Paahtopaistia isänpäiväksi
Paahtopaisti on klassikkoruoka, jota on ollut tapana tarjota sunnuntailounaalla. Kylmä paahtopaisti on herkullinen buffaruoka isommallekin porukalle ja tähteet voi nauttia vaikka tanskalaisina voileipinä valmissalaatin ryydittämänä. Blondikeittiössä paahtopaisti suolattiin jälkimarinoimalla ja maustettiin kitkerän makealla kastikkeella. Riista-aikana voit valmistaa hirvipaistin samalla tavalla.
Paahtopaistin valmistaminen on todella helppoa: liha kypsennetään kokonaisena uunissa, mausteena käytetään vain suolaa ja mustapippuria ja kypsä paisti leikataan tarjolle tuotaessa viipaleiksi. Silti monet pelkäävät saavansa aikaiseksi purukumia. Ihan turhaan.
Lihalla on tietty väliä. Paahtopaistiksi kutsutaan naudan parifileen ja välipaistin välistä osaa tai sisäpaistia. Sisäpaisti on mureinta paistilihaa. Kulmapaistikin voidaan sitoa nätiksi paahtopaistiksi, jos liha on hyvin raakakypsynyttä. Ulkopaisti ei ole ihan yhtä mureaa kuin sisä- ja kulmapaisti, mutta soveltuu sekin kokonaisena uunissa kypsennettäväksi. Tämä kannattaa muistaa lihakimpaletta tiskiltä valitessa.
Paista paisti alhaisessa lämpötilassa
Murean paistin salaisuus piilee sitten lihalämpömittarissa ja alhaisessa kypsennyslämpötilassa! Kun mittari hälyttää 55 asteessa, saat leikata tarjolle sisältä ruusunpunaisen paistin ja kun se näyttää 65 astetta, liha on kypsää. Ihan miten itse haluat. Alhaisessa lämpötilassa, 100-125 astetta, liha kypsyy tasaisen punertavaksi. Varaa paistoaikaa 1 1/2 tuntia kiloa kohden eli kahden kilon paahtopaistille reilut kolme tuntia. Tämä tieto auttaa vain ajoituksessa eli käytä aikuisten oikeasti sitä lihalämpömittaria!
Minun herkkuani on kylmä paahtopaisti ja tarjoan sitä usein buffapöydässä. Kun au naturel -paistini kypsyy uunissa, kiehautan sille kylpyveden.
Paahtopaistin maustekylpy
1-3 kg naudanpaisti
1 l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa,
1 rkl sokeria
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl chilihiutaleita
2 tl Provencen yrttiseosta
1 (veri)appelsiini
- Mittaa kattilaan vesi ja perusmausteet, suola, sokeri ja pippuri. Tämän jälkeen mausteiden kanssa voi sooloilla ihan fiilispohjalta. Katajanmarjat ja rosmariini antavat metsäistä makua paistiin, Provencen yrttiseos ja laakerinlehti ranskalaista vivahdetta, chilihiutaleet taas hieman poltetta. Lohko liemeen myös appelsiini.
- Siirrä uunista tullut, lämmin paisti mausteliemeen.
- Jos paisti ei uppoa kokonaan nesteeseen, kääntele viileässä jäähtyvää paistia silloin tällöin 4-5 tunnin maustumisen aikana. Älä seisota paistia liemessä pidempään, sillä siitä tulee liian suolaista.
Paisti on hyvää näinkin, mutta jatkoin tuunausta ja tein paistille kastikkeen oliiviöljystä, balsamicosta ja (veri)appelsiinimarmeladista. Lusikoin kastikkeen lihaviipaleille ja annoin maustua vielä pari tuntia. Tämä moneen kertaan erilaisissa perhejuhlissa testattu paahtopaisti on aina ollut takuuvarma hitti lihansyöjien keskuudessa! Paahtopaistin kanssa maistuu joko juuesgratiini, kermaperunat tai lämmin perunasalaatti, jonka voi valmistaa lohkoperunoista.
Appelsiinikastike paahtopaistille
2 dl vähäsokerista appelsiinimarmeladia (tai karpalohilloa )
2 rkl balsamiviinietikkaa
0.5 dl öljyä
1 appelsiinin mehu
1 appelsiinin raastettu kuori
- Leikkaa paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi poikkisyin.
- Sekoita marinadin ainekset ja sivele seos paistiviipaleiden päälle. Anna maustua mielummin seuraavaan päivään. Tarjoa juurespaistoksen kanssa.
Juustoinen juurespaistos
neljä annosta
kasvis, gluteeniton
1 ( noin 500 g) pitkänmallinen bataatti tai isoja perunoita
400 -500 g (2-3) palsternakkaa
400-500 g punajuurta
2 dl kuohukermaa
(1 rkl kuivattuja mustia torvisieniä hienonnettuna)
150 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna
1 rkl tuoretta timjamia silputtuna tai 1 tl Provencen yrttiseosta
1 1/2 tl suolaa
noin 1/4 tl rouhittua mustapippuria
Uunivuokaan
1 rkl voita
2-3 valkosipulinkynttä
1 dl kuohukermaa
- Kuori juurekset ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliini on hyvä työväline viipaloinnissa. Pane juureslastut lajeittain omiin kulhoihinsa, jotta värit eivät sekoitu.
- Raasta juusto. Ota raasteesta 1/3 erilleen. (Sekoita keskenään kerma ja hienonnetut, kuivatut sienet. )
- Lusikoi jokaiseen juureskulhoon noin 3/4 dl (sieni)kermaa, sekoita joukkoon vajaa desilitra Le Gruyère AOP -juustoraastetta, 1/2 tl suolaa, 1 tl silputtua timjamia sekä rouhittua mustapippuria.
- Voitele uunivuoka voilla ja kaada sen pohjalle desi kermaa sekä hienonnetut valkosipulinkynnet.
- Lado juureslastuja uunivuokaan riveittäin. Ripottele päälle vielä suolaa ja timjamia.
- Peitä uunivuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 200- asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia eli kunnes juurekset tuntuvat lähes kypsiltä. Poista folio ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes juusto saa väriä ja juurekset ovat pehmeitä.
Paahtopaistileivät
2 viipaletta paahtoleipää (monivilja)
2 rkl perunasalaattia
2 rkl piparjuurella maustettua punajuurisalaattia
4 viipaletta appelsiinimarinoitua paahtopaistia
suolakurkkuviipaleita
tuoreita vadelmia/mansikoita tai halkaistuja kirsikkatomaatteja
lehtipersiljaa tai basilikaa
- Paahda leipä paahtimessa tai parilapannulla.
- Pane leiville ruokalusikallinen peruna- ja punajuurisalaattia. Asettele paahtopaistiviipale kauniisti salaattien päälle.
- Koristele leipä suolakurkulla ja vadelmilla tai kirsikkatomaateilla. Viimeistele tuoreella yrtillä.
Viinivinkki:
Paistin kaveriksi sopii täyteläinen, keskitanniininen, suklainen ja tumman kirsikkainen australialainen shiraz-punaviini, Grant Burge Barossa Ink Shiraz 2019, 13,90 e
Suu makeaksi paistin jälkeen?
Kahden aineksen suklaamousse
100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus yli 70 %)
2 dl kuohukermaa
- Paloittele suklaa ja sulata se 1/2 dl kuohukermaa kattilassa tai mikrossa. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä.
- Vaahdota loput kermasta ja nostele kermavaahto sulan, jäähtyneen suklaan sekaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.
- Jaa suklaavaahto esimerkiksi neljään espressokuppiin ja anna hyytyä viileässä tunnin ajan.
- Tarjoa suklaavaahto vahvan espressokahvin kanssa.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Paahtopaistia isänpäiväksi