Hanami – Pysähdy ja katsele kirsikankukkia

Hanami, joka tarkoittaa kukkien katselemista, on vuoden tärkein juhla Japanissa. Juhla ajoittuu kirsikkapuiden kukinnan alkamiseen, joten juhlan ajankohta vaihtelee kulloisenkin kevään mukaan. Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuistossa hanamia vietetään lauantaina 19.5.2018  klo 12-18

Japanilaiseen tyyliin pukeutunut hanamin juhlija

Hanamin juuret ulottuvat ainakin 1300 vuoden taakse. Silloin kukkien katseleminen rantautui Kiinasta Japaniin. Tuolloin tosin ihmeteltiin violetteja luumunkukkia, sillä ne olivat Kiinassa kevään merkki. 800-luvulla japanilaiset runoilijat ja keisarit huomasivat inspiroituvansa paremmin kirsikkapuiden kukinnasta, ja luumu, ume, sai tehdä tilaa kirsikalle eli sakuralle. Maanviljelijät ennustivat vuoden satoa kukinnoista, ja ihmiset toivat puiden jumalille lahjoja. Jumalten seurassa kumottiin samalla kupilliset sakea.

Buddhalaisuudessa kirsikankukka symbolisoi katoavaisuutta. Samurait pysähtyivät nauttimaan kirsikankukinnan hetkellisestä kauneudesta, ja heille kukka oli soturin elämän allegoria: se kypsyy, puhkeaa kukkaan, loistaa hetken ja putoaa. Siksi kirsikankukka oli myös samuraiden symboli.

Keväiset kukkafestivaalit olivat pitkään herrojen huvia, kunnes 1600-luvulla puistopiknikit levisivät kansan keskuuteen. Siitä lähtien perinne on säilynyt samanlaisena: ruokaa ja juomaa vaaleanpunaisten puiden katveessa.

Hanamin juhlijoita

Piknikille pakataan mukaan sakea ja bento-laatikoita. Bento on lajitelma riisiä, lihaa ja vihanneksia. Se on suosittua piknikruokaa, ja sitä saa jopa huoltoasemilta. Hanamin aikaan benton lisukkeet, kuten vihannekset, taiteillaan usein kirsikankukan muotoisiksi.

Koska kirsikankukat ovat loistossaan vain muutaman päivän, Japanissa sakuran ajankohta vaihtelee jonkin verran sääoloista ja sijainnista riippuen. Mikäli haluaa osua nousevan auringon maahan kirsikkapuiden kukinnan aikaan kannattaa tähdätä maalis-huhtikuun taitteeseen, jolloin todennäköisyys on suurin Tokion alueella. Pohjois-Japanissa kukinta saattaa venyä jopa toukokuun puolelle. Samoihin aikoihin hanamia voidaan yleensä viettää myös Etelä-Suomessa.

Sakura-festivaali Helsingin Roihuvuoressa

Suomen suurin yhtenäinen kirsikkapuiden tihentymä on Helsingin Roihuvuoressa, jossa japanilainen puutarha avattiin yleisölle vuonna 1998. Puistossa on neljä osaa: Pienen sinisen lohikäärmeen puutarha, Punaisen fenix-linnun puutarha, Valkoisen tiikerin puutarha ja Mustan kilpikonnan puistometsä. Roihuvuoren Kirsikkapuistossa ja japanilaistyylisessä puutarhassa kukkii noin 250 kirsikkapuuta, joista valtaosan ovat lahjoittaneet Suomessa asuvat japanilaiset ja Suomessa toimivat japanilaiset yritykset, kuten Toyota ja Brother. Sakura-festivaalia on vietetty Roihuvuoressa vuodesta 2008 alkaen.

Hanami-festivaali Roihuvuoressa
Vuosi sitten kirsikankukkia katseltiin Roihuvuoressa 18. toukokuuta.

Roihuvuoren hanami on ohjelmallinen koko perheen piknikki. Tätä kirjoitettaessa tarkkaa ohjelmaa ei ollut vielä julkistettu, mutta viime vuonna piknikille osallistujia viihdytetttiin aina budo-esityksistä buto- ja parapara-tanssiin, teetaiteesta cosplayhin. Myös ikebana-, origami-, manga- ja animeharrastajat olivat hanamissa mukana. Myynnissä on myös japanilaisia herkkuja.

Roihuvuoren hanamijuhlan järjestävät Suomessa toimivat japanilaisen kulttuurin yhdistykset ja Roihuvuori-seura. Virallista kirsikankukintaa Roihuvuoressa voi seurata osoitteessa www.roihuvuori.fi/hanami. Hanamiin on vapaa pääsy. Juhlapaikka on Sahaajankadun ja Abraham Wetterin tien kulmassa lähellä vesitornia. Paikalle pääsee Herttoniemen metroasemalta kävellen tai busseilla 80, 82 ja 83.

Sushia ja kuohuviiniä
Sushi ja vaaleanpunainen kuohuva juhlistavat hanamin.

Tartu hetkeen ja katsele kukkivaa kirsikkapuuta!
Terveisin  Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Hanami – Pysähdy ja katsele kirsikankukkia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Sydämelliset pesto-kaurasämpylät keiton kaveriksi! #leivonta #lämpimäiset #ystävienkanssa #sesonkiruokaa
  • Raclezzepizza nyt Himahellassa. Käy tsekkaamassa ja kokoa ystävät raclettegrillin ääreen! #ystävänpäivä #legruyere #swisscheese #kaupallinenyhteistyö #raclette #fondue #seasonalfood
  • Broilerin jauheliha oli tarjouksessa. Siitähän se ajatus sitten lähti. Helpot broileripullat marokkolaisella twistillä nyt Himahellassa! #himahella #arkiruoka #helppo #kevytolo
  • Mama is proud! #emmagaala2019 #gasellit #vuodenyhtye
  • Lamb Tagine #winterfood #lammastagine #lambtagine #bloodorange #seasonalfood
  • Meatless Sunday: Cauliflower Wings! #meatless #sipsikaljavegaani #vegetarianrecipes #vegemättö #nomnom
  • Shephard’s pie with an Italian twist! #comfortfood #nowaste #paimenenpiiras #hävikkiruoka #pakastimensulatus

blonditiina

X