Himahella

Himahellan kootut juhannusvinkit

 

Juhannusruusu kukkii Blonditiinan kotipihalla. © Tiina Rantanen

Helli sitten helle tai vihmoi räntää, niin varmaa on ainakin se, että suomalaiset syövät ja juovat juhannuksena säästä riippumatta. Kesän tulee maistua lautasilla ja ateria valmistetaan ulkona, mikäli se suinkin vaan on mahdollista.

Tässä kooste postauksista, joista saattaa olla apua juhannuksen ruokajuhlia suunnitellessa. Ole hyvä, nappaa Blonditiinan vinkit käyttöösi.

Juhannus hehkuvilla hiilillä

Himahellan juhannusgrillin äärellä ollaan kosmopoliitteja. Grilliherkkuja on tullut  valmistettua niin argentiinalaiseen kuin eteläafrikkalaiseen tapaan. Molemmat kansakunnat rakastavat grillijuhlia. Argentiinalaiset kutsuvat grillbakkanaaleja asadoksi ja eteläafrikkalaiset braaiksi. 

Grillattu karitsan parikyljys tarjottiin chimichurrin ja kukkakaaliwingsien kanssa. © Tiina Rantanen

Braai- grillijuhlat Afrikan taivaan alla

Eteläafrikkalaiset ovat innokkait grillibileiden eli braai-juhlien pitäjiä. Himahellan postauksessa juttua Etelä-Afrikasta ruokaohjeineen. Mukana myös viinivinkit, jotka sopivat myös juhannusgrillin äärelle.

Asado-argentiinalaiset grillijuhlat

Tästä postauksesta löytyy myös iki-ihana chimichurrin ohje! Ja sen tarina.

Ja muista ihmeessä salsata grillijuhlissasi!

Tomaatti-avokadosalsa, aprikoosisalsa ja ananassalsa.
© Tiina Rantanen

Tipuja grillissä!

Ja jos olet enemmän linturuokien ystävä, vilkaise nämä kesäiset grillivinkit. Kalkkunan on saanut makuvivahteet Välimereltä ja Beer Can Chicken jenkkilästä.

Kalkkunaa grillistä  – Välimerellinen kevytateria

Oluttölkkikana eli Beer Can Chicken

Kokonaisen broilerin seurassa syntyy grillissä koko ateria. © Tiina Rantanen

Juhannuskokon jälkeen koko ateria maistuu savulta

Kalanystävä savustaa Jussina niin lohen kuin sen kanssa tarjottavat uudet perunatkin! Ja kyllä se savustus onnistuu perinteiselläkin savustuslaatikolla, ei siihen sähköä välttämättä tarvita. Ohessa helppo lohiohje, joka valmistuu kädenkäänteessä.

Koko ateria savustimesta
© Tiina Rantanen

Koko ateria sähkösavustimesta

Sähkösavustin on terassini helmi

Juhannuksena maistuu raparperi ja mansikat

Juhannuksen makeissa herkuissa maistuu sesonki. Leivo pellillinen raparperikakkua tai sekoita suomalaisista mansikoista  helppo brittiläinen klassikko Eaton Mess.

Helppo raparperikakku on mehevä ja vaniljainen. © Tiina Rantanen

Tästä helposta ja mehevästä rapaprperikakusta tuli heti Himahellan hittiohje. Leivo kakku kaksinkertaisena uunipannulla, niin kakku riittää koko juhannuksen, vaikka porukkaakin olisi.

Helppo ja mehevä raparperikakku – tie raparperitaivaaseen

J

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoka: Eaton mess on brittiläinen kesäherkku

Tästä helposta ja mehevästä rapaprperikakusta tuli heti Himahellan hittiohje. Leivo kakku kaksinkertaisena uunipannulla, niin kakku riittää koko juhannuksen, vaikka porukkaakin olisi.

Helppo ja mehevä raparperikakku – tie raparperitaivaaseen

Juhannuksen kakku voi olla naku. Nakukakku eli Naked Cake on hittikakku, jossa maistuu kesä. Tee pohja etukäteen tai osta se valmiina. Käytä kakkuun mustikoita kuten tässä, tai kokoa kakku mansikoista ja täytä kermavaahdolla, jonka olet maustanut sitruunaiseksi lemon curdilla. Takuuvarma juhannushitti.

naku_naku

Mustikkainen nakukakku

Juhannusbrunssille

Pataleipä on kuohkea.
© Tiina Rantanen

Pataleipään voi piilottaa vaikka ne kuuluisat juhannusyrtit, jos ne poimii yrttiruukusta! Pataleivän kanssa maistuu juhannusaamuna  Chorizo-shaksuka.

Ja jos pataleipäviipaleet paahtaa grillissä, niiden päälle voi laittaa  meksikolaista tomaattituoresalsaa eli Pico de Galloa. Sama salsa toimiin myös grillatun lihan ja kalan soosina.

Jos uusia perunoita jää aterialta tähteeksi, niin nekin voi uusiokäyttää ja upottaa herkulliseen frittattaan.

© Tiina Rantanen

Kesäjanoon

Kesäbooli ei kihahda hattuun

Juhannusfiiliksissä

Blondtiina

Kesäaamu Saimaalla. © Jonne Vahtera

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himahellan kootut juhannusvinkit

Viilaaja

Se brittiläinen mansikkajälkiruoka (mansikoita, marenkia ja kermavaahtoa) ei ole Eaton mess, vaan Eton Mess. Nimi tulee englantilaisesta poikien sisäoppilaitoksesta (Eton College).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *