Himahella

Jouluherkkuja maailmalta

osterit
© Tiina Rantanen

Olemme hyvinkin perinteisiä jouluherkkujemme kanssa, vaikka muutama uusi ruokainnovaatio pöytään välillä yrittääkin. Siellä missä joulua vietetään, läheisten kanssa on tapana kokoontua saman ruokapöydän ääreen, mutta lautasilta löytyvät herkut vaihtelevatkin sitten ympäri maailmaa. Mitä kaikkea maailmalla katetaankaan joulupöytään?

Ruotsi

Naapurimaassamme Ruotsissa joulupöydät notkuvat osittain samoista herkuista kuin Suomessakin – ovathan monet jouluperinteet peräisin nimenomaan Ruotsista. Kinkku löytyy myös monesta ruotsalaisesta julbordista. Muita ruotsalaisten arvostamia herkkuja ovat paahtokylki ja punakaali, silli, lohi, lihapullat ja erilaiset makkarat. Löytyypä pöydästä myös lihapullia ja janssoninkiusausta. Snapsit kuuluvat olennaisena osana ruotsalaiseen joulupöytään.

lihapullat

Viro

Eteläisessä naapurimaassamme Virossa herkutellaan verimakkaralla, hapankaalilla ja lämpimällä porsaanpaistilla. Monessa perheessä pöytää koristaa myös jouluhanhi. Joulu on monelle virolaiselle vuoden tärkein juhla, mutta esimerkiksi vironvenäläiset, joita maan asukkaista on yli neljännes, eivät vietä joulua, vaan juhlivat uutena vuotena Pakkasukon saapumista.

Ranska

Ranskalaisille ruoka on aina tärkeää, myös jouluna. Perinteet vaihtelevat suuresti alueittain, mutta yleensä joulupöydissä on siipikarjaa – joko kalkkunaa , syöttö- eli salvukukkoa, ankkaa  tai hanhea. Jouluaterian alkuun sopii hanhenmaksa, savulohi tai osterit. Pääruokana nautitaan perinteinen kalkkuna tai salvukukko, kastanjoita ja tuoreita tryffeleitä. Sitten kannetaan pöytään raikasta salaattia ja juustotarjotin. Kaikki nautitaan tietysti hyvän viinin kanssa. Aterian päättää usein aitoranskalainen jälkiruoka, ”jouluhalko” – la bûche de Noël. Sananmukaisesti bûche on poltettava takkapuu eli halko, klapi. Viimeistään tässä vaiheessa laseissa kuplii myös samppanja.

Iso-Britannia

Brittien joulupöydän keskipiste on paistettu ja täytetty kalkkuna. Kalkkunan kanssa tarjotaan karpalokastiketta, punaviinimarjahyytelöä, paistettuja perunoita sekä erilaisia vihanneksia kuten ruusukaalia ja porkkanoita. Perinteisin jälkiruoka englantilaisessa joulunvietossa on Christmas Pudding eli mausteinen ja hedelmäinen kuivakakku. Herkku tehdään usein mehustumaan jo varhain syksyllä.

kalkkuna

Italia

Toisin kuin monissa muissa maissa, italialaisessa keittiössä jouluaterialle ei ole perinteistä kaavaa. Italialaiseen tapaan monella alueella on omat jouluherkkunsa. Runsas, monista ruokalajeista koostuva ateria sisältää kuitenkin usein pastaruokia kuten tortellineja tai ravioleja. Ruoasta nautitaan pitkään ja hartaasti joulupäivänä. Ruoan kera nautitaan kuplivaa proseccoa. Joulun makea herkku on panettone-kakku tai pandolce- hedelmä-pähkinäkakku.

Yhdysvallat

Kuten monet muutkin jouluperinteet, amerikkalaiset jouluherkut ovat fuusion juhlaa. Joulupöydän herkut komppaavat pitkälti brittiläistä ruokaperinnettä. Täytetty kalkkuna kastikkeineen, vihreät pavut, maissi ja perunamuusi ovat yleisiä joulupöydän antimia. Jälkiruokien suhteen amerikkalaiset ovatkin sitten liberaaleja. Tarjolla saattaa olla esimerkiksi omenapiirakkaa, hedelmä- tai porkkanakakkua sekä pikkuleipiä. Koska Amerikka on suuri maa ja kansojen sulatusuuni, joulun ruokalajit vaihtelevat aina lipeäkalasta tamaliin.

piirakka

Yksi leffoistakin tuttu jouluklassikko on eggnogg eli munatoti, joka kuuluu kiitospäivään, pikkujouluihin, joulun pyhiin ja uuteen vuoteen. Resepti vaihtelee tekijän mukaan, mutta yleisemmin juoman pääainekset ovat maito, munat ja sokeri. Juomaa saatetaan terästää alkoholilla, kuten viskillä, rommilla, brandyllä tai konjakilla. Muut yleiset ainesosat ovat mausteita kuten muskotti, kaneli ja maustepippuri.

Australia ja Uusi-Seelanti

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa joulu osuu keskelle kuuminta kesää, joten joulupukki saattaa saapua vaikka surffaamalla. Uuden-Seelannin 30 miljoonan lampaan keskellä joulukinkku tuntuu hassulta, mutta silti kinkku on kunkku sielläkin. Tosin innokkaina BBQ-ihmisinä kinkku tai kalkkuna kypsennetään todennäköisemmin parilalla tai grillissä kuin uunissa. Lisäkkeenä tarjotaan kesäisiä salaatteja ja dippejä. Uusiseelantilaiset ja aussit rakastavat myös mereneläviä, joten osterit, ravut ja saaliskalat kuuluvat joulupöytään. Jälkiruokana tarjotaan luonnollisesti pavlovakakkua, jonka alkuperästä nämä maat vääntävätkin yhä kättä. Marenkipohjainen kakku täytetään hedelmillä ja koristellaan kermavaahdolla. Jouluna kakun täytteenä käytettään myös karpaloita.

osterit

 

Joulunodotusta itse kullekin säädylle!

Toivottaa Blonditiina

Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia, Jorma Marstio/Otavamedia


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluherkkuja maailmalta

Otsp

Haiokåjfdkslön.mbvfdömh,v,mhtkkitjvtrpsivihtrsögöoiijtrognirstolgirt
POK clkämbibig

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *