annokseesi tai ainakin vie parmesaanikupin pöydästä heti pastaruoan jälkeen.

Parmigiano-Reggiano on juustojen aatelia

Rakkaudesta Italiaan

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiinan Italia: Piemonte-Toscana-Friuli-Garda-Abruzzo-Emilia-Romgana

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *