Himahella

Elämäntavat uusiksi - Kesän jälkeen takaisin ruotuun

© Tiina Rantanen

Elämäntaparemonttia on takanani nyt miltei 1 1/2 vuotta ja homma jatkuu yhä. Tosin loppusuora on jo auennut. Motivaatio on edelleen korkealla, vaikka tämän suven olen ottanutkin hieman löysemmin rantein! Kesä on aina hilannut vaa´an lukemia ylöspäin, sillä herkuttelu kuuluu olennaisesti kesään. Onhan satokausi parhaimmillaan, grilli kuumimmillaan ja kesälomalla tulee nautittua alkoholijuomiakin enemmän kuin muina vuodenaikoina.

Almanakakka näyttää jo elokuuta, sähköpostilaatikko on alkanut kilahdella kiihtyvään tahtiin ja ystävätkin palaavat kaupunkiin. Vielä muutama viikko tätä kesän ihanuutta ja sitten arkirutiinit pyörivät taas täysillä. Painonhallinnassa on nyt aika hypätä puntarille ja todeta vallitseva tilanne. Muutama kertynyt kesäkilo on helppo pudottaa, mutta jos asialle ei tee mitään, rasva muuttuu helposti talvivarastoksi elimistöömme!

Tässä ohjeet, jolla pari kesäherkuttelulla kertynyttä kiloa saa nopeasti pois, mutta elämäntaparemonttia sillä ei tehdä!

Kesäkiloille kyytiä – noin 1000 kcal päivä

Berry Bowl sisältää rahkajogurttia, joka on maustettu sitruunatahnalla ja vaniljalla. Päällä sesongin marjoja. © Tiina Rantanen

Elämäntaparemontin viisi kulmakiveä

1 1/2 vuoden aikana itselleni painontarkkailusta on muodostunut rutiini. Se perustuu viiteen kulmakiveen, joista kaikista olen kirjoittanut täällä Himahellassakin.

  1. Ateriarytmi eli syön viisi ateriaa päivässä. Tällöin veren sokeritaso pysyy tasaisena ja niitä Bensis syttyi palamaan -tilanteita käy todella harvoin. Nautin päivässä  1500 kcal verran  ruokaa jaettuna viidelle eri ateriaille: aamupalalle, lounaalle, välipalalle, päivälliselle ja iltapalalle. Ateriarytmi on ollut minulle se eniten opettelua vaatinut seikka!
  2.  Annoskoko ja se ravitsemussuositusten mukainen lautasmalli. Pyrin täyttämään lautaseni lautasmallin mukaisesti. Proteiiniä löytyy ruokavaliostani 80 gramman verran. Tämä on tärkeää siksi, että painon pudotessa lähtisi vain läski, eikä lihas. Yritän syödä hitaasti ja hyvin pureskellen, jotta vatsani ja aivoni ovat kylläisyysasteesta samaa mieltä. Ruokailulle pitäisi siksi varata aikaa sellaiset 20 minuuttia. Lopetan syömisen, kun vatsani ilmoittaa olevansa tyytyväinen. En santsaa. Tämäkin on vaatinut suurta tahdonlujuutta!
  3. Nesteytys eli yritän muistaa juoda riittävästi. Eli käsilaukussani on nykyisin aina vesipullo. Kehonkoostumusmittaus kertoi, että elimistöni kärsii kuitenkin kuivuudesta! Eli 1 1/2- 2 l vettä pitäisi hörppiä päivän aikana. Aineenvaihduntakin pelaa paremmin kun nesteytys on kunnossa!
  4. Liikunta on nykyisin tärkeä osa elämääni. Treenaan 4-6 kertaa viikossa. Se auttaa luonnollisesti painonhallinnassa, mutta samalla kohonnut peruskunto antaa kummasti lisävirtaa muuhunkin elämään. Nukkumatinkin unihiekka toimii paljon paremmin! Kesän aikana paino on pudonnut vain pari kiloa, mutta mittanauha ja vaatteet kertovat omaa kieltään liikunnan merkityksestä kiinteytymiselle!
  5. Ystävien tuki on ollut elintärkeää! Ilman oman haippiryhmäni tsemppausta en olisi onnistunut tässä projektissa! Lisäksi pieni kilpailu kilojen kadottamisessa tekee vain hyvää motivaatiolle. Jos kaveri näyttää törkeän hyvältä, miksi minäkin en pistäisi parastani päästäkseni samaan!

Lue myös

Elämäntavat uusiksi – Mistä löytäisin sen motivaation?

Elämäntavat uusiksi – Lopeta laihdutus, aloita elämä

Elämäntavat uusiksi – Ruokarytmi ja 1500 kcal dieetti

Elämäntavat uusiksi – Annoskoko ja kevyet keitot

Elämäntavat uusiksi – Alkoholi ja sosiaalinen juominen

Elämäntaparemontti lukuina

Laihduttaminen ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii motivaatiota ja keskittymistä asiaan. Kun aikaa kuluu riittävästi, elämäntaparempasta tulee rutiini. Tämän on tarkoitus olla nyt elämäni viimeinen laihdutuskuuri!

Ja sitten ne konkreettiset luvut: 1 1/2 vuodessa olen pudottanut painoani nyt 37 kiloa. Homma jatkuu, sillä ns. ihannepainoon ja painoindeksiin 25 on matkaa vielä 7-10 kiloa. Kesä ei tuonut lisäkiloja, mutta niitä katosi vain kaksi. Koska matkustan paljon, vertaan kadotettuja kiloja matkalaukkuihini. Olen raahannut mukanani kahta isoa, melkein 20 kiloa painavaa matkalaukkua joka ikisellä askeleellani! Nyt jalkakin nousee huomattavasti kevyemmin! Ja virtaa riittää vaikka pienelle kylälle!

Sanotaan, että paheiden summa on vakio. Syömisaddiktioni näyttää vaihtuneen shoppausaddiktioon! Olen ostanut tänä kesänä mm. 15 kesämekkoa ja tyylini on täysin erilainen kuin aikaisemmin. Näkemiin A-linjaiset tunikat ja legginsit! Haluan taas näyttää naiselta! Koska todellakin olen sen arvoinen!

Kesällä pitää nauttia elämästä kaikilla aisteilla!

Elämäntaparemontti -terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elämäntavat uusiksi - Kesän jälkeen takaisin ruotuun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *