Himahella

Churrovohvelit maistuvat kanelilta

Churrovohveleissa maistuu kaneli. © Tiina Rantanen

Churrovohvelit maistuvat herkullisesti churrojen tapaan kanelilta, mutta uppopaistamisen asemesta herkku valmistuu vohveliraudalla. Nauti vohvelit suklaakastikkeen tai kermavaahdon ja mansikoiden kanssa.

Maaliskuun 25.päivä on Ruotsissa suuri vohvelipäivä, jolloin vohveleilta ei voi välttyä. Vohveleita syödään länsinaapurissa muutenkin perjantaisin, mutta vuoden tärkein vohvelipäivä on Marian ilmestymispäivä.

Suomen vohveli-sana juuret juontavat Ruotsiin, siellä herkun nimi on våffla. Siitä päästään helposti puolestaan ruotsinkielen nimitykseen vår fru, joka on toinen nimitys neitsyt Marialle. Näin siis Marian päivästä, Vårfrudagenista tuli våffeldagen eli vohvelipäivä.

Jenkeissä vohvelipäivää vietetään 24.elokuuta, jota pidetään vohveliraudan keksimispäivänä.  Näin kertoo meille Wikipedia.

Blondikeittiössä vohvelit saivat espanjalaisen twistin, kun vohvelitaikinaan sekoitettiin samoja makuja kuin on uppopaistetuissa churroissa. Kotikeittiössä saman makuelämyksen saa helpommin loihdittua vohveliraudalla.

 

Churrovohvelit

VOHVELITAIKINA

3  kananmunaa

4 dl maitoa tai maustamatonta jogurttia

1 dl kivennäisvettä

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 rkl sokeria

1 rkl kanelia

1/4 tl jauhettua inkivääriä

1/4 tl muskottipähkinää

50 g sulatettua voita

  1. Sekoita kaikki ainekset. Anna taikinan turvota puoli tuntia.
  2. Kuumenna vohvelirauta.
  3. Paista taikinasta vohveliraudalla paksuja vohveleita. Lisää pannuun tarvittaessa voita.
  4. Jaa kuuma vohveli neljään osaan. (Halutessasi voit voidella vohvelit voisulalla ja pyöräyttää kanelisokerissa.)
  5. Tarjoa vohvelit kuumina suklaakastikkeen/vaahterasiirapin, kermavaahdon ja viipaloitujen mansikoiden kanssa.

Pullavohvelit on blogihitti

Pullavohveleita on nähty blogipostauksissa niin meillä kuin maailmalla. Viimeksi pistin ihan tavalliset, letuiksi kaulitut pikkupullat vohveliraudan väliin. Taikinan olin tosin maustanut sitruunankuoriraastella kardemumman asemesta. Molempiakin voi toki käyttää rinnan.

Pullataikinaa vohveliraudalla paistettaessa olisi hyvä, että rauta ei olisi sitä äkäisintä sorttia, jotta taikina ehtii kypsyäkin. Pulla vaatii myös hieman rasvaa paistettaessa, minä käytin juoksevaa margariinia, mutta voi on aina voita.

Pullataikinaa myydään valmiina pakasteenakin, joten laiskin leipuri nappaa sen mukaansa kaupan pakastealtaasta. Sitten vain herkuttelemaan ”uunituoreesta” pullasta hillon ja jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Churrovohvelit maistuvat kanelilta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *