Himahella

Ensipuraisu Hakaniemen Lasihallista

© Tiina Rantanen

Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus alkaa 2018 alussa ja remontin on tarkoitus valmistua vuonna 2020. Peruskorjauksen aikana hallin toiminta jatkuu väliaikaisissa tiloissa Hakaniemen torilla, Hakaniemen Lasihallissa. Lasihalli avasi ovensa maanantaina 22. tammikuuta. 

 Vuonna 1914 valmistunut Hakaniemen kauppahalli on viimeksi peruskorjattu 1970-luvulla, joten ei ole ihme, että remontille onkin jo tarvetta. Hakaniemen halli sulki loppiaisena ovensa, ja sen jälkeen kauppiaat muuttivat hallin viereen rakennettuun väliaikaiseen paviljonkiin remontin ajaksi. Alunperin evakon suunniteltiin kestävän puolitoista vuotta, sitten pari. Viimeisimmät uutiset kertovat, että väistötilassa tehdään hallikauppaa seuraavat kolme vuotta. Hallikauppiaista valtaosa muutti väistötiloihin.

Hakaniemen väistötila on jo ehditty nimetä Hakaniemen Lasihalliksi. Lasihalli avasi ovensa yleisölle maanantaina 22.tammikuuta. Herkkua oli myös uutinen, että Lasihalli on avoinna arkisin 8-20 ja lauantaisin 8-18. Eli työssäkäyvät duunaritkin ehtivät halliin ostoksille. Kauppojen omat aukiolot kannattaa kuitenkin tarkistaa. Pakkohan siellä oli piipahtaa jo avajaispäivänä katsomassa, että mikä oikein on uuden hallin meininki.

© Tiina Rantanen

Ilmava lasipaviljonki

Väistötila on paalujen varaan rakennettu, teräsrunkoinen elementtirakennus. Myyntihallin seinät ovat osittain lasia ja koko rakennus on verhottu tummanharmailla pystysuuntaisilla puusoiroilla, jotka muun muassa suojaavat sisätiloja liialta lämpenemiseltä kesällä. Väistötilan pääsuunnittelija on arkkitehti Jorma Öhman Arkkitehtitoimisto NVØ Ky:stä.  Yleisilme hallissa kävellessä oli ilmava ja valoisa. Myymälät erottuvat toisistansa värityksensä perusteella.

© Tiina Rantanen

Kauppiaiden toiveesta elintarvikkeiden myyntipaikat on sijoitettu hallin pohjoispäätyyn eli lähemmäksi oikeaa hallia ja muut, muun muassa käsityöläisten myyntipaikat ovat väistötilan eteläosassa. Oli  mukava katsella myös ns. toisen kerroksen tarjontaa, sillä aika harvoin Hakiksen hallin yläkerrassa tuli käytyä. Niinpä ensivisiitillä mukaan tarttui jo pari erinomaista kirpputorilöytöä, jotka debytoivat tulevaisuudessa jonkin median ruokakuvissa.

© Tiina Rantanen

Suosikkikauppiaani olivat saaneet jo  myyntipisteensä katseenkestävään kuntoon. Tutut myyjät seisoivat Reinin lihatiskin takana, Deli Delin ranskalaiset herkut olivat kauniisti esillä ja Marja Valon vihannestiskin salaatit näyttivät syötävän raikkailta. Lentävä lehmä -juustokaupan naisetkin moikkasivat juustojensa keskeltä. Monilta tiskeiltä huikattiin iloiset tervetulotoivotukset uuteen halliin. Palvelu on aina ollut keskiössä Hakiksen hallissa.

© Tiina Rantanen

Mutta ensivisiitillä suurimman vaikutuksen ruokafriikkiin teki  keskellä hallia sijaitseva kalaherkkujen erikoismyymälä Marja Nätti kahviloineen.  Heti kättelyssä antaisin sille maininnan: ”Lasihallin helmi”. Kauniisti laitetut, runsaat tiskit suorastaan vaativat kulinaristia avaamaan lompakkonsa. Kahvilan vitriinin herkkuja katsellessa oli vaikea arpoa mitä ottaisi, mutta ikiklassikko, katkaraputornileipä, 10 e, vei tälläkertaa erävoiton. Ja se oli juuri sellainen kuin katarapuleivän pitääkin olla eli  rapuja oli riittävästi ja ne olivat tuoreita.

© Tiina Rantanen

Kahvilan seinällä on liitutaululla lounaslista, josta löytyy kalaisia herkkuja. Kollegani, ruokatoimittaja Marita Joutjärven lounasvalinta, perhosjättiravut, 16,50 e, olivat nekin todella herkullisia. Ravut tarjottiin tsatsikityyppisen jogurttikastikkeen kanssa.

© Tiina Rantanen

Tuhannen taalan paikka esitellä osaamistaan

Luonnollisesti  uusi Lasihalli herättää nyt kiinnostusta niidenkin helsinkiläisten keskuudessa, jotka eivät ole olleet Hakiksen hallin vakituisia asiakkaita. Niinpä kauppiailla on nyt tuhannen taalan paikka koukuttaa Lasihallissa käyskentelevät ihmettelijät uusiksi kanta-asiakkaiksi. Tiskien pitää olla tip-top kunnossa ja visuaalisen ilmeen ostamaan viettelevä. Avajaispäivänä ihan kaikki asiat eivät olleet joka myyntipisteessä vielä paikoillaan, mutta siihen pitäisi pyrkiä nyt mahdollisimman nopeasti. Turhat pahvilaatikot keräyspisteeseen ja muoviset GN-vuoat varastoon!  Nyt on oikeasti näytön paikka.

© Tiina Rantanen

Erityiskiitokset visuaalisuudesta ja kauniista esillepanosta haluan antaa korkkituotteita myyvälle Cork-myymälälle.  Se on ehkä hallin tyylikkäin liike ja jokainen tavara oli kauniisti esillä sille kuuluvalle paikalla.

Lasihalliterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ensipuraisu Hakaniemen Lasihallista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *