MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Glöginmakuinen päärynähilloke kruunaa Le Gruyère -juuston

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Kypsytetty juusto ja makea hilloke muodostavat herkullisen makuparin. © Tiina Rantanen

 

Juusto on helppo ja herkullinen  illanistujaistarjottava tai aterian päätös. Tarjoa pitkään kypsytetyn Le Gruyère  AOP -juuston kanssa makeaa päärynähilloketta ja vähähappoisia hedelmiä. Klassinen suolaisen ja makean yhdistelmä on taivaassa solmittu liitto! 

Jälkiruoaksi sopiva määrä on 50–100 g juustoa syöjää kohden, illanistujaisiin tarvitset 100–200 g kullekin.

Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja tahkojen pitkä kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys on, sen voimakkaammaksi juuston maku muuttuu. Tunnetuimmat kovat juustot valmistetaan alppimaissa, joiden laaksoissa maito säilöttiin hyvin säilyviin juustotahkoihin. Kun juusto oli kypsynyt, tahkoja oli helppo kuljettaa lähikylien markkinoille myytäväksi.

Päärynähillokkeen voi maustaa piparkakkumausteen asemesta myös vaniljalla. © Tiina Rantanen

 

Glöginmakuinen päärynähilloke

noin 5 dl

vegaaninen, laktoositon, gluteeniton

700 g päärynöitä

2 dl valkoista glögiä tai  2 dl omenamehua

1 1/2 – 2 dl hillosokeria

1/2 tl piparkakkumaustetta

  1. Kuori ja poista päärynöistä siemenkota. Kuutioi päärynät.
  2. Laita päärynäkuutiot, glögi/omenamehu ja hillosokeri kattilaan.
  3. Keitä laakeassa kattilassa noin 10 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmenneet ja seos sakeutunut. Mausta hilloke piparkakkumausteella.
  4. Jäähdytä puoli tuntia ja kaada hilloke pestyihin purkkeihin.
  5. Tarjoa juuston lisäkkeenä.

Joululahja herkkusuulle

Le Gruyére -juusto ja kotitekoinen päärynähilloke on myös herkullinen joululahjaidea! Päärynähilloke säilyy jääkaapissa useamman viikon. Hillokkeen ja juuston kaveriksi  voit leipoa helppoja juustokeksejä.  Niiden  ohje löytyy täältä. 

Juustokeksit sopivat myös juustorarjottimelle. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Le Gruyère AOP on kova ja kypsytetty lehmänmaitojuusto. Etenkin kypsässä juustossa on pähkinäinen maku.  Juuston kaverisi sopii mainiosti vivahteikas ja kehittynyt punaviini, kuten esimerkiksi Frescobaldi Nipozzano Riserva 2014, 19,98 e

© Alko

Juusto on makumaailmaltaan kuitenkin hyvin mukautuva, joten voit harkita sen seuraksi myös aromikasta valkoviiniä, portviiniä tai olutta, esimerkiksi belgialaista alea.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Glöginmakuinen päärynähilloke kruunaa Le Gruyère -juuston

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *