Himahella

Hävikintorjuntaruoka - shaksuka kinkun jämistä

 

Alkaako jouluherkut  tulla korvista? Tässä muutama hävikintorjuntavinkki, jolla jouluruoat saavat uuden elämän.

Shakshuka on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa supersuosittu, simppeli ruoka, jossa yhdistyvät mausteinen tomaattiliemi ja siinä kypsiksi paistuvat (tai oikeastaan hautuvat) kananmunat. Tarkempi perehtyminen ruokalajin taustoihin osoitti, että se on todennäköisesti peräisin Tunisiasta, mutta on levinnyt Israelin lisäksi ainakin Libyaan, Algeriaan ja Marokkoon. Shakshuka on siitä mukava ruoka, että ainekset löytyvät lähes aina omasta keittiöstä tai ne saa lähikaupasta. Joulun jälkeen shaksukaan kannattaa käyttää kinkun jämät.Tai jos kaappiin jäi kalkkunaa, sekin käy mainiosti.

Kinkkushakshuka

4 annosta

250 g (joulu)kinkkukuutioita

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 eriväristä paprikaa

1 rkl öljyä

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 tl thaimaalaista chilikastiketta (sriracha)

1/2-1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

2 tl sokeria

3/4 tl suolaa

1 tlk säilyketomaatteja

1 dl vettä

4 kananmunaa

10-15 mustaa, kivetöntä oliivia

ripaus mustapippuria

1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai rucolaa

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Paloittele makkara.
  2. Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja lisää hetken kuluttua paprika ja valkosipuli. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa.
  3. Lisää pannulle kinkkukuutiot, mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
  4. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.Tee kastikeseokseen pinnalle pienet kuopat ja rikoniihin kananmunat. Mausta kananmunat ripauksella pippuria. Ripottele oliivit ruoan pinnalle. Nosta pannu uunin keskitasolle viideksi minuutiksi eli kunnes kananmunat ovat hyytyneet.
  5. Ripottele yrttejä valmiin pannun päälle. Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.
Joululaatikkorieskat
© Tiina Rantanen

Jäikö niitä joululaatikoita taas pilvin pimein? Shaksukan kanssa maistuvat joululaatikkorieskat.

Joululaatikkorieskat

6-8 kappaletta

yht. 5 dl joululaatikoita (peruna, lanttu, porkkana)

3/4 dl voisulaa tai juoksevaa margariinia

1/2 tl suolaa

4 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja

  1. Sekoita ainekset keskenään.
  2. Leivo  taikinasta jauhotetulla alustalla tanko ja jaa se 6-8 osaan. Taputtele palat leivinpaperin päälle rieskoiksi ja pistele ne haarukalla.
  3. Paista 250-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia tai kunnes rieskat ovat saaneet väriä.
  4. Nauti tuoreina.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hävikintorjuntaruoka - shaksuka kinkun jämistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *