
Jouluiset annosjälkkärit - ei hävikkiä

Jouluna pöydät notkuvat herkuista ja yleensä juhlien jälkeen on mietittävä mitä teksi hävikkiruokien kanssa. Hyvä hävikintorjuntakeino on tehdä ruokaa vain sen verran kun pöydässä on ruokailijoita. Niinpä Himahellan jouluiset jäkiruoat ovat tänä jouluna annoskokoisia.
Appelsiininijuustokakku
6 annosta
Pohja:
150 g kaurakeksejä
1 rkl sokeria
75 g sulatettua voita tai margariinia
Täyte:
200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1/2 – 3/4 dl sokeria
100 g sulatettua tummaa tai valkoista suklaata
1 appelsiinin raastettu kuori
5 liivatelehteä
tilkka vettä tai sitruunamehua
Lisäksi
suklaarouhetta
appelsiiniin kuorisuikaleita
- Murskaa kaurakeksit monitoimikoneessa tai pussissa kaulimen avulla. Sekoita kauramurun joukkoon sokeri ja sulatettu rasva.
- Jaa kauramuruseos neljään matalaan jälkiruokamaljaan, painele muru kevyesti maljan pohjalle ja reunoille. Pane murupohjat viileään täytteen valmistamisen ajaksi.
- Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
- Sekoita keskenään notkistettu tuorejuusto, jogurtti, sulatettu suklaa, 1/2 dl sokeria ja mausteet. Tarkista makeus ja lisää sokeria, jos olet makeamman ystävä.
- Puserra liivatelehdet kuivaksi ja sulata ne kuumaan vesi- tai mehutilkkaan. Kaada seos ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen, juustomassan joukkoon.
- Jaa täyte kaurapohjan päälle ja anna hyytyä viileässä vähintään pari tuntia.
- Koristele juustokakut suklaarouheella ja appelsiininkuoriraasteella.
Kahden aineksen suklaamousse
4 annosta
100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus yli 70 %)
2 dl kuohukermaa
- Paloittele suklaa ja sulata se 1/2 dl kuohukermaa kattilassa tai mikrossa. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä.
- Vaahdota loput kermasta ja nostele kermavaahto sulan, jäähtyneen suklaan sekaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.
- Jaa suklaavaahto esimerkiksi neljään espressokuppiin ja anna hyytyä viileässä tunnin ajan.
- Tarjoa suklaavaahto vahvan espressokahvin kanssa.
Jouluiset marenkileivokset
8-10 annosta
8-10 valmista marenkipesää tai 1 pussi (piparkakunmakuisa) pikkumarenkeja
Lisäksi
3 dl kuohukermaa
3 rkl lemon curd -sitruunatahnaa
3 dl pakastepuolukoita tai -karpaloita
(2 banaania)
valmista kinuskikastiketta
tomusokeria
- Vaahdota kerma ja mausta se sitruunatahnalla. Pane vadille marenkipesiä ja täytä maustetulla kermavaahdolla ja pakastettuilla puolukoilla tai karpaloilla ja viipaloiduilla banaaneilla. Viimeistele herkkut kinuskikastikeraidoilla ja tomusokerilla.
- Tarjoa heti.
Vinkki! Voit tehdä jälkiruoan myös annoskulhoihin, jos käytät pikkumarenkeja. Pane silloin aineksia kulhoon kerroksittain.
Jälkkäriterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Jouluiset annosjälkkärit - ei hävikkiä