MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Fondyy on talviherkku - kokeile moitié-moitié -juustofondyytä

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

© Tiina Rantanen

Sveitsiläinen kansallisherkku, juustofondyy ja siihen liittyvät rituaalit painuivat unohtumattomasti mieleeni jo alakouluikäisenä. Asterix ja alppikukka -sarjakuvassa ensimmäisestä haarukasta fondyypataan pudonneesta ruokapalasta saa keppiä, toisesta raippoja ja kolmannesta kerrasta upotetaan Geneve-järveen. Ei sellaista unohda!

 Gruyère d’Alpage AOP eli sveitsiläiset alppijuustot ovat  todellisia artesaanijuustoja. Niitä valmistetaan vuoristossa vain kesäaikaan.

Juustofondyy on vanha, ranskankielisen Sveitsin alueelta kotoisin oleva seurusteluruoka, jossa sulaan juustoon dipataan kuivahtaneita leipäpaloja. Alppikylät olivat talvella eristyksissä lumen vuoksi pitkiä aikoja. juusto ja leipä kuivuivat varastoissa, joten aineksia pehmennettiin syötäviksi liottamalla niitä viinissä.

Ensimmäinen kirjallinen ohje eräänlaisesta fondyystä on zürichilaisen Albert Hauserin käsialaa vuodelta 1699. Nykyisenkaltainen fondyyresepti löytyy Kotiäitien keittokoulu -kirjasta vuodelta 1885.

Fondyyn juuret ovat Neuchâtelissa, mutta jokaisella kantonilla on oma tapansa valmistaa sitä. Gruyèressä, Fribourgin kantonissa, tunnetuin on ehkä moitié-moitié eli seos, jossa on puolet gruyèrea ja puolet melko mietoa vacherinia. juustofondyyseen varataan juustoa 200–250 grammaa henkeä kohden.

© Tiina Rantanen

Fondyy valmistetaan sulattamalla raastettua juustoa valkoviiniin. Valmis fondyy voidaan maustaa ripauksella muskottipähkinää ja tilkalla kirchiä, paikallista kirsikkaviinaa.

”Hyvä fondyy ei synny mistään juustonjämistä”, sanoo gruyèren markkinoinnista vastaava, rouva Gruyèreksi esitelty Laure Rousseau-Favey napakasti. ”Paikallisilta löytyy lähes aina kaapista fondyyainekset, joista herkku syntyy vaikka taloon poikenneille yllätysvieraille.”

Rousseau-Faveyn mukaan juustofondyyseen varataan juustoa 200–250 grammaa henkeä kohden. Pataan laitettavan gruyèren tulisi olla 8-10 kuukautta kypsytettyä.

Juustofondyy on yhteisöllistä syömistä

Sveitsissä on kirjoittamaton sääntö: Jos mies hukkaa leivänpalan juustoon, täytyy hänen tarjota pullo viiniä seurueelleen. Jos nainen taas kadottaa leivänpalan, täytyy hänen antaa pusu vasemmalla puolella istuvalle miehelle.

Suomalaiset tutustuivat fondyyseen 1960-luvulla naistenlehtien palstoilta.

© Tiina Rantanen

Fondyypata: Le Greuset

Juustofondyy motié-motié

2 valkosipulinkynttä

400 g  Gruyère AOP -juustoa raastettana

400 g  Vacherin Fribourgeois AOP – juustoa ( tai emmentalia)

noin 4 dl kuivaa valkoviiniä

2 tl sitruunamehua

1 rkl maissitärkkelysjauhoja

mustapippuria myllystä

(muskottipähkinää tai paprikajauhetta)

1–2 rkl kirschiä (tai muuta kirkasta viinaa )

  1. Halkaise toinen valkosipulin kynsi ja hiero sillä padan sisäpinta, se antaa makua ja estää juuston palamista pohjaan.
  2. Lisää viini pataan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää raastetut juustot vähitellen ja sekoita puukauhalla, kunnes juusto on sulanut.
  3. Lisää sitruunamehu ja toinen valkosipulin kynsi murskattuna. 4. Sekoita perunajauhot kirschiin ja sekoita kuumaan juustoon. Mausta ja sekoita tasaiseksi.
  4. Nosta pöytään spriiliekin tai lämpökynttilän päälle.. Tarjoa lisukkeina vaaleita leipäpaloja, keitettyjä perunoita ja kasviksia.

Kasta leipäpaloja fondyyhaarukoilla padassa pohjaa myöten hämmentäen.

Valmis fondyyseos on oikotie onneen

© Swiss Cheese/Emmi

 

Fondyy on todella helppo valmistaa, mutta nopea oikotie onneen on käyttää valmista fondyyseosta. Valmiiksi tehty juustomassa pistetään vain kattilaan ja lämmitetään liedellä.  Se on mainio tarjottava vaikkapa yllätysvieraille, sillä lisäksi ei tarvita kuin leipää. Niinpä paketti tai kaksi kannattaa pitää jääkaapissa, niin illanistujaiset syntyvät alta aikayksikön. Tiesitkö muuten, että Sveitsissä on fondyyautomaatteja? Sieltä fondyytarvikkeet saa näppärästi fondyyhimon iskiessä mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Juomavinkki

Juustofondyyn kanssa toimii parhaiten raikkaan hapokas valkoviini, mielellään tietysti Sveitsistä. Viiniin sulatetun juuston kanssa nautittavaksi käy myös kuiva riesling- tai grüner veltliner -valkoviini. Oluista fondyyn seuraksi sopii vaalea ale. Kokeile vaikka saksalaista, kuivaa ja yrttistä Villa Huesgen by the glass Riesling 2016 -valkoviiniä, 13,40 e.

© Alko

Mutta kuka pudottaakaan fondyypataan sen ensimmäisen leipäpalan ja tarjoaa seuraavan kierroksen?


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Fondyy on talviherkku - kokeile moitié-moitié -juustofondyytä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *