Himahella

Frittata on brunssiruokaa

Frittata on italialainen uunimunakas, joka tarjoillaan usein lohkoiksi leikattuna pizzan tapaan. Koska se on parasta huoneenlämpöisenä, se on mitä mainioin brunssiruoka.

 

Brunssi on aamupäivällä syötävästä runsaan aamiaisen ja lounaan yhdistelmästä tai välimuodosta käytetty nimitys (engl. brunch = breakfast + lunch). Brunssi nautitaan myöhemmin kuin aamiainen, mutta aikaisemmin kuin lounas. Brunssi sopii mainiosti sunnuntaiaamujen ystävätapaamisiin tai perheen mukavaan yhdessäoloon.

Brunssin juomiin kuuluvat tavallisesti kahvi ja tee, erilaiset mehut sekä tilannetta juhlistava samppanja tai kuohuviini. Onhan kyse vapaapäivän juhlavasta aamiaisesta. Brunssi katetaan usein noutopöydäksi, josta jokainen valitsee mitä haluaa. Sen luonteeseen kuuluu vapaamuotoisuus ja mutkattomuus, joten brunssin voi hyvin toteuttaa vaikka nyyttäriperiaatteella. Silloin se ei aiheuta kenellekään kohtuutonta vaivannäköä.

Brunssi on peräisin Oxfordin yliopistokaupungista, mutta on tullut tunnetuimmaksi amerikkalaisena pyhäaamiaisena. Amerikkalaiseen brunssiin kuului alun perin munakokkelia, munakkaita, hyydytettyjä munia ja pekonia sekä aamiaismakkaroita. Nykyisin siihen kuuluu myös makeita herkkuja, kuppikakkuja, pannareita ja marja- tai hedelmäsalaattia.

Frittata on mitä mainioin brunssitarjottava. Se on italialainen munakkaan tapainen ruoka, joka muistuttaa espanjalaista tortillaa . Se voidaan valmistaa joko ilman täytettä tai käyttää täytteenä lihaa, juustoa, kasviksia, sieniä tai vaikkapa pastaa. Mausteena käytetään usein yrttejä.

Minä ihastuin frittataan, koska sen valmistaminen on todella helppoa. Sitä ei tarvitse käännellä eikä väännellä, joten kokki voi aina olla varma kauniista lopputuloksesta. Lisäkkeet paistetaan ensin paistinpannulla ja munamaito kaadetaan niiden päälle. Frittata voidaan paistaa valmiiksi liedellä tai uunissa, ja se voidaan kääntää tai jättää kääntämättä. Mikäs sen mukavampaa. Frittatan voi viimeistellä tarjolle tuotaessa parmesaanilastuilla ja rucolalla. Lisäksi vihersalaattia ja tuoretta leipää. Eipä sen ihana sunnuntaiaamu paljon muuta kaipaa.

Herkullisia brunssihetkiä toivottaa
Himahellan Tiina

Katso myös Himahellan frittatan resepti!


      

Kommentoi

Kommentoi juttua: Frittata on brunssiruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *