Himahella

Haikon kartano - yli 50 vuotta kartanohotellielämää

haikko_keltainen
© Tiina Rantanen

Kauppaneuvos Satu Tiivolan ja hänen aviomiehensä Leo Vuoriston vuonna 1966 perustama Haikon kartanohotelli täytti elokuun 17.päivä pyöreät 50 vuotta. Suomen ehdotttomasti hulppein kylpylähotelli satsaa nyt vahvasti erilaisiin hemmotelulomiin. Mikäpä olisikaan sen romanttisempaa kuin viettää viikonlopun verran kartanoelämää meren rannalla?

haikko_kollaasi
© Tiina Rantanen

Romanttisen lomasen puitteet Haikon kartanon päärakennuksessa.

Suomessa on enemmän kartanoita kuin ensimakustelulla arvaisikaan, ja monet niistä toimivat joko hotelleina tai museoina. Erityisen kiehtoviksi kartanot tekevät niiden entiset asukkaat ja nykyiset vieraat. Yksi Suomen tunnetuimmista kartanoista on Porvoossa sijaitseva Haikon kartano. Siellä vietti aikaansa mm. presidentti Kekkonen ja formulatähti Mika Häkkinen tanssi siellä ensimmäiset jet set -häänsä.

Kartanon historia ulottuu aina 1300-luvulle asti, mutta se avasi ovensa hotellina vasta vuonna 1966.  Vuotta aikaisemmin Satu Tiivola ja Leo Vuoristo osti lehti-ilmoituksella löytämänsä, ränsistyneen ”klubin.”

haikko_kartano

Nykyinen kartanorakennus suunniteltiin jo vuonna 1913 aiemmin palaneen päärakennuksen tilalle. Vaikka työt eivät vuosikymmeniin valmistuneetkaan, olivat alkuperäiset professori Armas Lindgrenin laatimat piirustukset kuitenkin tallessa ja Tiivola ihastui ikihyviksi arkkitehdin alkuperäiseen visioon.  Hän halusi luoda kartanoon 1850-lukulaisen tunnelman.

”Isäni totesi aikoinaan, että hotellin remontoiminen meni kyllä budjettiin, jos budjetti olisi tehty dollareissa, koska hinta oli kuusinkertainen alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna”, Vuoristo-yhtiöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veikko Vuoristo on sanonut.

haikko_boll

Päärakennuksessa on Bollinger samppanjabaari.

Edefeltin maalaamissa maisemissa

Haikon kartanossa tulee väkisinkin tehtyä matkan Suomen kulttuurihistoriaan. Moni taiteenystävä löytää tiensä Haikkoon jo Albert Edelfeltin maalausten innoittamana. Edefelt vietti kartanon maisemissa peräti 24 kesää saaristomaisemia maalaten.

Yksi katseen vangitsijoista on Keltaisen salongin suuri maisemamaalaus, Porvoo Linnamäeltä nähtynä. Keltaisen salongin maalausten joukossa on myös Ellan (1905), jonka arvellaan olevan taiteilijan viimeinen teos vaimostaan, nurmella lepäävästä Ellanista eli Ellan de la Chapellesta. Edefeltejä voi salongin seiniltä bongata kaikkiaan kuusi kappaletta.

Jos taitelijan elämänvaiheet kiinnostavat, Edefeltin päiviin Haikossa voi tutustua kartanon lähellä sijaitsevassa Edefeltin ateljeemuseossa.

haikko_sali
© Tiina Rantanen

Haikko tarjoaa komeat kulissit elämän juhlahetkiin

”Porvoosta on tullut ruokamatkailun trendikohde, mutta media ei Porvoon ravintolatarjontaa listatessaan sanallakaan mainitse Haikkoa, vaikka olemmekin Porvoon suurin ja vanhin ravintola”, 18 vuotta Haikossa työskennellyt ravintolatoimenjohtaja Riitta Vesterinen puuskahtaa.

Trendinenistä kartanolla saattaa olla pölyinen kongressihotellin maine, mutta laman myötä asiakaskunta ja meno kartanossa on muuttunut. Entisten yritysasiakkaiden tilalle on tullut paljon eri-ikäisiä pariskuntia ja ystäväporukoita viettämään hetkeä arjen yläpuolella, poissa päivittäisistä rutiineista.

haikko_riitta
© Tiina Rantanen

”Henkilökuntamme kertoo, että Haikossa kositaan noin kolmisen kertaa viikonlopun aikana. Täällä kihlaudutaan ja ehkä myöhemmin tanssitaan sitten myös häitä. Samoin erilaisia vuosi- ja merkkipäiviä juhlistetaan meidän vierainamme todella paljon.”

Niinpä sitten aamiaisella tarkkailen hotellivieraita. Totta tosiaan, sellaisia aikuisen lapseni ikäisiä pariskuntia näytti olevan useita. Myös perheitä vaahtosammuttimen kokoisen jälkikasvun kanssa istui pöydissä. Ja  jo harmaiksi panttereiksi tituleerattavia pariskuntia näkyi heitäkin.

haikko_perhe

Ruokapuolella puhaltaa uudet, modernit tuulet

Kartanon ruokatuote on saanut uuden, modernimman suunnan keittiöpäällikkö Jyrki Yli-Uotilan otettua keittö komentoonsa tammikuussa 2016. Aikaisemmat meriittinsä Ylä-Uotila on hankkinut Kalastajatorpalla. Vaikka miehen päässä onkin nyt  ruuhka-aika, kun uudet ideat siellä innokkaasti porisevat, mutta yhä edelleen Haikossa puhutaan kartanoruoasta ja -keittiöstä, joka pohjautuu klassiseen eurooppalaiseen keittotaitoon.

haikko_paamesu
© Tiina Rantanen

Jyrki Yli-Uotila on vastannut Haikon ruokatuotteesta tammikuusta 2016.

”Vuodesta 1966 listalla ollutta savustettua Haikon härkää ei todellakaan sieltä poisteta. Mutta muuten panostamme paljon raaka-aineisiin sekä tässä päivässä oleviin, moderneihin valmistustekniikoihin. Lähiruokaa käytämme silloin kun sen saatavuus näin isoon ravintolaan on taattua”, Yli-Uotila kertoo istahtaessaan hetkeksi jututettavakseni ennen kiireistä 140 hengen Nordic Forest & Wine -iltaa. ”Tyypillisesti asiakkaat tilaavat neljän ruokalajin illallismenun. Kun ravintola on täysi, illallisella istuu 250 asiakasta.”

Juhlavuoden kunniaksi ruokalistalla on myös viiden ruokalajin menu, joka kunnioittaa kartanon puolivuosisataista historiaa. Modernia keittämistä löytyy sitten á la Carte -listalta.

IMPERIAL MENU ”HAIKON KARTANO 50 VUOTTA” 72 euroa.

Nieriä-confit ja kampasimpukkaa

Rapukeittoa ja mätivannike

Savustettua Haikon härkää ”since 1966” ja yrttivoikastiketta

Juustoa ja hilloketta

Paahdettua valkosuklaavanukasta ja vadelmaa

haikko_menu

Nordic Forest & Wine – metsäisiä makuja ja herkullisia viinejä

 ”Haikossa on vuodesta 2011 järjestetty kesäkuukausia lukuunottamatta todella suosittuja viini-iltoja kerran kuukaudessa. Porvoolaiset ovat löytäneet ne hyvin ja illoissa on paljon kanta-asiakkaita, jotka varaavat seuraavan viini-illan lähtiessään tilaisuudesta”, Vesterinen kertoo ”Joulukuussa näitä iltoja on ollut jo yhteensä 49 kappaletta.”

Tietysti asiakasta kiinnostaa, mitä lysti kustantaa. Haikon nettisivun mukaan Kartanon viini-ilta maksaa 85 €/hlö ja Kartanon viini-ilta majoituksella alk. 148 €/hlö/2hh. Viini-ilta sisältää neljän ruokalajin illallisen viineineen ja alkumaljoineen.

Keväällä 2016 järjestettiin ensimmäisen kerran Nordic Fish & Wine -ilta, joka oli todellinen hitti. Se sai lokakuussa jatkoa syksyisten makujen muodossa. Tarjolla oli niin riistaa, marjoja, sieniä kuin muitakin sesongin raaka-aineita.

haikko_villa
© Tiina Rantanen

Nordic Forest & Wine -ilta pidettiin aivan meren rannalla sijaitsevassa Villa Haikossa. Tätä tilaa vuokrataan yksityistilaisuuksiin, mm. kesähäihin. Sateisena ja pimeänä lokakuun iltana saattoi vain kuvitella miltä paikka näyttää kauniina kesäpäivänä tai iltana.

Buffasta saattoi nyt tarkastella ja arvioida Haikon ruokalinjan uusia tuulia. Alkuruokia oli pöytään katettu 10 erilaista. Tarjolla oli mm. tiristettyä lehtikaalia ja jäkälää, joka osoittautui mitä herkullisemmaksi ruokalajiksi ja sen suuri suosio pääsi yllättämään päämesunkin.

haikko_buffa
© Tiina Rantanen

Alkuruokabuffaan oli katetttu 10 ruokaa, jossa maistui niin metsä kuin syksyn ruokasesonki.

Parasta pöydässä oli mielestäni sorsarillette, joka tarjottiin henkilökunnan poimimien pihlajanmarjakapristen kanssa. Kalapuolta pöydässä edustivat lasimestarin tapaan valmistettu ahven ja suutari. ”Voiko suutarista oikeasti saada näin hyvää?”mietin miellessäni, sillä kyseinen kala ei varsinaisesti kuulu  kalojemme TOP kolmoseen. Tarjolla oli siis trendikkäästi roskakalaa!

haikko_kokit

Eikä hirvitartar saaristolaisleivän päällä tarjottuna ja vuosikertasamppanjan kanssa nautittuna ollut ollenkaan hullumpi paritus. Muutamia parhaita alkuruokia tässä mainitakseni.

haikko_maksa
© Tiina Rantanen

Lämpinä ruokana oli mm. grillattua poronmaksaa ja mustapippuri-puolukkahilloa sekä jänismakkaroita.

Pääruoista kielen oli viedä grillattu poronmaksa ja mustapippuri-puolukkahillo. Poron maksan kanssa viinipastori Juha Rantala oli parittanut italialaisen sangiovese-punaviini Le Corti Chianti Classico 2013. Se sai aikaan sen, että mieleni teki nousta todistamaan ja huutaa hallelujaa tämän ruoka-viini-yhdistelmän ihanuudesta. Myös peuranfilee Grand Veneur-riistakastikkeen kanssa tarjottuna oli suussasulavan mureaa ja sen parina toimi mainiosti espanjalainen tempranillo-punaviini Baron de Ley Gran Reserva 2010.  Viinipastori myös esitteli illan aikana kaikki kuusi tarjottua viiniä. Kuulijalle selvisi välittömästi mistä tuotepäällikkönä Norexilla toimivan miehen lempinimi on saanut alkunsa. Saarnamies viinijumalan armosta.

haikko_pastori
© Tiina Rantanen

Viinipastori Juha Rantala esitteli karismaattiseen tyyliin illan aikana tarjotut viinit.

Jälkiruoka oli SMAKU-Tase of Porvoo 2016 -tapahtumassa kiitosta kerännyt uuniomenamousse, joka tarjottiin mustikkamarengin ja hapanleipä-crumblen kanssa.

Illallisella istuimme pitkissä pöydissä. Viereemme osui nuorehko pariskunta, joilla oli yli 1000 linnun fasaanifarmi. Niistäpä riitti mielenkiintoista juteltavaa pitkin iltaa. Ei se niin tyhmä lintu ole kuin äkkiseltään luulisi.  Oman pihani fasaanikukon kävelyretkiä seuratessani en ole koskaan tullut vaikkapa ajatelleeksi, että lintu nukkuu puussa.

”Katamme näissä illoissa aina pitkät pöydät, jotta toisilleen vieraat ihmiset pääsevät vaihtamaan mielipiteitä niin viineistä kuin ruoasta. Illoissa on yleensä iloinen puheenporina ja hyvä tunnelma”, Vesterinen kertoo.

haikko_kilistys

Kylpylässä voi hemmotella itseään

Illallisen jälkeen päätimme jättää yökerhon väliin ja kömpiä täyden vatsan kanssa yöpuulle. Majoitusta Haikossa tarjotaan kahdessa paikassa: sekä modernin ilmeettömässä kylpylähotellissa että vanhan ajan tunnelmaa henkivässä kartanossa. Molemmilla on puolensa. Moderniin tapaan sisustetussa kylpylähotellissa majoittuessa pääsee tepsuttelemaan kylpytakissa ja tohveleissa suoraan spahan, kun taas kartanohotellin huoneet suorastaan tihkuvat sitä 1850-luvun lopun romantiikkaa. Meille esiteltiin niin sviitti kuin hieman pienempi Imperial-huone. Viimeksi mainittu olisi ollut se meikäläisen valinta, jos kyseessä oikeasti olisi ollut se romanttinen viikonloppu.

haikko_yo

Mutta entäpä se varsinainen Haikon kartanon kylpylä? Haikko Manor Spa on suunnattu etenkin aikuisille. On höyrysauna, poreammeita, kylmäkaivo sekä tuoksukylpyjä pariskunnille ja monenlaisia kauneushoitoja. Erikoisuutena on huippukylmähoito, jonka sanotaan olevan järkyttävän kylmää kyytiä.

”Meillä ei ole vesiliukumäkiä ja pomppulinnoja – parit tietävät, että he saavat olla rauhassa. Pariskunnat voivat olla yhdessä myös saunoissa, jotka on tarkoitettu sekä miehille että naisille. Samoin meillä on myös ns. parihoitohuoneita, joissa on mahdollista nauttia vaikka hieronnasta rinta rinnan.”

Aamiaisen jälkeen pakkasimme laukkumme ja lähdimme kaastuttelemaan kohti Vanhaa Porvoota, joka ehdottomasti kannattaa yhdistää viikonlopun lomaseen. Keskustahan on vain kuuden kilometrin päässä kartanosta. Jouluostoksiakin tuli jo tehtyä, mutta kerrotaan siitä ihan omassa postauksessaan.

Haikon kartanon omille nettisivuille pääset täältä. Sieltä löydät tietoa myös tulevista viini-illoista, itsenäisyypäivän menusta ja huonetarjouksista.

Kartanoterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haikon kartano - yli 50 vuotta kartanohotellielämää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *