Himahella

Broileri - seitsemän siivekästä ruokaohjetta

Sveitsinleike on klassikkoruoka, jonka voi tehdä myös broilerista. © Tiina Rantanen

Broileri muuntautuu moneksi, joten reseptivaihtoehtoja löytyisi vaikka vuoden jokaiselle päivälle! Rajataan nämä Blondikeittiössä kokeillut ohjeet kuitenkin vain seitsemään sellaiseen, jotka sopivat pääsiäisherkutteluun.

Broileri-kurpitsapata viihtyy uunissa ilman valvontaa pari tuntia. © Tiina Rantanen

Kurpitsabroileria savipadassa

neljälle

gluteeniton, laktoositon

1 (1,4 kg) kokonainen juhlakananpoika  tai muu valmiiksi maustettu kokonainen broileri

1 myskikurpitsa

2 sipulia

2 omenaa

1 kanelitanko

peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

2 oksaa rosmariinia

2 laakerinlehteä

1 tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

1 1/2 dl valkoista glögiä tai omenamehua

1/2 dl kanafondia

  1. Pane savipata likoamaan kylmään veteen reiluksi tunniksi.
  2. Viipaloi myskikurpitsa, kuori se ja poista siemenet. Paloittele kurpitsa reilun kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko sipulit. Halkaise omenat, poista siemenkodat ja lohko omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Kuori inkivääri ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi.
  3. Pane puolet kasvislohkoista padan pohjalle, nosta kanapoika kasvisten päälle.  Asettele loput kasvikset pataan kananpojan ympärille. Pistä kanelitanko, rosmariininoksat ja inkivääripalat kasvisten sekaan.
  4. Ripottele päälle sormisuolaa ja rouhi muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita keskenään glögi ja kanafondi. Kaada neste pataan. Nestettä ei ole paljon, sillä broilerista ja kasviksista irtoaa sitä runsaasti kypsennyksen aikana. Pane kansi padan päälle.
  5. Kypsennä broileria 150-175 asteisessa uunissa 1 1/2 -2 tuntia. Ota kansi pois ja käännä uuni 250 asteeseen ja pistä grillivastukset päälle. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes broileri on saanut väriä.

Jos kaipaat ruoalle lisäkettä, tarjoa padan kanssa keitettyä kuskusia, riisiä tai ohrahelmiä.

 

Broilerista valmistettu juustoinen saltimbocca on helppo herkku. © Tiina Rantanen

Juustoinen broilerisaltimbocca

4 annosta

laktoositon, gluteeniton

4 broilerin rintaleikettä

1 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

4-8 siivua ilmakuivattua kinkkua eli prosciuttoa

4- 8 salvianlehteä

8 ruusuketta Tête de Moine -juustoa (muukin vahvanmakuinen juusto käy)

Kastike:

50 g voita

1/2 dl kanafondia

1 1/2 dl valkoviiniä tai marsalaa

rouhittua mustapippuria

1 Suolaa ja pippuroi broilerin rintafileet. Aseta kullekin leikkeelle salvianlehti tai kaksi ja pyöräytä filee kinkkusiivuun.

  1. Tee juustosta 8 ruusuketta girolle-höylällä ja pane kaksi ruusuketta jokaisen broilerifileen päälle. Pane leikkeet uunivuokaan. (Halutessasi voit laittaa kastikkeen jo uuniin broilerin rintafileiden kanssa.)
  2. Kypsennä saltimboccaa 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  3. Tee kastike. Sulata voi pannulla ja lisää fondi sekä viini. Kiehuta nesteen määrä puoleen kovalla lämmöllä. Lisää maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

4 Valele kastike leikkeiden päälle juuri ennen tarjoilua. Tarjoa vihreiden papujen kanssa. Myös sienirisotto on hyvä kumppani ruoalle.

© Tiina Rantanen

Välimerellinen broilerivuoka

neljälle

gluteeniton, maidoton

1,3 kg  marinoituja

broilerinpaloja (broilerin grilliboxi)

Jotakuinkin saman verran erilaisia kasviksia:

1 kesäkurpitsa

1 pieni kukkakaali

3 tomaattia

400 g herkkusieniä

2-3 valkosipulinkynttä

1 dl silputtua basilikaa

sormisuolaa

mustapippuria

1/2 dl omena-hunajaviinietikkaa tai valkoista balsamicoa

1 tl hunajaa

  1. Pane broileripalat uunivuoan pohjalle. Viipaloi kesäkurpitsa ja herkkusienet, lohko kukkakaali ja tomaatit. Hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Pane kaikki kasvikset vuokaan, ripottele päälle hieman sormisuolaa, rouhaise pippuria ja pirskottele päällimmäiseksi viinietikka.
  3. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
  4. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Vinkki!Voit kypsentää joukossa myös perunalohkoja niin mitään muita lisäkkeitä ei kaivata.

© Tiina Rantanen

Itämaiset broilerilihapullat

3 annosta 

Lihapullat

400 g broilerijauhelihaa

1 kananmuna

1 rkl turkkilaista jogurttia

1 tl juustokuminaa

1,5 rkl soijaa

1 rkl makeaa chilikastiketta

2 tl kokojyvä dijoninsinappia

Paistamiseen

1 rkl rypsiöljyä

Tomaattikastike

1 tlk  tomaattimurskaa

2 rkl makeaa chilikastiketta

2 valkosipulinkynttä

kourallinen persiljaa

ripaus suolaa

Lisäksi

tsatsikia

1.Laita jauheliha isoon kulhoon, riko kananmuna ja sekoita käsin. Lisää kaikki loput lihapullien ainekset ja vaivaa massa tasaiseksi.

2. Kuumenna öljy pannulla. Muotoile jauhelihamassasta samankokoisia pyöryköitä ja asettele kuumalle paistinpannulle. Anna paistua noin 5 minuutin ajan.

3. Valmista tällä välin tomaattikastike. Sekoita kulhossa tomaattimurska ja makea chilikastike. Purista sekaan kuoritut valkosipulinkynnet ja silppua joukkoon myös persilja. Mausta suolalla ja sekoita.

4. Käännä lihapullat pannulla ja kaada tomaattikastike lihapullien joukkoon. Anna lihapullien hautua tomaattikastikkeessa runsaat 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Jos haluat nauttia lihapullat myöhemmin, voit lämmittää ne pannulla kastikkeessa vielä uudelleen ennen syömistä.

Nauti lihapullat tsatsikin ja mausteisten lohkoperunoiden kanssa.

Tsatsiki

3 dl

1/2 kurkku

3 dl turkkilaista jogurttia

1 valkosipulinkynsi

1/2 tl hunajaa

2 tl oliiviöljyä

ripaus suolaa

  1. Pese ja raasta kurkku. Purista kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois painelemalla sitä siivilässä, jotta tsatsikista ei tule vetistä. Sekoita jogurtti ja kurkkuraaste keskenään.
  2. Purista mukaan kuorittu valkosipulinkynsi. Mausta hunajalla, öljyllä ja suolalla.
  3. Nauti mausteisten lihapullien kanssa.

 

Kievin kana on klassikkoruoka, © Tiina Rantanen

 

Kievin kana

neljälle

4 broilerin rintafileetä

75 g voita

1 dl silputtuja yrttejä: rakuunaa, basilikaa, timjamia,

1/2 sitruunan mehu

ripaus pippurisekoitusta

1 tl suolaa

Leivitys

1 dl vehnäjauhoja

1 muna

1 1/2 dl maustettuja korppujauhoja

Uppokypsentämiseen

öljyä

1.Leikkaa jääkaappikova voi neljäksi tangoksi. Pyöräytä tangot silputussa rakuunassa ja pane voi pakastimeen.

2.Irrota varovasti broilerin sisäfileet rintapaloista. Leikkaa lihanpaksuimpaan kohtaan vinottain ohut viilto ja käännä rintapala aukikuin kirja. Nuiji rintafileet muovikelmun välissä mahdollisimman ohuiksi rikkomatta niitä. Nuiji myös sisäfileet aivan ohuiksi. Mausta rintafileet sitruunamehulla, vastarouhitulla pippurilla ja suolalla. Pane voitanko fileen keskelle ja peitä se sisäfileellä. Kääri kotletti tiukaksi rullaksi ja kiinnitä reunat hammastikuilla.

3.Riko kananmunan rakenne. Pyörittele kotletit ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Jos käytät maustamattomia korppujauhoja, sekoita niiden joukkoon suolaa, pippuriseosta ja hieman paprikajauhetta. Tarkista että jokainen kuorrutuskerros peittää kotletin joka kohdasta, jotta voi ei pääse valumaan ulos kypsennyksen aikana. Pane paneeratut kotletit jääkaappiin pariksi tunniksi.

4. Kuumenna öljy padassa tai frittikeittimessä 180 asteiseksi. Ruskista kotletit upporasvassa kullanruskeiksi. Broileri kypsyy noin viidessä minuutissa. Nosta kotletit reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperin päälle. Poista hammastikut ja tarjoa heti.

5. Tuhdin kanaherkun rinnalle riittää mainiosti raikas salaatti tai vaikkapa tomaattiriisi.

Keitetystä kanasta valmistettu viillokki on klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Kanaviillokki

6-8 annosta

gluteeniton

2  (á 800 g ) kanaa (tai broileria)

vettä niin paljon, että kanat peittyvät

1 pkt (250 g) perinteisiä keittojuureksia

1/2 sitruuna

2-3 laakerinlehteä

10 musta- tai valkopippuria

2-3 tl suolaa

Kastike

1 l keitinlientä

2 dl kuohukermaa

6 keltuaista

(1-2 tl currya)

ripaus sormisuolaa

1 rkl sitruunamehua

  1. Sulata pakastekanat hitaasti jääkaapissa.
  2. Huuhtele linnut ja nosta ne isohkoon kattilaan tai pataan. Lisää vettä sen verran, että kanat juuri ja juuri peittyvät, noin 2- 2 1/2 l vettä.
  3. Lohko joukkoon keittojuurekset, sitruuna ja lisää mausteet. Kiehauta liemi ja kuori muodostunut vaahto.
  4. Anna kanojen kiehua miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Kun liha on mureaa, liha irtoaa jo luista.
  5. Nosta kanat liemestä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Siivilöi keitinliemi.
  6. Poista kanasta nahka ja luut. Revi liha sopiviksi suikaleiksi.
  7. Kuumenna litra keitinlientä kattilassa. Sekoita kermaan keltuaiset. (Jos haluat maustaa kastikkeen currylla, lisää sitä suurukseen 1-2 tl) Lisää muna-kermaseokseen desin verran kuumaa keitinlientä lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Tämä tasaa suuruksen lämpötilaa ja estää kastikkeen juoksettumista.
  8. Kaada suurus ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen, poreilevan liemen joukkoon samalla sekoittaen.Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Tähän menee 10-15 minuuttia. Älä päästä kastiketta kiehumaan, se juoksettuu helposti. Mausta kastike suolalla ja sitruunamehulla.
  9. Lisää kanapalat kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.
  10. Tarjoa keitetyn riisin ja mustaherukkahillon kanssa.
© Tiina Rantanen

Sveitsinleike broilerista

4  broilerin rintafileetä tai broilerin lehtipihviä

ripaus sormisuolaa

ripaus mustapippuria

4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

4 viipaletta appenzeller- tai emmantal-juustoa

Leivitys

1 dl vehnäjauhoja

2  kananmunaa

1 dl korppujauhoja

1 tl savustettua paprikajauhetta

(sormisuolaa)

Kypsennykseen

voita ja/tai öljyä

  1. Pane 1 ½ cm paksuinen broilerin rintafilee pakastepussiin tai kahden elintarvikemuovin väliin. Lehtipihvit ovat jo valmiiksi nuijittuja.
  2. Nuiji pihvit hellästi noin puolen sentin paksuisiksi, ohuiksi pihveiksi. Leikkeen tulisi tulla kooltaan noin kolminkertainen.
  3. Mausta broilerisuolalla ja pippurilla. Pane toiselle puoliskolle viiplale ilmakuivattua kinkkua ja reilu viiplae appenzeller-juustoa. Käännä leike kaksinkerroin ja kiinnitä cocktailtikulla.
  4. Pyöräytä sveitsinleike vehnäjauhoissa, kasta kevyesti vatkatussa munassa ja lopuksi pyöräytä leike korppujauhoissa. Anna leikkeiden kuivahtaa vartin verran ennen paistamista, jotta panerointi kiinnittyy lihaan.
  5. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja ruokalusikallinen voita.
  6. Kun öljyn pinta väreilee ja rasva hieman ruskistuu, on pannu tarpeeksi kuuma. Paista leikkeet molemmin puolin, noin kolme  minuuttia puoleltaan. Voit myös kypsentää leikkeet uppopaistamalla öljyssä.
  7. Tarjoa heti salaatin tai karamellisoitujen ruusukaalien kanssa.

Siivekkäin terveisin

Lue myös

Keväiseen perunasalaattiin on käytetty Blue Kongo -perunoita. © Tiina Rantanen

Peruna kuuluu juhlapöytään – viisi herkullista ohjetta 

Lammas on sesongissa – viisi herkullista ohjetta maailmalta

Shaksuka ja pataleipä – helppo pääsiäisbrunssi


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Broileri - seitsemän siivekästä ruokaohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *