Himahella

Bouillabaisse & rouille - äitienpäivä provencelaiseen tapaan

Bouillabaisse on ranskalainen kalakeitto, johon voi käyttää mitä tahansa kaloja. © Tiina Rantanen

Toukokuussa minun piti olla lomalla Nizzassa, mutta koronavirus muutti suunnitelmani, kun rajat menivät pandemian takia kiinni. Niinpä vietimme pienen perheeni kanssa äitienpäivää provencelaisessa hengessä nauttien ranskalaista bouillabaisse-kalakeittoa rouille-tahnan ja patongin kera. Ruokajuomana maistui luonnollisesti roseeviini. 

Bouillabaisse on  kotoisin Etelä-Ranskan Provencesta. Alunperin se on Marseillen kalastajien päivän myymättä jääneestä kalasaaliista keitetty soppa, josta on sittemmin tullut arvostettu klassikko. Bouillabaissen liemi keitetään kalaliemeen katkaravunkuorien ja sipulin kanssa. Fenkoli ja tomaatti antavat tyypilisen maun tälle maukkaalle keitolle. Nykyään bouillabaisse on suosittua koko Ranskassa, ja sitä pidetäänkin ranskalaisten kansalliskalakeittona. Resepti vaihtelee alueittain ja yhtä ja ainoaa oikeaa reseptiä ei ole.

Bouillabaisse eli ranskalainen kalakeitto

6-8 annosta

300 g punaista kalaa; esim lohta, nieriää, taimenta

300 g valkoista kalaa; siikaa, kuhaa, ahventa

1/2 kg eläviä kuorellisia sinisimpukoita

200 g katkarapuja tai raakoja jättikatkaravun pyrstöjä

2 sipulia

1 pieni fenkoli

1 varsi lehtiselleriä

8-10 perunaa

3/4 dl oliiviöljyä

1 pussi sahramia

2-3 laakerinlehteä

1 rkl silputtua, tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua

1/2 appelsiinin kuori suikaleena

1/4 tl chilihiutaleita

1 tlk säilöttyjä tomaatteja

1 1/2 l kalaientä (itse tehtyä tai fondista)

2-3 dl valko- tai roseeviiniä

1 rkl hunajaa

suolaa (määrä riippuu kalakeiton suolaisuudesta)

ripaus mustapippuria

  1. Kuori sipulit ja suikaloi ne. Suikaloi fenkoli ja leikkaa lehtisellerin varsi viipaleiksi. Kuori ja lohko perunat. Pane perunat kylmään veteen.
  2. Kuullota sipulia, fenkolia ja lehtiselleriä kattilassa öljyssä 3-4 minuuttia tai kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sahrami, laakerindet, chilihiutaleet, appelsiininkuoren suikale ja timjami kattilaan. Sekoita hyvin. Kaada kattilaan kalaliemi, säilötyty tomaatit ja viini. Lisää perunat. Keitä noin vartin verran. Lisää hunaja ja pippuri.
  3. Kuutioi kalafileet ja lisää kalapalat, ravut ja simpukat kiehuvaan liemeen. Keitä noin viisi minuuttia. Simpukoiden tulisi avautua.  Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Tarjoa kalakeitto rouille-tahnan tai aiolin, tuoreen patongin ja roseeviinin kanssa.
Rouille on leivästä tai perunasta tehty maustetahna, jota nautitaan kalakeiton kanssa. © Tiina Rantanen

Rouille Blondin tapaan

Rouille on mojovasti maustettu vahvojen kala-ja äyriäisruokien kastike. Se valmistetaan usein perunasta.  Tarjoa rouillea kalakeittojen, simpukoiden tai katkarapujen ja hyvän leivän kanssa. Blondi oikaisi mutkissa ja käytti tahnaan edellisenä päivänä hankittua patonkia ja Ajvar-paprikatahnaa.

10 cm pala kuivahtanutta patonkia tai vastaava määrä muuta vaaleaa leipää (tai 2 keitettyä perunaa)

1 dl kylmää vettä

2-4 valkosipulinkynttä

2 rkl Ajvar-tahnaa (hot) tai 1 säilykepaprika ja 1/2 chilipalko

3/4 dl oliiviöljyä

  1. Pane kuivahtanut patonki ja vesi monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Anna leivän pehmetä.
  2. Lisää koneeseen kuoritut valkosipulinkynnet ja Aijvar-tahna. Käytä konetta kunnes seos on tasaista.
  3. Lisää öljy seokseen ohuena nauhana koneen käydessä. Käytä konetta, kunnes seos on tasaisa. Tarjoa tahnaa kalakeiton kaverina.

Lue myös: Ruokaterveiset Balkanilta – Kaikki rakastavat ajvaria

Keittolounaan jälkiruokaksi sopii mainiosti toinen ranskalainen klassikko:  Crêpes Suzette eli liekitetyt appelsiiniohukaiset. Nappaa ohje kuvan alla olevasta linkistä.

Liekitetyt, appelsiinilta maistuvaat ohukaiset ovat klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Lue: Burgundinpata ja Crêpes Suzette – makumatka Ranskaan

Viinivinkki:

© Alko

Keiton kaverina maistuu kuiva, hapokas, vadelmainen, punaherukkainen ja kevyen mausteinen roseeviini, esimerkiksi Jean Biecher Organic Alsace Rosé 2019, 14,98 e

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bouillabaisse & rouille - äitienpäivä provencelaiseen tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *