Himahella

Ihmeitä tekevää kasvisruokaa- Blondin paahdettu paprikakeitto

© Tiina Rantanen

Lauantaisella kauppareissulla huomasin, että paprikat maksoivat 0,99 euroa/kg eli niiden sesonki on nyt parhaimmillaan.  Paprikoita tarttui mukaan iso pussillinen, tietty kun halvalla sai.  Sisäinen Sulo Vilenini sai jälleen vallan. Mutta leikki sikseen, paprika on upea kasvis, josta loihtii jos jonkinmoista  herkkua.

© Tiina Rantanen

Paprika kuuluu koisokasvien heimoon.  Tiesitkö, että sen sukulaisia ovat munakoiso ja tomaatti? Se on mitä parhainta keventäjän ruokaa, sillä 100 grammassa paprikaa on vaivaiset 30 kilokaloria.

Eikä siinä vielä kaikki. Paprika on oikea C-vitamiinipommi ja parhaita C-vitamiinin lähteitä. 100 grammaa punaista paprikaa sisältää noin 180 mg C-vitamiinia. Kasvis sisältää myös  E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita sekä B-ryhmän vitamiineja.

Kun näitä kilometrejä on kertynyt jo aikamoinen määrä, tieto siitä, että paprika saa ihon hekumaan, lämmittää kalliiden ryppyrasvojen käyttäjää kummasti. Paprikan karotenoidit nimittäin ehkäisevät ihon rypistymistä ja lisäävät sen pintaverenkiertoa. Teinejä taas saattaisi kiinnostaa, ettö karotenoidit voivat jeesata myös aknen hoidossa.

Paahdettu paprikakeitto maistuu säilötylle kesälle

Niipä sunnuntaina päätin valmistaa kevyeksi lounaaksi keittoa, jonka pääraaka-aine oli paprika. Blondikeittiössä hääräilyn jäljiltä tuloksena oli soppa, joka on lähes kaiketon. Se sopii niin vegaanille, gluteenittomalle kuin maidottomallekin nälkäiselle.

Paprika on kasvis, joka paahdettuna muuttuu ihanan makeaksi, niinpä työnsin paprikat ensin uuniin grillivastuksen alle saamaan  kunnon rusketuksen.

© Tiina Rantanen

Kun paprika tulivat uunista, pistin ne vartiksi muovipussiin. Se toimenpide helpottaa kummasti niiden kuorimista.

Paprikoiden lepäillessä muovissa silppusin pari sipulia ja yhden solo-valkosipulinkynnen. Normikynsinä se varmaan takoittaisi 5-6 kynttä. Kuullotin sipulit raukeiksi ja läpikuultaviksi öljytilkassa.

Kun olin kuorinut paahdetut paprikat ja kuullottanut sipulit, pistin ne yhdessä monitoimikoneeseen ja käytin konetta kunnes kasvikset olivat soseutuneet.

Soseen pistin yhdessä tomaattimurskapurkin, kiehuvan veden ja kasvisliemikuution kanssa kattilaan. Mausteeksi soppaan hujahti Provencen yrttiseosta, mustapippuria ja teelusikallinen Sriacha-chilikastiketta.  Sen jälkeen keitto sai porista liedellä reilun puolisen tuntia. Lopuksi joukkoon sujahti vielä ripaus sokeria ja suolaa, jolla tasapainotin sopan makusinfonian.  Lopputuloksena oli soppa, joka maistui ihan säilötylle kesälle!

Ohje: Blondin paahdettu paprikakeitto

© Tiina Rantanen

Nyt kun paprikat ovat edullisia, kannattaa tehdä myös ajvaria, tuota Balkanin ruokalahjaa mailmalle.  Ajvarista ja sen taustoista olen postannut jo aikaisemmin.

Lue myös: Ruokaterveiset Balkanilta: Kaikki rakastavat ajvaria

Sesonkiterveisin Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihmeitä tekevää kasvisruokaa- Blondin paahdettu paprikakeitto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *