Himahella

Emma Gaalan kisastudio: Haudutettua lampaanpotkaa ja sitruunamisua

Blonditiinan haudutetut lampaanpotkat ja bataattisose. © Tiina Rantanen

Lauantaina 3. helmikuuta oli perheessäni jännä päivä.  Poikani bändi eli räppäripumppu Gasellit oli ehdolla Emma Gaalassa kahdessa sarjassa: Vuoden yhtye ja Vuoden Hip Hop. Olinkin pyytänyt ystäviäni kotini kisastudioon seuraamaan suoraa lähetystä ja jännittämään kanssani. Ja totta kai etkoilimme ja jatkoilimme yhteisen ruokapöydän ääreessä.

Emmat eivät vielä tällä kertaa muuttaneet Gasujen studiolle, sillä potin näissä sarjoissa korjasivat Haloo Helsinki ja JVG.  Mutta kovassa sarjassa pojat jo painivat. Mamma on tosi ylpeä heistä kaikista, vaikka vain yksi onkin omaa lihaa ja verta.

Gasellit olivat Emma Gaalassa ehdolla kahdessa sarjassa Vuoden yhtye ja Vuoden Hip hop.

Mutta koska tuli valmistettua aika herkku illallinen kavereilleni, niin pistetään helmikuisiin illanistujaisiin sopivat ohjeet jakoon muidenkin iloksi.

Alkupalaksi valmistin valkosipulietanoita voitaikinapannussa. Ohje on niin helppo, että onnistuu jokaiselta tumpelolta, vaikka keittiössä ei juuri olisi käynytkään.  Ajatus lähti siitä, että Lidlissä oli etanat tarjouksessa, mutta Blondikeittiön varustukseen kuuluu  vain yksi etanapannu. Niinpä tein pannut itse! Kätevä emäntä kun olen.

© Tiina Rantanen

Ohje menee näin: jaa  275 g tuorelehtitaikina  neljään osaan ja tee jokaiseen levyyn korkilla kuusi koloa. Voitele levyt munalla, koristele siemenillä. Pistä jokaiseen koloon pakastettu valkosipulietana , kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes taikina on kullankeltainen! Tarjoa heti. Kuusi etanaa on sopiva annoskoko alkupalaksi, mutta jos tarjoat etanoita iltapalana vaikkapa salaatin kanssa, 12 on sopiva annoskoko.

Jos ihmettelet, miten tuo annos syödään, niin annan pari vinkkiä: kaiva etanat koteloistaan cocktailtikun avulla, kaada valkosipulivoi ”etanapannulle” ja nauti se leipänä.

Juomaksi etanoiden kanssa nautimme  Laroche Petit Chablis -valkoviiniä, 19, 39 e. Etanoille sopii myös Gamay-rypäleistä tehty Burgundin kevyempi beujolais-punaviini tai pinot noir.

© Alko

 

Pääruoaksi hauduttelin lampaanpotkia ystävättäreni toivomuksesta. Ne pistin päivällä jo hyvissä ajoin uuniin, joten liha hajosi lautasella kun sille vain näytti haarukkaa. Lampaanpotkien kaveriksi tein bataattisoseen, jonka maustoin piparjuurituorejuustolla ja wasabilla. Kuva ruoasta on postauksen aloituksessa. Molemmat ohjeet löytyvät neljä vuotta sitten ilmestyneestä keittokirjastani Lauantaina lautasella -herkuttelua ystävien kanssa (Readme, 2014). Olihan lauantai, ystäviä pöydän ympärillä ja meneillään paras pataruokien sesonki!

© Tiina Rantanen

Haudutettua lampaanpotkaa

Ohje kirjasta: Lauantaina lautasella – herkuttelua ystävien kanssa

4 lampaan- tai karitsanpotkaa

voita tai öljyä

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

½ l vettä

4 rkl lihafondia

4–5 dl punaviiniä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

1-2 laakerinlehteä

2 rkl kuivattuja sieniä

Lisäksi

pala palsternakkaa

8–10 pikkusipulia

2–3 porkkanaa (eri värisiä)

pala selleriä

4–5 valkosipulinkynttä

2–3 rkl tummaa kastikesuurusta

ripaus mustapippuria

  1. Ruskista lampaanpotkat voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele potkat pataan. Kaada vesi paistinpannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon lihafondi ja punaviini, ja kaada neste pataan. Lisää rosmariininoksat, laakerinlehdet  ja kuivatut sienet. Peitä pata kannella ja anna potkien hautua 150-asteisessa uunissa tunnin verran.
  2. Kuori ja paloittele kasvikset. Pikkusipulit ja valkosipulinkynnet voi panna pataan kokonaisina. Lisää kasvikset pataan ja jatka kypsentämistä vielä noin 1 ½ tuntia tai kunnes liha irtoaa luusta. Mikäli kypsennät padan matalammassa lämpötilassa eli 125 asteessa, pata viihtyy uunissa mainiosti 3-4 tuntia.
  3. Nosta potkat reikäkauhalla vadille kasvisten kanssa. Suurusta liemestä kastike. Tarkista suola.

Bataatti-piparjuurisose

1 kg bataattia

suolaa

100 g piparjuurituorejuustoa

1 tl raastettua piparjuurta tai wasabia (tilkka kuumaa maitoa)

  1. Soseuta kuoritut ja suolavedessä pehmeäksi keitetyt bataatit. Lisää joukkoon tuorejuusto ja piparjuuriraaste. Mikäli sose on liian paksua, lisää joukkoon tilkka keitinlientä tai kuumennettua maitoa. Tarkista suola.

 

Lampaanpotkien kanssa nautimme bordeauxin punaista eli  Château Fontesteau 2011 -punaviiniä, 16, 39 e.

La dolce vita- suut muikeaksi misulla!

© Tiina Rantanen

Emmat oli jo jaettu, kun pääsimme jälkiruokiin asti. Olin saanut kokeiltavakseni uutta kermalikööriä eli Wana Tallinn Ice Creamia. Niinpä päätin testata sitä sitruunaiseen tiramisuun, jota olen tarjonnut useasti dinnereillä. Mm. jouluaattona pojalleni.

Jälkiruoka on helppo, sillä se tehdään valmiiksi jo edellisenä päivänä ja tarjoilupäivänä vain koristellaan. Perjantaina kaupassa käydessäni löysin myös Pirkka-uutuustuotteen, joka ilahdutti minua kovasti. Marjatriossa yhteen rasiaan oli pistetty juuri jälkiruoan koristeluun tarvittava määrä pensasmustikoita, vadelmia ja mansikoita. Tällaisista tuoteinnovaatiosta pidän kovasti! Voin paljastaa, että tuo vuoallinen misua saatiin tuhottua neljään henkeen, vaikka kyllä siitä pitäisi ainakin kuudelle riittää.

Ohje: Lapsilta kielletty sitruunamisu

© Tiina Rantanen

Sitruunamisun voi nautti kahvin kanssa, mutta me tyhjensimme Vana Talllin Ice Cream -kermalikööripullon  loppuun jälkiruoan kyytipoikana. Eli pullollinen juomaa riitti niin kakkuun kuin misun kaveriksi. Kermalikööri on parhaimmillaan jääkaappikylmänä tai jopa jäiden kanssa.  Aika kiva tarjottava vaikka tulevana ystävänpäivänä!

© Alko

 

Gaalaterveisin

Blonditiina eli proud mama

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Emma Gaalan kisastudio: Haudutettua lampaanpotkaa ja sitruunamisua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *