Istuva kana eli oluttölkkikana grillissä
Olutkana eli Beer Can Chicken -ohje on levinnyt kulovalkean tavoin hardcore grillaajien parissa. 1990-luvulla Amerikasta Suomeen rantautunut resepti on parasta mitä oluella, grillillä ja broilerilla saa aikaiseksi.
Beer Can Chicken ei ole mikään uusi juttu, mutta minun grillissäni kana on istunut vasta viitisen suvea. Muutama vuosi sitten törmäsin Stockmannin taloustavaraosastolla keittiövälineeseen, joka oli kuin suoraan Valehtelijoiden clubista. Purskahdin nauruun sitä katsellessani ja mielessäni tein siitä vuoden turhakkeen. Kyseessä oli Röslen Chicken Roaster eli ruostumattomasta teräksestä valmistettu vehje, jolla tuota olutkanaa voisi turvallisesti valmistaa. Mutta kysessä ei ollutkaan ”kaikkea ne keksii” -vitsi kun perehdyin asiaan tarkemmin. Päinvastoin, kyseinen ”turhake” mahdollistaa Beer Can Chickenin valmistamisen Eviran suositusten mukaisesti! Nyt olen jo kahtena kesänä bongannut vastaavanlaisen roasterin Lidlin valikoimasta hyvin edulliseen hintaan. Ja näyttää näitä turvallisia vaihtoehtoja olevan muillakin valmistajilla.
Turvallisen Röslen Chicken Roasterin saa noin 20 eurolla.
Aikaisempina kesinä olutkanan valmistustapa on aiheuttanut polemiikkia, johon jopa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on ottanut kantaa.
”Kesäkokille esitellään mitä erilaisimpia ”innokokin” valmistusmenetelmiä, joissa käytetään epätavallisia välineitä, esimerkiksi oluttölkkejä. Metallitölkkien ja muiden elintarvikepakkausten tavanomaisesta poikkeavassa käytössä piilee omat vaaransa. Niistä saattaa siirtyä ruokaan vieraita aineita, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Vieraiden aineiden saannin välttämiseksi kannattaa kaihtaa outoja ruoanvalmistusmenetelmiä ja jättää ne kokeilematta”, Eviran sivuilla muistutettiin.
Kokki vaarantaa henkensä
Mutta myrkkykuoleman uhallakin päätin testata alkuperäisen ohjeen. Siispä ostin kokonaisen broiskun ja puolen litran tölkin Budweiseria. Olutmerkillä ei todellakaan ole väliä, mutta Beer Can Chicken on klassinen jenkkiresepti. Olutkanan valmistus on helppouden huippu.
Kokonainen broileri on kelpo valinta grillattavaksi, sillä sen valmistumista ei tarvitse koko ajan vahtia, riittää kun antaa tipun muhia grillin kannen alla ja käy vilkaisemassa sitä vartin välein. Broilerin valmistuessa jää aikaa tehdä salaatti tai muut tarvittavat lisäkkeet.
Useinhan kana on helppo pilata grillissä paistamalla se liian kuivaksi. Mutta linnun sisään laitettu, puoliksi juotu oluttölkki alkaa grillissä kiehua ja tuo höyrystymisellään siihen sopivasti mehukkuutta ja kosteutta, samalla kun ulkokuori grillautuu rapeaksi.
Helppoa kuin heinänteko
Broileriin voi käyttää niitä mausteita joista pitää. Kaikista helpointa on ostaa valmiiksi maustettu broileri, jotka näyttävät palanneen kauppojen valikoimiin. Se on helpointa istuttaa suoraan grilliin.
Minä kaivoin kaapistani sitruunaa, tuoretta rosmariinia sekä grillausmaustettta eli rubia, jota olin tuonut kotiin Etelä-Afrikan reissultani. Mutta mikä tahansa kuiva grillausmausteseos käy tähän hommaan. Ohje rub-seoksen valmistukseen löytyy täältä.
Kuivasin linnun ja annoin broiskulle ensin kokovartalohieronnan mausteseoksella. Irrottelin vähän rintanahkaa ja työnsin sinne muutaman rosmariinin oksan. Sitten hieroin linnun uudestaan vielä puolikkaan sitruunan mehulla. Toiset käyttävät hierontaan myöskin ruokaöljyä. Öljy varmaan antaakin linnulle hyvän rusketuksen kuten aurinkorasva konsanaan.
Korkkasin oluen ja tyhjensin tölkin puoliväliin. Kyllä, tein sen ihan juomalla. Pistelin tölkin kylkeen nestepinnan yläpuolelle veitsellä muutaman reiän. Sitten pujotin tölkin pystyasennossa broilerin sisään. Lintu näyttää nyt istuvan tölkin päällä jalat ristissä. Sen jälkeen nostin koko komeudeuden pystyasennossa grilliin ja käänsin kaasuhanat low-asentoon. Ja kansi kiinni. Grillausaika vaihtelee tipun koon ja alkulämpötilan mukaan, mutta minun kanani oli kypsää 50 minuutin grillaamisen jälkeen. Homma on valmista, kun lihasta valuva neste on kirkasta ja liha läpikypsää.
Sitten nostin broilerin varovasti pois grillistä. Tölkissä oli vielä olutta, joten kuuman nesteen kanssa on syytä olla varovainen. Vedin tölkin ulos linnun sisuksista ja annoin vielä huilata noin 10 minuuttia ennen paloittelua.
Beer Can Chicken osottautui todella mehukkaaksi herkuksi. Ja onhan tuo ”Istuva kana” ehdoton grillibileiden ohjelmanumero. Ja todettakoon, että koska ihastuin Istuvaan lintuun, hankin itselleni myös tuon Röslen Roasterin. Se onkin ollut ahkerassa käytössä. Ja olen kokeillut nesteenä myös kuivaa siideriä ja kolaa, mutta olut on ehdoton lempparini.
Salaattiohje:
Fatoush eli arabialainen pita granaattiomenasalaatti
Juomavinkki
Olutkanan kaveriksi ei tarvita kuin salaattia ja hyvää juomaa. Lager tai tumma olut olisi luonteva vaihtoehto, mutta minäpä korkkasin 60 g sokeria/ litra sisältävän saksalaisen Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett -valkoviinin (15,98 €), jossa oli huimat, viiltävät makeutta tasapainoittavat hapot. Ja viini toimi broilerin kanssa aivan uskomattoman hyvin.
Ruokahommissa kannattaa välillä olla aikamoinen Pelle Peloton. Ilman sitä asennetta mitään uutta ei synny!
Kokeilevia kokkaushetkiä toivottaa
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Istuva kana eli oluttölkkikana grillissä
Kuinka kuumaksi kuvittelet että kalja kanan ympäröimässä tölkissä tulee? Se ei pääse lähellekkään kiehumispistettä ellet kypsennä kanaasi yli 100 asteiseksi. Toisin sanoen se kalja on täysin turha.
Moikka, Jeremia! Anteeksi viivähtänyt vastaus, mutta huomasin kommenttisi vasta nyt. Olen tehnyt tuota oluttölkkibroiskua kaasugrillisä varmaan parikymmentä kertaa. Ja kyllä se olut grillissä kiehuu ja höyrystyy. Lämpöhän tulee alta ja lintu istuu tölkin päällä. Lopputulos on aina ollut uskomattoman mehevä!
Luulisi ruokatoimittajan, tietokirjailijan ja opettajan ottavan faktoista selvää, ennen kuin jakaa tällaista huuhaata. Vaikka jollain ihmeellä saisit oluesi kiehumaan, höyry ei ainakaan läpäise kanan sisällä olevaa kalvoa tai ulkopuolella olevaa nahkaa. Liha kypsyessään haihduttaa nestettä, joten miten ihmeessä tämä maaginen oluthöyry kuitenkin imeytyisi kanaan. Kaupoissa kanat lilluvat oranssissa marinadissa päiviä, eivätkä silti värjäydy kokonaan oransseiksi, niin miksi höyry maustaisi koko linnun tunnissa? Beer butt chicken tarjoaa tasan kaksi asiaa, kana pysyy pystyssä ja kestää kauemmin kypsyä. Ja jälkimmäinen on mielestäni haitta. Mitään vaikutusta makuun tai lihan mehukkuuteen sillä ei ole. Ja tömä on ihan helppo todeta itse, kokkaa vain kaksi kanaa kerralla, toinen oluen kanssa ja toinen ilman.
No koitapa kuule itse kokata kaksi kanaa vierekkäin. Toinen tyhjällä tölkillä ja toinen puoliksijuodulla. On meinaan eroa mehukkuudessa. On aika kummaa kuvitella, että kanan sisällä pyörivä oluthöyry ei tekisi MITÄÄN kanalle…
No, toiset uskoo Jeesukseen ja joulupukkiinkin. Niin kauan kuin yksikään kana ei riko fysiikan lakeja, se höyry ei tee yhtään mitään, jos sitä höyryä saa edes aikaiseksi, kana ja tölkki kun ovat samaa termistä massaa.
Välttämättä eivät ole ”samaa termistä massaa.” Olen huomannut, että kanaa ei kannata tunkea niin syvälle kuin menee, jolloin pari senttiä olutta pohjalla kuumenee yllättävän hyvin.
Täyteen tai edes puolilleen olutkippoa ei kannata laittaa. Silloin sen massa ja lämpöarvo ovat liian suuria, toisin sanoen haihtuminen jää olemattomaksi ja ”kylmä totuus” nimimerkki saa tyydytyksensä.
Pari senttiä olutta pohjalle.
Lisäksi tuo Jeesususkovainen ja myös Olutjuoppo tietänevät fysiikasta sen verran, että haihtuminen kanasta vähenee, jos suhteellinen ilman kosteus on oluen ansiosta kanan sisällä suurempi.
Pyykkikään ei kuivu sumuisena aamuna, kana ei kuivu tilkalla olutta. Fysiikkaa.