Himahella

Blonditiinan vinkit Tallinnaan ja Viroon

tallinna_maisema
© Tiina Rantanen

Tallinna on vain parin tunnin laivamatkan päässä kotikaupungistani Helsingistä. Niinpä siellä tuleekin piipahdettua useamman kerran vuodessa. Kun jokaisesta reissusta on tullut myös kirjoitettua, Talinnasta on kertynyt aika monta postaustakin Himahellaan. Tähän postaukseen on koottu tuhti tietopaketti naapurimaastamme ruokaturistin silmin.  

Näyttelyt yms. informaatio ei ole ajantasalla, mutta postauksista saa vinkkejä siitä, mitä Tallinnassa kannattaa tehdä ja luonnollisestikin missä siellä kannattaa syödä. Minähän matkustan syödäkseni! Ajankohtaisista Tallinnan tapahtumista, mm. näyttelyistä, löytyy  runsaasti tietoa suomenkieliseltä Visit Tallinn -sivustolta.

Kokoan tähän linkit siten, että uusin ja ajankohtaisin postaus on ensimmäisenä.

Joulutorille Tallinnaan: Tallinna on tänä vuonna Euroopan edullisin minilomakohde

TAllinan joulutorilla myydään myös ruokaa.
© Tiina Rantanen

Joulutori on Tallinnan Raatihuoneenaukiolla 2016 18.11.2016- 7.1.2017

Joulutorille Tallinnaan: Tallinna on tänä vuonna Euroopan edullisin minilomakohde

Syö hyvin Tallinnassa: Juuri avattu Mon Repos tähtää ravintoloiden kärkikastiin

monrepos_talo

Lokakuussa 2016 avattu Mon Repos -ravintola sijaitsee Kadriorgin puiston laidalla. Ravintola tähtää Tallinnan ravintolagenren huippujen joukkoon. 

Syö hyvin Tallinnassa: Juuri avattu Mon Repos tähtää ravintoloiden kärkikastiin

Koe toisenlainen Tallinna: Boheemi ja trendikäs Kalamaja

Tämä postaus on täsmäisku heille, jotka ovat kolunneet Tallinnan Vanhan kaupungin jo kymmeniä kertoja.  Kalamajassa saa helposti kulutettua päivän tai pari ihan erilaisessa miljöössä. Postauksessa vinkkejä ravintoloista ja kahviloista, mutta Kalamajassa on paljon nähtävää muutenkin, mm. Merimuseo Lentosatamassa ja Telliskiven Loomelinnak.

kalamaja_kollaasi
© Tiina Rantanen

Kalamaja ja Telliskivi on hipsterikaupunginosa, jossa saa helposti kulumaan päivän tai parikin.

Koe toisenlainen Tallinna: Boheemi ja trendikäs Kalamaja

Kylässä virolaisessa keittiössä. Mikä on Viron kansallisruoka?

Kun suomalaiset äänestävät kansallisruoastaan, kysäisin virolaisilta mikä olisi heidän kansallisherkkunsa. Siitä ja ylipäätään virolaisesta ruokakulttuurista tässä postauksessa. Olemme naapureita, mutta miten se näkyy ruokatottumuksissamme? Ja asiasta kukkaruukkuun: Tiesitkö, että Skype on virolainen keksintö?

viro_maalaus
© Tiina Rantanen

Lokakuun alussa 2016 piipahdin tutustumassa virolaiseen elintarviketuotantoon. Silloin puhutti mm. Viron kansallisruoka.

Kylässä virolaisessa keittiössä. Mikä olisi Viron kansallisruoka?

Herkutellen läpi Viron

tallinna_pojaka

Põhjaka mõissa (Mäeküla küla, Järvamaa) tarjotaan virolaista lähiruokaa kotoisalla, rouhealla ja innovatiivisella otteella.

Olen neljänä vuonna ollut arvioimassa Viron 50 parasta -ravintolaa kansainvälisessä tuomaristossa. Ne reissut ovat vieneet myös Tallinnan ulkopuolelle, mm. Kaberneemeen ja Muhun saarelle. Tässä ravintolavinkkejä myös eri puolilta Viroa niiden reissujen perusteella.

Herkutellen läpi Viron

Tallinnan ravintolat luupin alla

tallinna_tsaikovsky

Tässä postauksessa kerron minkälaista on arvioida virolaisia ravintoloita ammattimaisesti. Mikä pisti erityisesti silmään niin lautasella kuin salissa? Mukana luonnollisesti vinkkejä myös Viron parhaista ravintoloista. Postaus on syksyltä 2015.

Tallinnan ravintolat luupin alla

Blondi kuuluu Tõnis Siigur -fan clubiin

tallinna_oko

Tuhkakuppi vai ruoka-annos? Tõnis Siigurin luovuutta OKO Restoranissa Kaberneemessa (Sadama tee 1, Kaberneeme, Harjumaa, 45 km Tallinnasta).

Olen suuri Tõnis Siigur – fani ja keittiömestarin ruokafilosofia on kolahtanut minuun ns. kybällä.  Niinpä ruokailu hänen Pirittassa sijaitsevassa, Viron parhaaksi ravintolaksikin 2014 valitussa Noassa (Ranna tee 3), Pirittan rantatien varrella olevassa Tuljakissa (Pirittan tie 26 e) tai Restoran OKOssa on aina takuuvarma elämys. Ja vielä paino sanalla elämys. Ravintoloiden nettisivut löyvät täältä.

Ravintola Noa, Tallinna
© Tiina Rantanen

Tälle aterialle ruokajuomineen tuli Noassa hintaa 69 euroa. 

Noassa ruokailin ruokatoimittajaystävieni kanssa marraskuussa 2016 ja Tuljakissa lokakuussa 2016, joten tieto on tuoretta! Kuten kuvista näkee, tyyli on tunnistettava, mutta Tuljak on tyyliltään rennompi kuin Noa. Kuvassa mm. wineninleike Tuljakin tapaan helmikuulta 2016.

tuljak
© Tiina Rantanen

Kolmen pääkaupungin risteily: Helsinki-Tukholma-Tallinna

risteily_tallinna.JPGrisr
© Tiina Rantanen

Kesäkuussa 2016 tein reissun, jossa iskettiin kolme pääkaupunkia samalla risteilyllä: Helsinki-Tukholma-Tallinna. Ei ollenkaan hullumpi vaihtoehto risteilylle silloin, kun haluaa nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa! Ja se on yllättävän edullinen tapa matkustaa, vaikka viettäisi yhden yön kussakin kaupungissakin.

Kolmen pääkaupungin risteily: Helsinki-Tukholma-Tallinna

Tallinnan Makea Aukko eli Magus Auk

Peke-Elomaa-Juuso-Penttinen

Suomalainen Peke Elomaa (vas) on oikea Pelle Peloton. Ravintolan lisäksi hän pyörittää Viron juomakulttuurimuseo / Luscher & Matiesenin viinitehdasta  sekä viinitilaa Muhun saarella. 

Kun suomalainen Peke Elomaa perusti Magus Auk -viiniravintolan Tallinnan Vanhaan kaupunkiin joulukuussa 2015, pitihän se käydä testaamassa. Tutustuin mieheen kun tein hänen viininviljelyksestään Muhulla juttua Viinilehteen. Makeassa aukossa pistäydyin ystävänpäivä-viikonloppuna helmikuussa 2016.

Tallinnan Makea aukko eli viiniravintola Magus Auk

Päiväksi Tallinnaan

Kuvia Kadriorgin puistosta Tallinnassa

Miten käyttää päiväristeilyn Tallinna-päivä mahdollisimman tehokkaasti? Sitä testasimme ystävättäreni kanssa elokuussa 2015. Postauksessa asiaa mm. Viron taidemuseo Kumusta ja Kadriorgin eli Katariinanlaakson puistosta. Mukana tietysti ravintolavinkkejä!

Päiväksi Tallinnaan

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiinan vinkit Tallinnaan ja Viroon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *