Himahella

Ihanat aamiaissämpylät - kohota taikinaa yönyli jääkaapissa

Aamusämpylöiden maun salaisuus on jääkaappikohotus ja pitkä paistoaika. © Tiina Rantanen

Vastapaistetut aamiaissämpylät tekevät arjestakin luksusta. Kylmässä kohotettu taikina on ehkä kaikkien aikojen paras leivontakeksintö!  Taikinaa ei juuri tarvitse vaivata, ja sen voi pitää jääkaapissa vaikka useamman päivän.  Hiiva toimii kylmässä hitaasti, mutta odotus kannattaa: pitkä kohotusaika antaa taikinaan rutkasti lisää makua.

Namasten rapeakuoriset aamusämpylät

Sikke Sumarin alkuperäisestä ohjeesta on tullut jo ”klassikko”. Ohje läytyy Nami Namaste keittokirjasta.

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

1,5 dl ruisjauhoja

2 dl kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä, grahamia…

8-10 dl vehnäjauhoja

kourallinen pellavansiemeniä jos haluat

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauot ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35 min.
  5. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.
© Tiina Rantanen

Rapeakuoriset aamusämpylät 2.0

Blondikeittiössä alkuperäistä  aamiaissämpyläohjetta tuunattiin ruisleipäaineksilla, jonka joukossa on ruisleivänjuurta. 

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

2-3 tl  suolaa

1,5 dl ruisleipäaineksia (Myllyn Paras)

2 dl sämpyläjauhoja

8-10 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisleipäaines ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.
  5. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.

Taikina säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten voit aina paistaa juuri sen määrän, minkä kulloinkin haluat syödä

 

Granolalla tuunatut aamiaissämpylät

Blondikeittiössä aamiaissämpylöiden joukkoon hulautettiin  härkisgranolaa, jossa on mukana myös karpaloita. Mutta mikä tahansa granola tai mysli käy  näihin sämpylöihin.

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

1,5 dl granolaa

2 dl sämpyläjauhoja

8-10 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauhot ja sämpyläjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.
  5. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.
© Tiina Rantanen

Saaristolaissämpylät

Saaaristolaisämpylät maistuvat mainiolta kalan ja vahvanmaiuisen juuston kanssa. Tarjoa niitä graavilohen tai katkarapuskagenin kanssa brunssilla. Tee silloin sämpylöistä pienempikokoisia.

noin 12  kappaletta

½  l piimää

50 g  hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa

1 ½  dl tummaa siirappia

1  tl suolaa

2  dl ruislesettä

1  dl kaljamaltaita

noin  8 dl vehnäjauhoja

fenkolinsiemeniä

(2 tl lakristsijuurta)

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä kuumempaa taikinanestettä.
  2. Lisää siirappi, suola, leseet, maltaat ja mausteet. Sekoita hyvin.
  3. Lisää taikinaan vehnäjauhot, älä vaivaa taikinaa liikaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Ripota pinnalle jauhoja, peitä liinalla ja pistä taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli.
  4. Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota sämpylät vielä pellillä.
  5. Paista 225 asteessa 10 – 15 min tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.

Sämpyläterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanat aamiaissämpylät - kohota taikinaa yönyli jääkaapissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *