Himahella

Seinäjoki - Suomen Ruoka- ja juomaprovinssin pääkaupunki

 

Vaikka olenkin pesunkestävä stadilainen ja asfalttiruusu, olen jo vuosia sitten löytänyt itsestäni wannabe-pohjalaisen. Kun jotakin osataan, siitä ei hävetä kertoa muillekin. Nämä Suomen tuotteistaan ylpeät ”italialaiset” eli Etelä-Pohjanmaan tarmokkaat yrittäjät ovat ristineet maakuntansa komiasti Ruokaprovinssiksi, sillä Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla kasvaa suuri osa Suomen ruoasta. Niinpä otin innolla vastaan Ruokatoimittajat ry:lle esitetyn kutsun tutustua Ruoka- ja juomaprovinssin tuottajiin huhtikuisena viikonloppuna.

”Meillä ruoka on jännittävää, sillä se kertoo paikallisten yrittäjien intohimosta ja maailman pohjoisimman maatalousmaan ammattiylpeydestä. Ruoan juurilla ei ole vain tarinoita, vaan kokonainen kulttuuri: ihmiset, jotka jatkuvasti uutta luoden elävät siitä hyvästä, jonka maa meille antaa,” taustoittaa Ruokaprovinssin matkailuesite. ”Tavoitteena on, että Ruokaprovinssin ruoka- ja juomayrittäjät tarjoavat unohtumattomia makuelämyksiä käsi kädessä lähialueen tuottajien kanssa. ”

Etelä-Pohjanmaa on aakeeta laakeeta. © Tiina Rantanen

”Matkailumielessä Seinäjoki tunnetaan parhaiten suurista kesätapahtumista, kuten Provinssista ja Tangomarkkinoista, jotka tuovatkin runsaasti vierailijoita kaupunkiin. Seinäjoki on maailmanlaajuisesti tunnettu myös Alavar Aallon suunnittelemasta hallinto- ja kulttuurikeskuksesta”, kertoo Ruokamatkailu Into Seinäjoki Oy:n projektipäällikkö Suvi Takala.

 Etelä-Pohjanmaan asukasluku on 4 % koko Suomen asukasluvusta. alueella sijaitsee liikevaihdolla mitattuna 16 % Suomen elintarviketeollisuudesta. Lakeuksien tuotannosta 2/3 viedään muualle Suomeen.

Vahvasta elintarvikemaakunnasta on kasvanut myös Suomen Juomaprovinssi. Lähellä sijaitsee niin Altian Koskenkorvan tehdas, Kyrö Distellery Company, Punaisen tuvan viinitila, Mallaskosken panimo sekä lukuisia muita pienempiä panimo- ja viinivalmistajia.

Talriikki – paikallisia makuja ja rinkkejä

Talriikin tarjoamat lähiruoasta valmistetut cocktail-palat olivat reissun parasta A-ryhmää! © Tiina Rantanen

Talriikki on Original Sokos Hotel Vaakunan ravintola Seinäjoen ytimessä. Ravintolan tarjonnassa näkyy vahvasti eteläpohjalainen Ruokaprovinssi ja kotimaisuus. Ravintolan annoksissa on hyödynnetty oivaltavasti lähellä tuotettua ruokaa ja satokautta, kuten esimerkiksi nokkosta, pihlajanmarjoja ja sirkkoja.

Pääsimme maistelemaan Talriikissa lähituottajien herkuista koottuja cocktail-paloja sekä ravintolan omaa Koskenkorva 25 -rinkkiä. Siis luit oikein, rinkkiä. Puolukka-kossupohjaisen juoman nimi viittaa siihen, että Altian Koskenkorvan tehtaille Talriikista on matkaa 25 kilometriä.

Juuri uusittu hotelli on myös suositeltava paikka majoittumiseen Ruokaprovinssi -turneen aikana. Huoneeni ikkunasta avautui näkymä Seinäjoen pienemmälle torille.

www.raflaamo.fi/fi/seinajoki/talriikki-seinajoki

Rye-Rye -ilta Kyrö Distellery Companylla

Kyro Distillery on pysähtymisen arvoinen paikka Isossakyrössä.  Tislaamokierroksen veti Toni ”Tonto” Sivula. © Tiina Rantanen

Kyrö Distillery on kansainvälisiä palkintoja voittanut ruistislaamo Isossakyrössä. Tislaamo ja vierailukeskus sijaitsevat vanhan osuusmeijerissä, jossa on valmistettu aikaisemmin kaikille tuttua Oltermanni-juustoa.

Kyröllä olen piipahtanut aikaisemminkin, ja Kyrön tarinan voi lukea jo aikaisemmin kirjoittamastani postauksesta täältä.

Kyrössä uskotaan rukiin voimaan

Ravintolan aukioloaikoina vierailijoilla on mahdollisuus osallistua tislaamokierrokselle, tastingiin sekä päästä nauttimaan yrityksen tuotteista ja paikallisista raaka- aineista valmistettuja cocktaileja.

www.kyrodistillery.com

Illallisen herkuista vastasi ravintola Juurella ja Jani Unkeri.

Tislaamoravintolasta voi myös tilata ryhmille lähiruokaillallisen Juurella- ravintolan valmistamana. Testiryhmämme, johon kuului 14 ruokatoimittajaa, antoi illallisella arvosanaksi erinomainen.

Juurella ravintolan tarjontaan voi käydä tutustumassa myös Seinäjoen keskustassa. Satokauden ympärille rakentuvat ruoka- annokset koostuvat lähialueen herkuista ja näiden takana olevista mielenkiintoisista tarinoista. Ruoka-annoksista tunnetuimpia ovat ihastuttavat pienet makupalat Epakset, jotka ovat levinneet alueellisena ilmiönä osaksi myös muiden eteläpohjalaisten ravintoloiden ruokalistoja.

www.juurella.fi

Kyrön Diary Cream on kotimainen viskikermalikööri. © Tiina Rantanen

Pääsimme maistamaan myös Kyrön uutuutta eli Kyrö Dairy Cream -viskikermalikööriä mämmin kanssa. Yhdistelmä toimi niin hyvin, että combo on varmasti tarjolla monen reisulle osallistuneen ruokatoimittajan pääsiäispöydässä.

Koskenkorva on kylä Kyröjoen varrella

© Tiina Rantanen

Illallisen aikana myös Koskenkorvan Altian tehtaiden johtaja Miika Jokinen kertoi Koskenkorvan kuulumisista.  Kaksi vuotta sitten pääsin osallistumaan Koskenkorva Village Experienciin, josta löydät postauksen täältä.

Koskenkorva Village Experience eli kylä Kyröjoen varrella

© Tiina Rantanen

Oluttasting Mallaskoskella

Mallaskosken panimon oluet ammentavat pohjalaisen sielunmaiseman synkkyydestä, kertoi panimoravintolapäällikkö  Aleksi Tamminen. © Tiina Rantanen

Seinäjoella oluen valmistuksen aloitti vuonna 1921 Johan Walleniuksen perustama Mallaskosken Tehtaat Oy, jossa alettiin valmistaa limonadi- sekä virvoitusjuomia ja etenkin ”hyväksi tunnettua” olutta, jota vietiin aina ulkomaille asti. Tehdas lopetti toimintansa itsenäisenä 1960-luvulla. 1960-luvulla toiminta siirtyi usean omistajan kautta Hartwallille, joka viimein lopetti toiminnan Seinäjoella.

henkiin herätetyn  Mallaskosken panimon panimomestarina toimii tätä nykyä, vuodesta 1999 panimoa luotsannut Jyri Ojaluoma. Nyt Mallaskosken panimo ammentaa inspiraationsa oluiden panemiseen pohjalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Mallaskosken synkän puhuvat oluet valmistetaan samaa perinnehiivaa käyttäen, käsityönä ja ilman säilöntäaineita.  Panimon yhteydessä sijaitsee myös panimoravintola ja aurinkoinen kesäterassi, jossa on mukava kokeilla panimon synkkiä tuotteita.

www.mallaskoskenpanimoravintola.fi

Lounaalla  Hotelli-Ravintola Almassa

Alman lounas (15-28 e) sisälsi runsaan alupalapöydän ja pöytiin tarjoillut pääruoat. Jälkiruoka ja kahvi kuuluvat hintaan. © Tiina Rantanen

Hotelli-Ravintola Alma tarjoaa majoituselämyksen historiallisessa 1900-luvun alun miljöössä keskellä Seinäjokea, matkakeskuksen välittömässä läheisyydessä. Olen yöpynyt Almassa kaksi kertaa ja kokemus on ollut kummallakin kerralla mitä mainioin. Persoonallisia huoneita on päärakennuksen lisäksi saatavilla samassa pihapiirissä sijaitsevasta Alman Tornissa, joka on alun perin rakennettu VR:n höyryvetureiden vesitorniksi. Alman huonekapasiteetti kasvaa 79 huoneeseen, kun uusi hotellirakennus valmistuu alkuvuodesta 2020.

Jugend- henkinen päärakennus on toiminut tärkeänä kokoontumispaikkana jo yli sadan vuoden ajan, sillä rakennus on vanha Rautatieläisten juhlatalo.

www.hotelalma.fi

Kakkukahvilla Valkoisessa Puussa

Valkoisen Puun kakut ovat valmistettu jenkkireseptein paikaillisista raaka-aineista, kertoi kahvilapällikkö Jasmin Vilén . © Tiina Rantanen

Valkoinen puu Cafe & shop on tunnelmallinen lifestyle-kahvila Seinäjoen keskustassa.  Vierailupäivänämme jono tiskille oli miltei ulos asti, joten todella suositusta paikasta on kysymys. Vitriinit notkuvat toinen toistaan houkuttelevampia kakkuja ja leivoksia, joiden reseptit ovat kulkeutuneet Etelä-Pohjanmaalle sukuperintönä aina Amerikasta saakka.

Lounasaikaan kahvila tarjoaa kävijöilleen ns. comfort food -lounasta, jonka valmistuksessa suositaan erityisesti luomua ja laadukkaita lähellä tuotettuja raaka-aineita.

www.valkoinenpuu.fi

Ruoka- ja juomamatkailu on kaikista herkullisinta reissaamista!
Ruokaprovinssiterveisin 
Blonditiina
© Sanna Autio
Ps. Ruokatoimittajamatka toteutettiin yhteistyössä Ruokamatkailu Into Seinäjoki Oy:n, Seinäjoen Ammattikorkeakoulun ruokamatkailukehittämishankkeen/Ruokayksikön ja paikallisten yrittäjien kanssa. 

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seinäjoki - Suomen Ruoka- ja juomaprovinssin pääkaupunki

Kermapee

Vai että Kyrössä tehdään oikein päiväkirjakermaa. Vöyrin poika ei nyt oikein usko, katsokaa tuotteen kuvaa tarkemmin, ja pohtikaa miten tuo meni noin omasta mielestänne 😜

Marita

Nyt en ymmärtänyt pointtia? Tuo on loistava tuote. Yksi testingissä olevista amerikkalais vieraista sanoi että parempaa kuin Irish Cream. Ja kahvin kanssa sopii myös mainiosti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *