Himahella

Jouluiset annosjälkkärit - ei hävikkiä

 

Jouluinen juustokakku maistuu suklaalle ja appelsiinille. © Tiina Rantanen

Jouluna pöydät notkuvat herkuista ja yleensä juhlien jälkeen on mietittävä mitä teksi hävikkiruokien kanssa. Hyvä hävikintorjuntakeino on tehdä ruokaa vain sen verran kun pöydässä on ruokailijoita. Niinpä Himahellan jouluiset jäkiruoat ovat tänä jouluna annoskokoisia.

Appelsiininijuustokakku

6 annosta

Pohja:

150 g kaurakeksejä

1 rkl sokeria

75 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte:

200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa

2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

1/2 – 3/4 dl sokeria

100 g sulatettua tummaa tai valkoista suklaata

1 appelsiinin raastettu kuori

5 liivatelehteä

tilkka vettä tai sitruunamehua

Lisäksi

suklaarouhetta

appelsiiniin kuorisuikaleita

  1. Murskaa kaurakeksit monitoimikoneessa tai pussissa kaulimen avulla. Sekoita kauramurun joukkoon sokeri ja sulatettu rasva.
  2. Jaa kauramuruseos neljään matalaan jälkiruokamaljaan, painele muru kevyesti maljan pohjalle ja reunoille. Pane murupohjat viileään täytteen valmistamisen ajaksi.
  3. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  4. Sekoita keskenään notkistettu tuorejuusto, jogurtti, sulatettu suklaa, 1/2 dl sokeria ja mausteet. Tarkista makeus ja lisää sokeria, jos olet makeamman ystävä.
  5. Puserra liivatelehdet kuivaksi ja sulata ne kuumaan vesi- tai mehutilkkaan. Kaada seos ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen, juustomassan joukkoon.
  6. Jaa täyte kaurapohjan päälle ja anna hyytyä viileässä vähintään pari tuntia.
  7. Koristele juustokakut suklaarouheella ja appelsiininkuoriraasteella.
Kahden aineksen suklaamousse on helppo jälkiruokaherkku. © Tiina Rantanen

Kahden aineksen suklaamousse 

4 annosta

100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus yli 70 %)

2 dl kuohukermaa

  1. Paloittele suklaa ja sulata se 1/2 dl kuohukermaa kattilassa tai mikrossa. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä.
  2. Vaahdota loput kermasta ja nostele kermavaahto sulan, jäähtyneen suklaan sekaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.
  3. Jaa suklaavaahto esimerkiksi neljään espressokuppiin ja anna hyytyä viileässä tunnin ajan.
  4. Tarjoa suklaavaahto vahvan espressokahvin kanssa.
Marenki, puolukka ja kinuski ovat taivaassa solmittu liitto tässä jouluisessa Eton mess -jälkiruoassa. © Tiina Rantanen

Jouluiset marenkileivokset

8-10 annosta

8-10 valmista marenkipesää tai 1 pussi (piparkakunmakuisa) pikkumarenkeja

Lisäksi

3 dl kuohukermaa

3 rkl lemon curd -sitruunatahnaa

3 dl pakastepuolukoita tai -karpaloita

(2 banaania)

valmista kinuskikastiketta

tomusokeria

  1. Vaahdota kerma ja mausta se sitruunatahnalla. Pane vadille marenkipesiä ja täytä maustetulla kermavaahdolla ja pakastettuilla puolukoilla tai karpaloilla ja viipaloiduilla banaaneilla.  Viimeistele herkkut kinuskikastikeraidoilla ja tomusokerilla.
  2. Tarjoa heti.

Vinkki! Voit tehdä jälkiruoan myös annoskulhoihin, jos käytät pikkumarenkeja. Pane silloin aineksia kulhoon kerroksittain.

Jälkkäriterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluiset annosjälkkärit - ei hävikkiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *