Himahella

Herkkävatsaisen karjalanpiirakat

Herkkävatsaisen karjalanpiirakat ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Ne sopivat myös FODMAP-ruokavaliota noudattaville. © Tiina Rantanen

Lapsuudenkodissani karjalanpiirakat kuuluivat kaikkiin juhliin, mutta erityisesti joulupöytään. Minä rakastan varsinkin kotona leivottuja karjalanpiirakoita, mutta ruoansulatukseni ei tällä hetkellä kestä kyseistä intohimoani. Niinpä kehitin itsenäisyyspäivän 2020 kisastudioon ton-ton karjalanpiirakan gluteenittomista kaurajauhoista. Nämä piirakat sopivat noudattamaani FODMAP-ruokavalioon, sillä ne ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Ei niistä ihan äidin leipomien veroisia tullut, mutta oikein mainio korvike rukiista tehdyille piirakoille kuitenkin.

Piirakoiden onnistumisen salaisuus oli psyllium, joka teki taikinasta helposti leivottavan. Gluteenittoman leivonnan haaste kun piilee siinä, että gluteenittomissa jauhoissa ei ole leipävehnän proteiinia eli juuri sitkoa muodostavaa gluteenia.  Psyllium on jänönratamon kuivatuista siemenistä valmistetua jauhetta, jota käytetään sitkoa antavana apuaineena gluteenittomassa leivonnassa. Psyllium on hajutonta eikä sen käyttö muuta leivonnaisten makua. Pieni pussi maksoi pari euroa ja se riittää lukuisiin leivontakertoihin. Piirakkataikinaan sitä tarvittiin vain kaksi teelusikallista.

Googlailin erilaisia gluteenittomia karjalanpiirakkaohjeita ja monet löytämistäni ohjeista olivat valmistettu tattarijauhoista. Niiden kehuttiin muistuttavan maultaan lähinnä alkuperäistä versioita. Tattariversiota kokeilen seuraavaksi ja muutan ohjeen kaurajauhot vain tattarijauhoiksi. Aloitan pienemmällä jauhomäärällä (3 dl) ja lisään jauhoja sitä mukaa kuin taikina tuntuu niitä kaipaavan.

Karjalanpiirakoiden herkullisuuden salaisuus piilee maukkaassa sydämessä. Niinpä puuro kannattaa hauduttaa rakkaudella kypsäksi, laittaa siihen riittävästi suolaa ja ehkä jopa korvata osa maidosta laktoosittomalla kermalla tai viimeistellä maku laktoosittomalla voilla. Karjalanpiirakat voi luonnollisesti täyttää myös perunasoseella, sekin sopii FODMAP-ruokavalioon, kunhan perunasoseen notkistamiseen käytetään laktoositonta maitojuomaa tai laktoositonta kermaa.

HERKKÄVATSAISEN KARJALANPIIRAKAT

gluteeniton, laktoositon, FODMAP

12-14 kpl eli pellillinen

 RIISIPUURO (noin 25-30 piirakkaan)

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l laktoositonta maitojuomaa 3 %

1 tl suolaa

(1 kananmuna)

PIIRAKKATAIKINA

2 dl vettä

2 tl psylliumia

1/2 tl suolaa

2 rkl öljyä

4 dl gluteenittomia kaurajauhoja (Pirkka)

1 dl gluteenitonta jauhoseosta (tumma tai vaalea, Pirkka)

VOITELUUN

laktoositonta voisulaa (Valio Eila) tai kirkastettua voita (ghee)

  1. Tee riisipuuro. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia.
  2. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30-40 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
  3. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna. Jos puuro on riittävän notkeaa, jätä kananmuna pois. Tällöin piirakat ovat myös munattomia.
  4. Tee piirakkataikina. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja psyllium. Anna seoksen turvota noin 5 minuuttia. Sekoita jauhot keskenään ja lisää vähitellen vesi-psylliumseokseen. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
  5. Ripottele pöydälle kaurajauhoja ja kaada taikina jauhojen päälle. Tee taikinasta tanko ja jaa se 12-14 osaan. Pyöritä palat palloiksi. Litistä ne kädellä painaen litteiksi ja pane työpöydälle muovin alle. Kaaviloi piirakkapulikalla taikinapalat ohuiksi pyöräksi piirakankuoriksi käyttäen apuna gluteenittomia kaurajauhoja. Täytä piirakat sitä mukaa kun saat kuoret ajeltua. Vinkki! Voit myös kaulia taikinan levyksi ja ottaa siitä muotilla/lasilla pyörylöitä.
  6. Pane jokaiselle kuorelle noin ruokalusikallinen jäähtynyttä riisipuuroa. Jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
  7. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
  8. Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
  9. Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
  10. Lado kuumat piirakat tarjottimelle päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.
Karjalanpiirakka on perinneruoka, joka on levinnyt koko maahan. © Tiina Rantanen

Lue myös

Klassikkoruoka: Karjalanpiirakat

 

Piirakkaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkkävatsaisen karjalanpiirakat

Johanna

Hei, menikö sulla kaikki puuro tuon taikinamäärän kanssa? Montako piirakkaa taikinasta syntyi?

Tiina Rantanen

Taikinasta syntyi 12-14 piirakkaa. Sydäntä jäi, mutta kuoritaikinaa voi tehdä tuplamäärän jos haluaa pari pellillistä piirakoita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *