Himahella

Halloween -  syksyinen kurpitsajuhla

© Tiina Rantanen

Vuosi sitten avasin pyhäinpäivän aattona hämmästyneenä oveni. Ovikelloa oli soittanut 5-6 teini-ikäistä ja olivat oven takana kyselemässä tädiltä, että ”Karkki vai kepponen?” Tähän en ollut osannut varautua, vain virpojia varten olen käynyt aikaisemmin namikaupassa. Mutta näyttääpä tuo juhla rantautuneen meillekin. Onhan se hyvä syy pitää syksyllä joko lastenjuhlat tai ihan aikuistenkin teemabileet.

Halloween-nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows’ Eve” eli pyhäinpäivän aatto. Kaupallista halloween-juhlaa ei ole Suomessa haluttu sitoa pyhäinpäivään, joka meillä on perinteisesti vakava kristillinen juhla. Erikoiskaupan Liiton vuonna 1999 antaman suosituksen mukaan halloweenia juhlitaan meillä kansainvälisen tavan mukaan 31. lokakuuta riippumatta siitä, mille viikonpäivälle se sattuu.

© Tiina Rantanen

Halloweeniä on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen vaikuttamissa anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Esimerkiksi Suomessa juhla tunnetaan kuitenkin ennen muuta jenkkityylisenä tapahtumana. Yhdysvaltoihin juhlan toivat irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset, ja se on Yhdysvalloissa joulun jälkeen suosituin juhla. Amerikkalaisille lapsille halloween on nimenomaan päivä, jolloin saa luvalla kiertää ovelta ovelle karkkia kerjäämässä. Erään tulkinnan mukaan tapa on peräisin Englannista, jossa köyhät kulkivat pyhäinpäivää seuraavana päivänä (All souls day) kerjäämässä talosta taloon ja heille tarjottiin erityisiä soulcakes-leivonnaisia. Tällaisen leivonnaisen saatuaan kerjäläinen lupasi rukoilla talon vainajien puolesta.

Halloweenin juhlinta rantautui meille vasta 1990-luvulla ja se on vieläkin melko vähäistä. Myöskään muualla Euroopassa ei laajemmissa määrin pukeuduta halloween-asuihin. Mutta jos oma musta tuntuu -tietoni mitään kertoo, niin lisääntymässä sen vietto ainakin nuorison parissa on.  Ja mikäs siinä, kyllä pimenevää syksyä yhdet naamiaiset piristävätkin.

Karmivat juhlat

Kauppojen hyllyt notkuvat nyt toinen toistaan pelottavampia koristeita. Halloween-juhlissa on aina hyvä ottaa huomioon, minkä ikäisiä vieraat ovat. Pienemmille sopivat vähemmän pelottavat aiheet, kuten kurpitsat, haamut ja hämähäkit. Teineille taitaa kolahtaa kovimmin hirveämpikin rekvisiitta, kuten pääkallot ja  luurangot.

Lisäpotkua vuoden pelottavampiin juhlii voi loihtia valaistuksella ja musiikilla. Saat luotua hyytäviä lisäefektejä valoilla ja varjoilla sekä teemaan sopivalla musiikilla. Käytä kynttilöitä, lyhtyjä ja kodin pöytälamppuja tunnelman luomisessa.  Pimeys ja taskulamput ovat ehdotonta rekvisiittaa piiloleikkeihin. Hui kauhistus sentään! Siinä vanhemmankin sydän lyö pari tahtia tyhjää, kun vampyyri paljastaa kasvonsa taskulampun valossa.

Hämähäkki purkissa

Myös ruokapöytä voidaan koristella teemaan sopivaksi; musta tai oranssi pöytäliina, noidanhattu ja vähän hämähäkinseittiä sinne tänne. Ystäväni kertoi käyttäneensä tähän tarkoitukseen luovasti mustaa jätesäkkiä ja talouskelmua. Ei se itse asiassa hirveästi vaadi.

Tarjottava voi olla karmivaa kuten mantelilastuilla ja ketsupilla irtileikatuiksi sormiksi naamitoituja nakkeja tai vaikkapa mustia ruokia. Vaniljajäätelö lakritsikastikkeella sopii mainiosti juhlien makeaksi tarjottavaksi.  Amerikassa ja Kanadassa halloween-juhlissa tarjotaan perinteisesti kurpitsapiirakkaa. Ja kun  kurpitsatäytteen joukkoon ripsauttaa vielä 1/2-1 teelusikallisen piparkakkumausteita, jouluinen makumaailma on näissäkin kekkereissä läsnä.

© Tiina Rantanen

Kurpitsa on halloweenin symboli

Mutta miksi kurpitsa valaisee halloween-yötä? Siitä löytyy hauska anekdootti. Kurpitsanaama tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen legendan mukaan kurpitsalyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Mutta Pyhä Pietari ei ollutkaan valmis avaamaan Jackille taivaan portteja. Piru nakkasi Jackille helvetistä hiilen, jonka mies tunki lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa tarinan nauris muuttui kurpitsaksi.

Kauppojen hevi-osastoilla näyttää olevan kurpitsoja hyvin tarjolla. Siitä vaan omaa kurpitsanaamaa ovenpieleen kaivertamaan!

 Näin teet kurpitsalyhdyn

  1. Aloita kurpitsan kaivertaminen piirtämällä kurpitsan kylkeen tussilla silmät sekä suuaukko. Leikkaa aluksi ”hattu” irti terävällä veitsellä. Reikä voi olla myös kurpitsan takapuolella.
  2. Koverra kurpitsan sisus eli siemenet ja ylimääräinen malto ulos suurella lusikalla, veitsellä tai vaikkapa jäätelökauhalla. Jätä kurpitsaan noin sentin paksuudelta reunaa.. Puhkaise kurpitsan pintaan piirtämäsi suu ja silmien aukot niin, että veitsen terä menee aivan läpi. Naputtele aukot irti.
  3. Laita lopuksi pieni kynttilälyhty keskelle kurpitsaa ja nosta ”hattu” paikoilleen. Tarkkaile, ettei sisälle laitettava kynttilä kuumenna kurpitsaa liikaa. Myös led-kynttilä toimii koristeena. Kurpitsa on nyt valmis halloween-illan palvelukseen!

 Miten käyttää kurpitsan sisus?

Halloween- kurpitsat sopivat kurpitsalajikkeesta riippuen myös kurpitsapiirakoiden, keittojen ja kurpitsasäilykkeiden raaka-aineeksi. Jos käytät syötäväksi viljeltyä kurpitsalajiketta, ota kaivertamasi kurpitsan sisus talteen ja keitä se soseeksi. Käytä sosetta keittoihin, sämpylöihin tai vaikka pannukakkutaikinaan. Jos kaikki sose ei mene heti kulutukseen, pakasta sitä annoskokoisiin rasioihin myöhempää käyttöä varten.

Myös kurpitsan siemenet ovat kuranttia syötävää. Huuhdo ja valuta siemenet ja paista ne tilkassa öljyä kauniin värisiksi. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa sellaisenaan naposteltavina tai käytä kurpitsakeiton koristeena tai sämpylöiden siemenlisänä.

 Karmivaa kurpitsajuhlaa toivottaa,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Halloween -  syksyinen kurpitsajuhla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *