MAINOS | Le Gruyère AOP
MAINOS |  Himahella

Cheese & Chips - koukuttavan hyvää

Cheese & Chips – Le Gruyère AOP -juustoa ja juuresranskalaisia. © Tiina Rantanen

Fish and chips on tunnettu brittiläinen klassikkoruoka, jossa on uppopaistettua kalaa ja ranskalaisia perunoita. Viime vuosina vegepaikoissa on nähty myös Lähi-idän keittiöstä innoituksensa saaneita juustoranskalaisia. Niinpä Himahellan keittiössä yhdistettiin klassikoruoka ja trendiherkku. Tulokseksi saatiin katuruokahenkinen juustoruoka, Cheese & Chips.

Le Gruyère AOP -juusto on sveitsiläisten ylpeys. © Tiina Rantanen

AOP eli alkuperätakuu kertoo mistä juusto on kotoisin

Le Gruyère AOP –juuston herkullisen maun salaisuus piilee alppimaisemissa laiduntaneiden lehmien lypsämässä raakamaidossa sekä juusto- ja kellarimestarien ammattitaidossa, joka on periytynyt perheyrityksissä sukupolvelta toiselle. Aidon, vähintään viisi kuukautta kellarikypsytetyn Le Gruyére -juuston tunnistat AOP- eli alkuperätakuu-merkinnästä. Se on merkki tinkimättömästä laadusta juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa.

Cheese & Chips

eli uppopaistettua juustoa ja juuresranskalaisia

2 annosta

lihaton

200 g Le Gruyère AOP -juustoa

1 dl vehnäjauhoja

1 tl sumakkia  tai 1/2 sitruunan raastettu kuori

1 kananmuna

450 g juuresranskalaisia ( itse tehtyjä tai pakaste (mm. Pirkka))

(4 varsiparsakaalia)

Uppopaistamiseen

rypsiöljyä

Lisäksi

tuoretta minttua

granaattiomenan siemeniä

minttu-jogurttikastiketta

  1. Aloita jogurttikastikkeesta. Ohje alla.  Anna maustua ranskalaisten valmistamisen ajan.
  2. Mittaa vehnäjauhot kulhoon ja mausta jauhot sumakilla tai raastetulla sitruunankuorella.  Sumakki on Lähi-idän keittiössä käytettävä mauste, jonka happoinen maku muistuttaa sitruunaa tai viinietikkaa. Maustetta saa etnokaupoista ja hyvin varustetuista marketeista.
  3. Leikkaa Le Gruyère -juusto tangoiksi ja pyörittele jauhoseoksessa. Kasta juusto vatkatussa kananmunassa ja pyörittele uudestaan vehnäjauhoissa. Anna tankojen kuivahtaa juuresranskalaisten kypsentämisen ajan. Voit kypsentää juuresranskalaiset uunissa alla olevan ohjeen mukaan tai uppopaistamalla ne öljyssä. Kypsennä juuresranskalaisia 180-asteisessa öljyssä viitisen minuuttia, ota ne hetkeksi pois öljystä ja kypsennä uudestaan kunnes ne ovat saaneet väriä. Ripottele päälle hieman sormisuolaa. Pidä ranskalaiset lämpiminä juustotankojen kypsennyksen ajan. (Mikäli haluat annokseen lisäväriä, kypsennä varsiparsakaalia muutama minuutti öljyssä ja lisää ne juuresranskalaisten päälle.)
  4. Uppopaista juustoranskalaisia kuumassa öljyssä pari minuuttia. Valuta ranskalaisia hetki talouspaperilla ja pane juuresranskalaisten kanssa tarjoiluastiaan. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä ja revittyjä mintunlehtiä. Tarjoa minttu-jogurttikastikkeen kanssa

Minttu-jogurttikastike

noin 2 dl

gluteeniton, lihaton

2 dl kreikkalaista jogurttia

2 rkl silputtua tuoretta minttua

1- 2 rkl granaattiomenan siemeniä

1/ rkl hunajaa

1 rkl sitruunamehua

1/8 tl mustapippuria

1/2 tl suolaa

  1. Sekoita ainekset keskenään.
Juuresranskalaiset voi valmistaa itse tai ostaa pakasteena.

Kotitekoiset juuresranskalaiset

neljälle

kasvis, laktoositon, gluteeniton

450 g porkkanaa

300 g punajuuria

250 g palsternakkaa

1/2 dl öljyä

1/2 tl suolaa

1/8 tl rouhittua mustapippuria

  1. Kuori juurekset ja leikkaa ne ohuiksi pitkiksi tikuiksi. Pyörittele kasvikset öljyssä, suolassa ja pippurissa. Levitä pellille leivinpaperin päälle.
  2. Paista juuresranskalaisia 225-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Kääntele kypsennyksen loppupuolella ja nosta lopuksi uunin ylätasolle, jotta ranskalaiset saavat hieman väriä.

Juomavinkki

© Alko

Cheese & Chipsien kaveriksi sopii mainiosti olut, joko lager tai ale. Viinin ystävälle maistuu mehevä ja hilloinen punaviini, esimerkiksi australialainen Plan B 2017, 13, 99 e

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Cheese & Chips - koukuttavan hyvää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *