Buffapöydän herkku – veriappelsiini maustaa kylmän paahtopaistin

Paahtopaisti on klassikkoruoka, jota on ollut tapana tarjota sunnuntailounaalla. Kylmä paahtopaisti on herkullinen buffaruoka tai tanskalaisten voileipien tärkeä ainesosa.  Blondikeittiössä paahtopaisti suolataan jälkimarinoimalla ja maustetaan kitkerän makealla appelsiinikastikkeella. 

Paahtopaistin valmistaminen on todella helppoa: liha kypsennetään kokonaisena uunissa, mausteena käytetään vain suolaa ja mustapippuria ja kypsä paisti leikataan tarjolle tuotaessa viipaleiksi. Silti monet pelkäävät saavansa aikaiseksi purukumia. Ihan turhaan.

Lihalla on tietty väliä. Paahtopaistiksi kutsutaan naudan parifileen ja välipaistin välistä osaa tai sisäpaistia. Sisäpaisti on mureinta paistilihaa. Kulmapaistikin voidaan sitoa nätiksi paahtopaistiksi, jos liha on hyvin raakakypsynyttä. Ulkopaisti ei ole ihan yhtä mureaa kuin sisä- ja kulmapaisti, mutta soveltuu sekin kokonaisena uunissa kypsennettäväksi. Tämä kannattaa muistaa lihakimpaletta tiskiltä valitessa.

Paista paisti alhaisessa lämpötilassa

Murean paistin salaisuus piilee sitten lihalämpömittarissa ja alhaisessa kypsennyslämpötilassa! Kun mittari hälyttää 55 asteessa, saat leikata tarjolle sisältä ruusunpunaisen paistin ja kun se näyttää 65 astetta, liha on kypsää. Ihan miten itse haluat. Alhaisessa lämpötilassa, 100-125 astetta, liha kypsyy tasaisen punertavaksi. Varaa paistoaikaa 1 1/2 tuntia kiloa kohden eli kahden kilon paahtopaistille reilut kolme tuntia. Tämä tieto auttaa vain ajoituksessa eli käytä aikuisten oikeasti sitä lihalämpömittaria!

Minun herkkuani on kylmä paahtopaisti ja tarjoan sitä usein buffapöydässä. Kun au naturel -paistini kypsyy uunissa, kiehautan sille kylpyveden.

Paahtopaistin maustekylpy

1 l vettä

1 dl karkeaa merisuolaa,

1 rkl sokeria

1/2 tl rouhittua mustapippuria

1/2 tl chilihiutaleita

2 tl Provencen yrttiseosta

1 veriappelsiini

  1. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kunnes suola on sulanut.

 

Mittaan kattilaan veden ja perusmausteet, suolan, sokerin ja pippurinTämän jälkeen mausteiden kanssa voi sooloilla ihan fiilispohjalta. Katajanmarjat ja rosmariini antavat metsäistä makua paistiin, Provencen yrttiseos ja laakerinlehti ranskalaista vivahdetta, chilihiutaleet taas hieman poltetta. Siirrän uunista tulleen, lämpimän paistin liemeen. Tällä kertoo lohkoin mausteliemeen yhden veriappelsiinin. Jos se ei uppoa nesteeseen, kääntele viileässä jäähtyvää paistia 4-5 tunnin maustumisen aikana. Älä seisota paistia liemessä pidempään, sillä siitä tulee liian suolaista.

Paisti on hyvää näinkin, mutta jatkan tuunausta ja teen paistille vielä kastikkeen oliiviöljystä, balsamicosta ja (veri)appelsiinimarmeladista. Lusikoin sen sitten lihaviipaleille ja anna maustua vielä pari tuntia. Tämä moneen kertaan erilaisissa perhejuhlissa testattu paahtopaisti on aina ollut takuuvarma hitti lihansyöjien keskuudessa! Paahtopaistin kanssa maistuu lämmin perunasalaatti, jonka voi valmistaa joko lohkoperunoista tai keitetyistä uusista perunoista.

Veriappelsiinikastike paahtopaistille

2 dl (veri)appelsiinimarmeladia
2 rkl  balsamiviinietikkaa
0.5 dl öljyä
1 veriappelsiinin mehu
1 veiappelsiinin raastettu kuori
1. Leikkaa paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi.

2. Sekoita marinadin ainekset ja sivele seos paistiviipaleiden päälle. Anna maustua mieluimmin seuraavaan päivään.  Tarjoa buffapöydässä perunasalaatin kanssa.

Voit myös tehdä paistista tanskalaisia voileipiä vaikkapa oluen kanssa tarjottavaksi. Myös punaviini viihtyy roseeksi jätetyn paistin seurassa.

Paahtopaistileivät

2 viipaletta paahtoleipää (monivilja)

2 rkl perunasalaattia

2 rkl piparjuurella maustettua punajuurisalaattia

4 viipaletta appelsiinimarinoitua paahtopaistia

suolakurkkuviipaleita

tuoreita vadelmia/mansikoita tai halkaistuja kirsikkatomaatteja

lehtipersiljaa tai basilikaa

  1. Paahda leipä paahtimessa tai parilapannulla.
  2. Pane leiville ruokalusikallinen peruna- ja punajuurisalaattia. Asettele paahtopaistiviipale kauniisti salaattien päälle.
  3. Koristele leipä suolakurkulla ja vadelmilla tai kirsikkatomaateilla. Viimeistele tuoreella yrtillä.

 

Juomavinkki:

Paahtopaistin kaverisi sopii eteläafrikkalainen, Cabernet Sauvignon ja Merlot-rypäleistä valmistettu täyteläinen luomupunaviini,  Org de Rac Le Piquet Cabernet Sauvignon Merlot 2017, 10,99 e.

Paistiterveisin

Blonditiina

Ps. Tarjoa paistin seurana juustoista perunaterriiniä!

 

Instagram

  • Time to say goodbye to the sunny summer? Summer 2018 was long and hot. Loved it! #summer2018
  • Well done boys! Päivässä ykköseksi! Onnea! #mitämämalagas #gasellit #proudmama
  • Classicfood from Provence: Ratatouille #himahella #comingsoon #classicfood #vegeterian #yammy😋
  • Ei lisättävää! #duunissa #äidinreseptit #sesongissa
  • A sunny gift from the couple next door! #sunflower🌻 #summer #august
  • Blondikeitiön cordon bleu eli sveitsinleike pienellä twistillä. #classicfood #blonditestaa #swisscheese #herrasnellman #cordonbleu
  • Syksy ja sipulikeitto, itkettävän hyvää! #soupalaoignon #legruyereaop #swsscheese #winterfooodandheatwave #classicfood

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.