Himahella

Epic Foods on Pohjoismaiden ensimmäinen on line -ravintola

Epic_laatikot

Slow food, fast delivery – mainostaa Epic.fi -sivusto palveluaan nettisivustonsa kansilehdellä. Tarjolla on huippukokkien reseptillä tehtyä ns. parempaa kotiruokaa kotiovelle tai toimistoon kuljetettuna.

Marraskuussa 2015 Espoon Tapiolaan avattiin Pohjoismaiden ensimmäinen vain netissä toimiva ravintola. Epic Foods valmistaa ruoat omassa keittiössään ja jakelee ne netistä tai aplikaatiolla ruoan tilanneille asiakkaille biokaasulla toimivilla autollaan. Varsinaista ravintolaa, jossa voisi ruokailla paikan päällä, ei ole. Siinä suhteessa konsepti poikkeaa take away -tarjonnasta tai autokaistosta. Ruokalistasta vastaa kaksi tunnettua ja palkittua keittiömestaria, Petteri Luoto ja Marko Laine. Heidän ruokiaan on voinut syödä Savoyssa, Palacessa tai Kämpissä. Alan miehiä siis.

Petteri Luoto ja Martti Paatela, Epic Foods
© Tiina Rantanen

Vähän parempaa kotiruokaa

”Olemme reilun vuoden ikäinen startup. Tiimiimme kuuluvat Michelin-kokki, ydinfyysikko, ohjelmoija, asiakaspalvelija ja keittiöjengi. Sekä tietty kaupungilla sinkoilevat lähettimme”, Epicin toimitusjohtaja Martti Paatela kertoi kutsuvierastilaisuudessa.

”Koska pystymme pitämään kiinteät kulut pieninä, annoshintamme ovat noin 10 euron luokkaa ja ruoan keskimääräinen toimitusaika on 24 minuuttia. 100 päivän aikana vain kaksi tilausta sadasta on venynyt tuntiin”, Paatela jatkoi. ” Ajattelemme myös ekologisesti. Pyrimme  minimoimaan hiilijalanjälkemme käyttämällä biokaasuautoja, kierrätettäviä pakkauksia, sekä kiinnittämällä huomiota ruokahävikkiin.”

Epicin liikeideana ideana on tehdä ja tarjota ”vähän parempaa kotiruokaa”. Ruoat valmistetaan tuoreista raaka-aineista ja ilman lisäaineita.

” Epic tarjoaa klassikkoruokia kansainvälisellä twistillä. Maku ja laatu edellä mennään ”, Petteri Luoto kertoi esitellessään illan ruokalistaa, josta osa oli suoraan keskiviikon 11.5 lounasmenulta.

Eeppinen illalliskokemus

Alkuun maistoimme Vaaleaa tryffelillä maustettua herkkusienikeittoa, 7,90 e. Maku oli erinomainen, tryffeli maistui viettelevästi, mutta tietty hieman huvitti lusikoida keittoa pahvimukista illallispöydässä ja itävaltalaisen lempparini, Lethin Simply WOW! -valkoviinin kanssa.

epic_keitto

Pääruokana oli Miso Salmon, eli paahdettua miso-marinoitua lohta, sakekastiketta, seesamilla maustettua riisiä ja paksoi-siitakesienipaistosta. Oikein hyvä lohiannos, jonka kruunasi erinomainen kastike. Voissa ei oltu säästelty.

Epic_lohi

Chimichurri Chicken sisälsi Jerk-maustettua kanaa, bataattilohkoja ja chimichurri-salsaa. Ehkä tämä annos oli eniten minun suuni mukainen. Juuri sellaista parempaa kotiruokaa mitä luvataankin. Mausteet olivat Jerkissä kohdallaan ja broileri mureaa.

Epic_kana

Vegevaihtoehto oli Caesar Lebanese eli libanonilaisen kasvissalaatti. Salaatissa mm. munakoisoa, minttua, korianteria, granaattiomenan siemeniä ja talon oma parmesaanikastike, joka oli niin herkullista, että teki mieli nuolla muovikuppi. Mutta keskustelimme pöytäseurueen kanssa annoksesta ja sen koosta. Yksi savustettu munakoisoviipale ei vielä nälkää veisi, muu kun oli salaattia ja maissilastuja.

” Tähän kun heittäisi lisäksi vaikkapa maustettua nyhtökauraa, niin saataisi sitä proteiiniakin mukaan”, kollega kommentoi.

Epic_vege

Kaikkien pääruokien hinta on listalla sama, 10,90 euroa.

Jäliruokana oli todellinen klasari, Sofia´s Pancake eli ihan perinteinen pannukakku vaniljaisen tuorejuustokreemin ja mansikkahillon kanssa. Voiko se olla huonoa? Annos on kuulemma usein torstaisin ruokalistalla.

Epic_pannari

Mitä, missä, milloin

Epic toimittaa ruokaa Helsinkiin ja itäiseen Espooseen. Listalta löytyy päivittäin vain kolme annosvaihtoehtoa. Joka päivä on tarkoitus tarjota gluteeniton, laktoositon ja kasvisvaihtoehdot.

Käytännössä tilaaminen toimii seuraavasti: Valitse ensin menusta yksi tai useampi päivän annoksista ja kirjoita tilaukseen osoitteesi. Kun tilaus lähtee tienpäälle, saat toimitusajan puhelimeesi tekstarilla. Ovikelloa soittavalle lähtille voi maksaa korteilla, käteisellä tai lounasseteleillä.

Ruokien kuljetus on suunniteltu yhteistyössä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa. Eviran säädösten mukaan ruoat saavat olla matkalla maksimissaan neljä tuntia.

”Autoissamme on kuumalämpölaatikot kuumakuljetusta ja kylmät kylmäkuljetusta varten,” Paatela summaa.

Epic_miljöö

Eeppinen illallinen oli juuri sitä mitä lupasikin, ns. parempaa kotiruokaa. Tai riippuu tietty kotikokista. Voihan kotonakin keittää Michelin-kokki. Mutta jos olen rehellinen, kertakäyttöastioista syöminen toi tällaisen nillittäjän mieleen lentokoneruokailun, vaikka pakkaukset modernisti suunniteltuja olivatkin. Mutta jos kyseinen visuaalinen haitta ei häiritse kulinaristista elämystä, antaa palaa.

Teveisin Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Epic Foods on Pohjoismaiden ensimmäinen on line -ravintola

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *