Hölksytellään! eli tuunatut ”mummon” kurkut

Avomaankurkkuja

Mummon kurkut, hölskykurkut, hyrskytyskurkut. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.  Nyt avomaankurkut ovat parhaassa sesongissa, joten eiku hölskyttelemään!

Välillä minua huvittavat nämä mummo-jutut.  Ei minun mummoni kurkkuja hölskytellyt eikä lihapullia pyöritellyt, mutta sillä nimellä itsekin olen monia perinnereseptejä julkaissut. Mutta hölskykurkut kuuluvat vahvasti 70-luvun lapsuuteeni, sillä äitini teki niitä usein, varsinkin syyskesällä. Omasta keittiöstäni kurkut katosivat useiksi vuosiksi, palatakseen jälleen nostalgia-buumin myötä. Enkä ole ollut ainoa. 5-6 vuotta sitten ne ilmestyivät hovikelpoisena herkkuna jopa fine dining -ravintoloiden lautasille. Viimeksi söin ravintolassa tuunattuja hölskykurkkuja nieriän ja kantarellimuhennoksen kaverina.

Avomaankurkkua on saatavissa elo-syyskuussa. Parhaimmat kurkut ovat 5-15 cm mittaisia, vihreitä ja napakoita. Avomaankurkussa kurkkuaromi on  pitkää kasvihuonekurkkua vahvempi ja sen suutuntuma on rapsakampi. Yleensä avomaakurkkua syödään säilöttynä, mutta sitä kannattaa kokeilla myös kuumennettaviin ruokiin, keittoihin, täytettynä ja uunissa gratinoituna.

Hölskykurkut

Jo mummokin sheikkasi!

Avomaankurkun aromi on vahvimmillaan, kun niitä hölyskyttelee ”mummon” tapaan kahden lautasen välissä. Ei voi kieltää, että tuoksu tuo ihanasti mieleen lapsuuden syyskesät.

Tähän perinnepläjäykseen käytän 500 g kuorittuja, viipaloituja avomaankurkkuja, 1/2 dl väkiviinaetikkaa, 2 rkl sokeria, 1 tl suolaa ja 1/2 dl silputtua tilliä. Sitten vaan: ”Shake, baby, shake!”  Kurkkuja voi toki syödä heti ravistelun jälkeen, mutta minusta ne on parhaimillaan vasta seuraavana päivänä.  Siksi teenkin niitä yleensä kunnon satsin. Hölskykurkuissa on se hyvä puoli, että ne sopii lähes minkä tahansa kesäruoan lisäkkeeksi ja ihan sellaisenaan vaikka leivän päälle.

Mutta kaikkea pitää tuunata. Viikonloppuna korvasin tillin silputulla, tuoreella mintulla ja ripsautin joukkoon vähän  (1/4 tl)  kuivattuja chilihiutaleita. Toisella kerralla käytin chilihiutaleita, jonka joukossa oli kuivattua valkosipulia. Kuka kieltää käyttämästä tuorettakaan chiliä? Ja valkosipulia. Tuore inkiväärikin sopisi takuuvarmasti kurkkujen mausteeksi.Tuli muuten herkkua, joka maistui useammalla aterialla niin grillatun lohen kuin makkarankin kanssa!

Hölskytysterveisin

Blonditiina

Lavallinen avomaankurkkuja

Kommentit

Kommentoi juttua: Hölksytellään! eli tuunatut ”mummon” kurkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Nyt on aika panna pääsiäisen taikajuoma tulille! Appelsiinijallun ohje nyt Himahellassa! @ari74ruoho @viinimaa
  • Tästä ei parsa parane! Himahellassa nyt helppo uuniparsa juustohunnulla! #appenzellerkäse #kaupallinenyhteistyö #himahella #seasonalfood #easyfood #vegetarianrecipes #healthyfood
  • Luomuruoan alkulähteillä! #tarapacá #easter #organicfood
  • Pasteis de Natas #easterfood #springbreak #himahella #comingsoon
  • Tänään tipuillaan! #easterfood #seasonal #workingmama
  • Waiting for Easter! #stuffedvegetables #easterfood #mediterraneanfood
  • Kasvislasse...ei todellakaan huono! #kaupallinenyhteistyö #legruyere #himahella #comingsoon‼️

blonditiina

X