Himahella

Blonditiinan Sriracha Salmon Bowl eli tulisenmakeaa lohta kulhossa

© Tiina Rantanen

Kulhoruoat ovat olleet trendikkäitä nyt parisen vuotta. Kulhoruoassa kyse on loppupeleissä ihan siitä, että samat ruoka-ainekset, jotka ennen on tarjottu ruokalautaselta, kauhotaan nyt aamiasmurokulhoihin.

Sriracha Salmon Bowl syntyi Blondikeittiössä kokkisodan tapaan, sillä viikonlopuksi ostettu lohifilee ja Thai Tuorekset oli loihdittava maanantai-iltana ruoaksi ennenkuin ne muuttuivat hävikiksi.  Tuorekset viittasivat Aasiaan, joten siitähän se ajatus ruokalajista sitten lähti.

Sriracha-kastike  on thaimaalainen chilikastike, joka on saanut nimensä Si Rachan kaupungin mukaan. Sriracha-kastike valmistetaan tyypillisesti aurinkokuivatuista chileistä, valkosipulista, etikasta, sokerista ja suolasta. Kastike on paksumpaa ja vähemmän tulista kuin esimerkiksi Tabasco.

Koska ruoanlaitossakin on oltava jin ja jan, Srirachasta tulinen ja soijasta suolainen kastike kaipasi vastapainokseen makeutta. Niinpä tartuin hunajapurkkiin ja puristin sitä marinadiin parin ruokalusikallisen verran. Ja lorautinpä marinadin joukkoon hieman seesamiöljyä, sillä rakastan seesamin paahteista makua.  Upotin lohipalat marinadiin ja lähdin hetkeksi muihin hommiin. Kala sai maustua vähän aikaa ennen kypsentämistä.

Lohen lisäkkeeksi keitin kvinoaa ja vokkasin nopeasti Thai Tuoreksia. 

Kvinoa eli kinua (Chenopodium quinoa) on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinenruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Kvinoaa on viljelty Andeilla noin viisituhatta vuotta. Se oli inkojen tärkein viljelyskasvi. Kvinoa sopii myös keliakikoille ja gluteenittomaan ruokavalioon, joten siitä on tullut hitti lännessäkin.

Kun postasin kuvan ruoasta Facebookiin, kaverit pyysivät sen ohjetta.  Joten kirjoitanpa sen tänne talteen muidenkin iloksi.

Blonditiinan Salmon Sriracha Bowl

4 annosta

gluteeniton, maidoton

600 g lohifileetä

Marinadi

2  valkosipulinkynttä

1/2 dl soijakastiketta

2 rkl Sriracha-chilikastiketta

2 rkl hunajaa

2 rkl seesamiöljyä

1 rkl sitruunamehua

(sormisuolaa)

Lisäksi

200-400 g  vokkikasviksia (1-2 rasiaa Thai Tuoreksia)

1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä

öljyä

4 dl keitettyä kvinoaa tai riisiä

Koristeeksi

tuoreita yrttejä, esim korianteria

  1.  Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita marinadin ainekset.  Leikkaa lohifilee neljäksi annospalaksi, pane kalapalat sellaiseen uunivuokaan, jonka ne täyttävät ja kaada marinadi lohen päälle. Kääntele kalapaloja, jotta kastike leviää tasaisesti joka puolelle. Anna kalan maustua vähintään tunnin ajan viileässä.
  2. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Laita lohipalat kastikkeineen 225-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20-25 minuuttia eli kunnes lohi saa kauniin värin. Älä ylikypsennä.
  4. Lohen kypsyessä vokkaa kasvikset. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja lisää siihen ensin inkivääriraaste ja sitten vokkikasvikset. Paista pari minuuttia. Mausta sormisuolalla.
  5. Pane neljään murokulhoon ensiksi keitettyä kvinoaa, sitten vokkikasviksia ja viimeiseksi lohipala. Nostele vuoassa olevaa kastiketta lohen ja kvinoan päälle. Koristele yrtillä.

Viinivinkki:

© Alko

Kokeile itämaisittain maustettun lohikulhon kanssa saksalaista riesling-valkoviiniä, esimerkiksi Most Wanted Riesling 2016.  Viini on kuivahko, raikkaan hapokas ja puhtaan hedelmäinen. Viinissä jossa on hieman (12 g/l) jäännössokeria, joten se toimii mainiosti aasialaisittain maustettujen ruokien kaverina. Tarkista viinin saatavuus Alkon nettisivuilta.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiinan Sriracha Salmon Bowl eli tulisenmakeaa lohta kulhossa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *