Himahella

Georgia - hatsapuria, khinkaleja ja kvevri-viinejä

Kvevri-viinitynnyrin avausseremoniassa kuultiin georgialaista mieskuorolaulua. © Tiina Rantanen

Suomessa Georgia tunnettiin pitkään Gruusiana. Kun maa itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991, alettiin valtiota kutsua meillä Georgiaksi länsimaisen perinteen mukaan.  Kävin tutustumassa georgialaiseen keittiöön ja viineihin kansainvälisellä pressimatkalla toukokuussa 2018.

Maista hatsapuria ja khinkaleja

Georgian ruokakulttuuria leimaavat tuoreet leivät, juustot ja runsas vihannesten sekä hedelmien käyttö.  Ruoka tuodaan pöytään kulhoissa, joista jokainen ottaa vuorollaan. Juhlapöytään kannetaan varmasti khachapuria (tunnetaan myös nimellä hatsapuri) eli juustolla täytettyä leipää sekä paikallisia pelmeneitä eli khinkaleja. Khinkali-nyyttien täytteenä voi olla lihaa, juustoa tai vaikkapa sieniä.

Hatsapuria voisi kutsua georgialaiseksi pizzaksi. Sillä on monta muotoa, alueesta riippuen. Tämä juustoleipä  on tärkeä osa georgialaista keittiötä ja elämäntapaa. Wikipedia paljasti että 88 % georgialaisista valitsee mieluimmin perinteisen hatsapurin kuin italialaistyyppisen pizzan. Hatsapurin pääraaka-aineena on yleensä yksinkertainen taikinapohja ja suolainen juusto.

Erilaiset kylmät ja lämpimät kasvisruoat kuuluvat suprapöytään. Lihapadat tai -vartaat ovat pääruokia. Georgiassa jälkiruokaa korvaa usein tuoreet hedelmät, mutta hedelmämehusta ja pähkinöistä tehtyjä churchela-tankoja saattaa olla vadilla tarjolla.

Alla on kuvakooste keittokurssilta Tbilissä, jossa opiskelimme valmistamaan georgilaisia herkkuja.

Georgialaisella torilla

Dezerter Bazaar on Tbilisin päätori ja kauppahalli, jossa saa erinomaisen käsityksen georgialaisen ruokakulttuurin rikkaudesta. Tori sai nimensä 1900-luvun alussa, jolloin tsaarin armeijasta karanneet sotilaat myivät siellä aseensa ja sotilastarvikkeensa. Vuonna 2012 torin yhteyteen rakennettiin 2000 neliön kokoinen kauppahalli, jossa myydään niin tuoreita kuin kuivattuja hedelmiä, vihanneksia, juustoja, mausteita, lihaa kuin tuoretta kalaa.  Parhaiden ravintoloiden kokit tekevät täältä tuoretavarahankintansa. Vilkaise videon kuvakoosteelta miltä torilla näyttää!

Kvevri -viinit ovat alkuviinejä

Georgia on erittäin vanha viinimaa, sillä sen perinteet ulottuvat jopa 8 000 vuoden taakse. Viininviljelyksen ja -valmistamisen uskotaan vahvasti olevan lähtöisin juuri Georgia-Armenian seudulta.

Viinitarhoja Kakhetissa, Georgiassa. © Tiina Rantanen

Georgian erityispiirre ovat kvevri-astiat, joita osa maan tuottajista edelleen käyttää. Viini valmistuu rypäleiden kuorien, siementen sekä joskus jopa rankojen kanssa munanmuotoisessa savi- tai betonisammiossa. Vuosituhansia vanha viininvalmistusmenetelmä on listattu Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi.

Kypsät rypäleet laitetaan kvevrin sisälle tertunrankoineen kaikkineen ja ruukun kansi tilkitään umpeen mehiläisvahalla. Viini jätetään käymään noin puoleksi vuodeksi maan alle. Loppukypsytys tapahtuu pullossa. Osa kvevreissä tuotetuista valkoviineistä on väriltään niin tummia, että niitä kutsutaan toisinaan oransseiksi viineiksi.

Kvevri-viinit, jos mitkä, ovat trendikkäitä alkuviinejä. Täyttäähän se kaikki alkuviini-määritelmän kriteerit, jolloin viinin on tarkoitus olla mahdollisimman luonnollinen, muistuttaa rypäleiden alkuperästä ja luonnollisesta mausta ilman moderneja viinivalmistuksen menetelmiä, jotka vaikuttavat viinin maun muodostumiseen.

Alkossa on myynnissä kahdeksan georgialaista viiniä.  Kvevri-viinejä ovat mm.

© Alko

Tbilvino Qvevris Rkatsiteli 2015, 16,99 e, joka on georgialaisesta Rkatsiteli-rypäleestä valmistettu kuiva, keskihapokas, mausteinen, hunajainen valkoviini.

© Alko

Tbilvino Qvevris Saperavi 2015, , 17,99 e,  on Saperavi-rypäleestä valmistettu täyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, tallinen ja  yrttinen punaviiini.

Supra on georgialainen fiesta

Jos reissussa käy hyvä tuuri, matkailija pääsee osallistumaan supraan, joka on tärkeä osa kansallista identiteettiä. Se on juhla, jossa pöytä notkuu paikallisista herkuista ja viinilasillisia ei lasketa. Juhlan nimi tulee liinasta, jolle astiat katetaan. Supran aihe voi olla niin häät kuin hautajaiset, kotiinpaluu tai vaikkapa syntymäpäivät.

Tamada-patsas Tbilisin vanhassa kaupungissa. © Tiina Rantanen

Juhlien seremoniamestarina toimii suurta arvostusta nauttiva Tamada,  jonka tehtävänä on huolehtia maljojen nostamisesta, puheenvuorojen jakamisesta ja yhteislaulujen johtamisesta.  Maljapuheet menevät etiketin mukaan ja aiheet liittyvät vahvasti ystävyyteen, rauhaan, perheeseen, sukuun ja terveyteen.  Mutta ennen kaikkea Tamadan tehtävänä on valvoa, että juhlissa viini virtaa. Viinillä on tärkeä paikkansa, sillä se symboloi niin elämää kuin kuolemaa. Tamadan tehtävä on arvostettu, sillä hyvä Tamada luo juhlien hengen ja sen yhteisöllisyyden.

Blonditiina ja kvevri-sammio Kakhetissa.

Georgia vei sydämeni ja suosittelen lämpimästi matkaa tuohon kauniiseen maahan, joka legendan mukaan on paratiisi, jonka Jumala varasi ensin itselleen, mutta antoi sen kuitenkin juhlimista rakastaville georgialaisille!

Reissuterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Georgia - hatsapuria, khinkaleja ja kvevri-viinejä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *