Himahella

Hölksytellään eli tuunatut "mummon" kurkut ja kaalisalaatti

Hölskykurkkuja voi tuunata yrteillä ja mausteilla. © Tiina Rantanen

Mummon kurkut, hölskykurkut, hyrskytyskurkut. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.  Nyt avomaankurkut ovat parhaassa sesongissa, joten eiku hölskyttelemään!

Välillä minua huvittavat nämä mummo-jutut.  Ei minun mummoni kurkkuja hölskytellyt eikä lihapullia pyöritellyt, mutta sillä nimellä itsekin olen monia perinnereseptejä julkaissut. Mutta hölskykurkut kuuluvat vahvasti 70-luvun lapsuuteeni, sillä äitini teki niitä usein, varsinkin syyskesällä. Omasta keittiöstäni kurkut katosivat useiksi vuosiksi, palatakseen jälleen nostalgia-buumin myötä. Enkä ole ollut ainoa. Kymmenisen vuotta sitten ne ilmestyivät hovikelpoisena herkkuna jopa fine dining -ravintoloiden lautasille. Viimeksi söin ravintolassa tuunattuja hölskykurkkuja nieriän ja kantarellimuhennoksen kaverina.

Avomaankurkkua on saatavissa elo-syyskuussa. Parhaimmat kurkut ovat 5-15 cm mittaisia, vihreitä ja napakoita. Avomaankurkussa kurkkuaromi on  pitkää kasvihuonekurkkua vahvempi ja sen suutuntuma on rapsakampi. Yleensä avomaakurkkua syödään säilöttynä, mutta sitä kannattaa kokeilla myös kuumennettaviin ruokiin, keittoihin, täytettynä ja uunissa gratinoituna.

Jo mummokin sheikkasi!

Avomaankurkun aromi on vahvimmillaan, kun niitä hölyskyttelee ”mummon” tapaan kahden lautasen välissä. Ei voi kieltää, että tuoksu tuo ihanasti mieleen lapsuuden syyskesät.

Tähän perinnepläjäykseen käytän 500 g kuorittuja, viipaloituja avomaankurkkuja, 1/2 dl väkiviinaetikkaa, 2 rkl sokeria, 1 tl suolaa ja 1/2 dl silputtua tilliä. Sitten vaan: ”Shake, baby, shake!”

Kurkkuja voi toki syödä heti ravistelun jälkeen, mutta minusta ne on parhaimillaan vasta seuraavana päivänä.  Siksi teenkin niitä yleensä kunnon satsin. Hölskykurkuissa on se hyvä puoli, että ne sopii lähes minkä tahansa ruoan lisäkkeeksi ja ihan sellaisenaan vaikka leivän päälle.

Mutta kaikkea pitää tuunata. Viikonloppuna korvasin tillin silputulla, tuoreella mintulla ja ripsautin joukkoon vähän  (1/4 tl)  kuivattuja chilihiutaleita. Toisella kerralla käytin chilihiutaleita, jonka joukossa oli kuivattua valkosipulia. Kuka kieltää käyttämästä tuorettakaan chiliä? Ja valkosipulia. Tuore inkiväärikin sopisi takuuvarmasti kurkkujen mausteeksi.Tuli muuten herkkua, joka maistui useammalla aterialla niin grillatun lohen kuin makkarankin kanssa!

Kaalikin tykkää hölskyttämisestä

Kesäkaaliakin voi höskytellä! © Tiina Rantanen

Hölskykaalisalaatti

1 (700 g) varhaiskaali

1/2 dl silputtua tilliä/korianteria

1/2 dl silputtua persiljaa

1 rkl sormisuolaa

3/4 dl valkoista balsamicoa tai 1/2 dl väkiviinaetikkaa

1/2 dl vettä

1 rkl sokeria tai makeutusjauhetta

1.Suikaloi kaali. Voit tehdä sen vaikka juustohöylällä. Hienonna tilli ja persilja.

2. Pane kaaliraaste ja yrtit kannelliseen kulhoon ja lisää joukkoon sormisuola. Hölskytä kaalia noin minuutin ajan, jotta suola alkaa irrottaa kaalista nestettä.

3. Sekoita sokeri, etikka ja vesi keskenään. Kaada kaalisalaatin jokkoon. Jatka hölskyttämistä vielä 1-2 minuutin ajan.

4. Pane salaatti jääkaappiin ja anna marinoitua tunnin ajan. Kaalisalaatti säilyy jääkaapissa noin viikon.

 

Hölskytysterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hölksytellään eli tuunatut "mummon" kurkut ja kaalisalaatti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *